URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Februarie 2010, 17:06

S-au înmulţit procesele împotriva deciziilor de concediere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, a anunţat că în 2009, pe fondul crizei economice, magistraţii instituţiei pe care o reprezintă au avut de soluţionat un număr mare de cereri pentru asistenţă judiciară gratuită, peste 560.000 de lei din bugetul instanţei fiind cheltuiţi anul trecut pentru plata avocaţilor din oficiu.

„Tot pe fondul crizei economice, a crescut şi numărul de cauze având ca obiect contestaţii împotriva deciziilor de concediere", a precizat Monenci.

Anul trecut, magistaţii Tribunalului Bihor au avut de soluţionat peste 18.000 de dosare, cele mai multe cauze fiind cele ale secţiei comercial, contencios administrativ şi fiscal, unde s-au înregistrat 8616 procese.

„Volumul de activitate a crescut faţă de anul 2008 cu 3185 de dosare. Totodată, s-a constatat şi o creştere a încărcăturii pe judecător de la 714 la 751 dosare/ judecător, iar acest lucru din cauza fluctuaţiilor de personal", a declarat Monenci.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2009, din cei 30 de judecători au rămas 20 după ce trei magistraţi s-au pensionat, 3 judecători au promovat la Curtea de Apel Oradea, un judecător a fost transferat la o altă instanţă, un altul a fost delegat la Penitenciarul Oradea pe tot anul, iar două judecătoare au fost în concediu pentru îngrijirea copilului, influenţând astfel încărcătura de dosare pe judecător şi, totodată, durata de soluţionare a acestora.

„Pe lângă supraîncărcarea completelor, termenele de soluţionare ale dosarelor au fost influenţate şi de neefectuarea rapoartelor de expertiză în termenul stabilit de instanţă, precum şi factori care ţin de conduita necorespunzătoare a părţilor, respectiv: formularea de acţiuni incomplete, neindicarea corectă a domiciliului persoanelor chemate în judecată, suspendarea cauzelor pentru excepţii de neconstituţionalitate, formularea de cereri de amânare nejustificate", a spus judecătorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON