URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2021, 20:21

Săptămâna Mobilităţii la Oradea: Care mijloc de transport e mai rapid în oraş?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 17 şi 22 septembrie, Oradea va marca Săptămâna Europeană a Mobilităţii, un eveniment tradiţional deja în Uniunea Europeană, care promovează mijloacele de transport nepoluante.

În oraşul nostru, evenimentele vor începe cu un marş pe două roţi prin oraş. Critical Mass va începe vineri, de la ora 17.30, din parcarea de lângă Spitalul Municipal, şi poate participa orice persoană care minimum 14 ani şi o bicicletă.

Duminică, copiii vor putea circula gratuit cu autobuzul turistic, cu condiţia să se înscrie online la adresa de e-mail aditransregio@gmail.com, iar luni între orele 10 şi 11 doritorii vor putea vizita depoul de tramvaie.

Tot luni, de la ora 12, va avea loc o întrecere între autobuz, bicicletă şi tramvai, menită să dezvăluie care mijloc de transport este mai rapid în Oradea. Punctul de plecare va fi la Podul CFR, iar finish-ul la Casa de Cultură.

Marţi, între orele 16 şi 19, copiii cu vârste între 8 şi 12 ani vor putea participa, cu bicicletele propii, la un concurs pe biciclete şi instructaj rutier, care va avea loc în Parcul Brătianu.

„La festivitatea de premiere este invitată campioana națională XC Eliminator și vice-campioană la Cross Country XCO Bereczki Eszter”, a transmis Agenţia pentru Protecţia Mediului, co-organizatoarea Săptămânii Mobilităţii.

Agenda se încheie cu o acţiune de igienizare, pe Crişul Repede. Pe 22 septembrie, între orele 10 şi 14, voluntarii vor curăţa malurile râului, între Podul Carol 1 şi Podul Decebal, cu bărcile deținute de Apele Române.

Săptămâna Europeană a Mobilităţi este organizată în parteneriat de Primăria Oradea, OTL, APM, ABA Crişuri şi Asociaţia ProBikers.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
dezinfectarea barelor din tramvaie si autobuze - cum si cand se face?
ca veni vorba de transportul in oras, doresc sa stiu daca, cum si cand se face curatarea/dezinfectarea barelor (plus scaunele si butoanele de intrare/coborare) din tramvaie si autobuze. acestea sunt mega jegoase, cu transpiratie si grasimi de toate felurile...
Postat 16 Septembrie 2021, 13:51 de roger
Ne transmite municipalitatea că va promova astfel "transportul durabil".
Dar cu cel ocazional și/sau temporar ce au? Să-i întrebe jurnaliștii pe Bolojan, Birta și alții, definiția "durabilului" în acest caz. "Neterminații" se vor bâlbâi "profund" în răspunsuri. Pe pariu?
Postat 16 Septembrie 2021, 09:48 de KP
.
"are mijloc de transport e mai rapid în oraş?" MASINA, clar
Postat 15 Septembrie 2021, 22:44 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON