URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2019, 19:42

Salvarea vine din Sălaj! Un elicopter SMURD din Jibou va interveni în situaţiile de urgenţă din Bihor

Salvarea vine din Sălaj! Un elicopter SMURD din Jibou va interveni în situaţiile de urgenţă din Bihor Noul elicopter SMURD, în valoare de circa 5,5 milioane de euro, a fost achiziționat de Consiliul Județean Sălaj, din fonduri ale Ministerului Sănătății. (sursa foto: dejul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” va chema la următoarele intervenții grave un elicopter SMURD din judeţul Sălaj, deoarece în oraşul Jibou a fost inaugurat un centru aeromedical. 

Anunţul a fost făcut joi, de colonelul Sorin Caba, şeful ISU, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat prim-adjunctul celui dintâi, maiorul Alexandru Csilik, şi purtătorul de cuvânt, maiorul Camelia Roşca.

"Până acum apelam la heliportul din Arad, la care vom mai cere ajutorul numai în cazuri speciale", a precizat Caba.

Pe lângă judeţul Bihor, noul punct de operare va mai deservi judeţele Sălaj, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi o parte din Bistriţa-Năsăud. Centrul este cel de-al optulea din ţară.

Peste 10.000 de intervenţii

În aceeaşi conferinţă de presă, colonelul Caba a prezentat bilanţul ISU Crişana pentru primele opt luni ale anului.

În acest interval s-au desfăşurat 10.097 de misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare, adică în medie 42 de intervenţii pe zi. Numărul este mai mare faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 35 de misiuni pe zi.

Dintre acestea, circa 1.900 au fost intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, aproape 6.500 de intervenţii ale echipajelor SMURD şi peste 1.700 de recunoaşteri în teren şi exerciţii.

Cele mai multe situaţii de urgenţă au fost inundaţiile, fenomenele meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, distrugerea muniţiei, incendii de vegetaţie şi incendii în gospodării. În timpul incendiilor, pompierii au reuşit să salveze 46 de persoane, 22 de persoane au fost rănite şi cinci persoane au decedat. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, trei persoane au decedat tot din cauza focului. 

Pompierii au reuşit să salveze din faţa flăcărilor bunuri în valoare de peste 110 milioane lei, bunurile distruse având o valoare de peste 6,5 milioane lei. De asemenea, în primele opt luni ale anului, 6.300 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 750 au fost copii.

Peste 800 de amenzi

Bilanţul ISU Crişana mai arată că, în 2019, pompierii au identificat, în controalele făcute, peste 8.000 de nereguli, din care 2.500 au fost soluţionate operativ în timpul controlului. Pentru celelalte au fost aplicate 819 de amenzi, în sumă totală de 2,5 milioane lei.

În timpul fenomenelor meteorologice periculoase produse pe teritoriul judeţului, ISU Crişana a transmis un număr de 55.475 mesaje de înştiinţare. De la începutul anului s-au înregistrat 326 de informări de cod galben şi cod portocaliu. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON