URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Noiembrie 2018, 19:10

S-a proclamat Republica Europa şi la Oradea. La eveniment au participat mai puţin de 30 de orădeni (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a fost unul dintre oraşele europene în care s-a proclamat simbolic, sâmbătă după amiază, Republica Europa ca viitoare formă de organizare a statelor europene.

Numărul participanţilor la evenimentul care a avut loc în Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei a fost mic, de nici 30, mai puţini decât membrii corului şi orchestrei Facultăţii de Arte, care au au fost invitaţi să cânte "Odă bucuriei", imnul Europei.

Prezenţa a fost una redusă chiar dacă evenimentul, organizat de Fundaţia Academia Civică, a fost anunţat prin presă şi popularizat pe Facebook.

Amfitrion a fost ecologistul Orlando Balaş, care a vorbit despre cum Europa a fost măcinată de războaie din cauza "naţionalismului" şi cum este nevoie de un stat european cu aceleaşi drepturi şi îndatoriri pentru toţi.

Pe lista oraşelor în care s-a citit, sâmbătă după amiază, simultan manifestul de proclamare a Republicii Europa, se mai află Barcelona, Hamburg, Roma, Verona, Bruxelles, Bucureşti, Berlin, Belgrad, Londra şi Lyon.

La nivel european, iniţiativa a fost lansată de un grup care-şi spune "European Balcony Project" şi este susţinut de experţi în ştiinţe politice, filosofi şi scriitori între care laureatul premiului Nobel, austriacul Elfriede Jelinek.

După citirea manifestului, puţinii participanţi au fost invitaţi să asculte un recital oferit de corul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Arte şi apoi să dezbată tematica zilei.


Citiţi mai jos textul integral al manifestului: 

Proclamarea Republicii Europa

10 noiembrie 2018

Noi, cetăţenii din Aalborg, Alicante, Amsterdam, Atena, Banska, Bistriţa, Barcelona, Berlin, Belgrad, Bilbao, Bochum, Bonn, Bristol, Brno, Braunschweig, Bruxelles, Bucureşti, Bolzano, Chemniz, Darmstadt, Den Haag, Dresda, Düsseldorf, Eupen, Frankfurt, Gent, Glasgow, Gmündt, Graz, Greifswald, Hamburg, Helsingör, Karlsruhe, Koblenz, Köln, Lampedusa, Litschau, Lisabona, Ljubljana, Londra, Lyon, Mainz, Malovice, Malmö, München, Nancy, Newcasle, Oradea, Nikossia, Praga, Putbus, Pöllau/Hartberg, Recklinghausen, Roma, Rotterdam, Ruse, Salonic, Salzburg, Sarajevo, Siegburg, Stockholm, Stralsund, Strasbourg, Siegburg, Trier, Tübingen, Varese, Verona, Vilnius, Verscio, Varşovia, Viena, Weimar, Zürich şi alte localităţi din Europa proclamăm Republica Europa.

Astăzi, 10 noiembrie 2018, la 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, care a devastat civilizaţia europeană pentru mai multe decenii, nu rememorăm doar istoria, ci hotărîm să ne luăm viitorul în propriile mîini.

A venit vremea să realizăm promisiunea inerentă a Europei şi să ne întoarcem la principiile fondatoare ale proiectului integrării europene.

Declarăm toate persoanele prezente în momentul de faţă în Europa cetăţeni şi cetăţene ale Republicii Europene. Recunoaştem şi ne asumăm responsabilitatea moştenirii comune a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi ne angajăm să o punem în practică.

Recunoaştem şi acceptăm faptul că bogăţia Europei are la bază exploatarea altor continente şi suprimarea altor culturi, timp de secole. Din acest motiv împărţim teritoriul nostru cu cei pe care i-am alungat de pe teritoriul lor. Oricine doreşte poate fi european. Republica Europeană este primul pas pe drumul către o democraţie globală.

Europa naţiunilor a eşuat. Viziunea integrării europene a fost trădată. Fără o structură politică comună, piaţa unică europeană şi moneda Euro au căzut cu uşurinţă pradă unei agende neoliberale ale cărei interese contravin obiectivului dreptăţii sociale. Piaţa comună europeană şi moneda Euro trebuie să fie puse la adăpostul unei democraţii europene comune, pentru că Europa înseamnă mai mult decît integrarea unor state. Europa înseamnă unirea unor oameni animaţi de idealuri comune.

Suveranitatea statelor membre va fi înlocuită de suveranitatea cetăţenilor Europei. Fondăm Republica Europeană pe principiul egalităţii politice universale, indiferent de naţionalitatea sau provenienţa cetăţenilor săi. Este timpul ca diversitatea culturală a Europei să se dezvolte în cadrul unei construcţii politice unitare.

Parlamentul European dispune de acum de putere legislativă. El desemnează un guvern european dedicat bunăstării tuturor cetăţenilor şi cetăţenelor.

Trăiască Republica Europa!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O listă onorabilă de altfel, într-o republică plină cu monarhii !?!
Tot felul de ciudați din Oradea și rătăciți din când în când prin Europa s-au întâlnit și ei ca să propună, să fim pe continent, un exemplu de urmat ... precum Vaslui pentru restul României !?! Când o să avem și noi în țară un salariu mediu de cel puțin 2.000 Euro lunar ... atunci o să vreau să fiu și eu republican din ăsta, ca să nu se uite cu milă unul de la Chemnitz către sandwich-ul meu cu brânză topită de Sântandrei, în timp ce el mănâncă unul cu cașcaval maturat de Aalborg !?!
Postat 11 Noiembrie 2018, 17:34 de CrisDumi
!!!
Republica biruitoare....în veci de veci să înflorești/ Puternică și apărată de brațe muncitorești...Republica Europa în care există monarhii!
Postat 11 Noiembrie 2018, 08:02 de unom
Tâmpenii
neomarxiste promovate de niște băieți obosiți fizic și moral dar f. multiculturali altfel... Fuck off, kmnsts mfrs ????????????...
Postat 10 Noiembrie 2018, 20:30 de Vlaicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON