URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2018, 19:10

S-a proclamat Republica Europa şi la Oradea. La eveniment au participat mai puţin de 30 de orădeni (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a fost unul dintre oraşele europene în care s-a proclamat simbolic, sâmbătă după amiază, Republica Europa ca viitoare formă de organizare a statelor europene.

Numărul participanţilor la evenimentul care a avut loc în Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei a fost mic, de nici 30, mai puţini decât membrii corului şi orchestrei Facultăţii de Arte, care au au fost invitaţi să cânte "Odă bucuriei", imnul Europei.

Prezenţa a fost una redusă chiar dacă evenimentul, organizat de Fundaţia Academia Civică, a fost anunţat prin presă şi popularizat pe Facebook.

Amfitrion a fost ecologistul Orlando Balaş, care a vorbit despre cum Europa a fost măcinată de războaie din cauza "naţionalismului" şi cum este nevoie de un stat european cu aceleaşi drepturi şi îndatoriri pentru toţi.

Pe lista oraşelor în care s-a citit, sâmbătă după amiază, simultan manifestul de proclamare a Republicii Europa, se mai află Barcelona, Hamburg, Roma, Verona, Bruxelles, Bucureşti, Berlin, Belgrad, Londra şi Lyon.

La nivel european, iniţiativa a fost lansată de un grup care-şi spune "European Balcony Project" şi este susţinut de experţi în ştiinţe politice, filosofi şi scriitori între care laureatul premiului Nobel, austriacul Elfriede Jelinek.

După citirea manifestului, puţinii participanţi au fost invitaţi să asculte un recital oferit de corul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Arte şi apoi să dezbată tematica zilei.


Citiţi mai jos textul integral al manifestului: 

Proclamarea Republicii Europa

10 noiembrie 2018

Noi, cetăţenii din Aalborg, Alicante, Amsterdam, Atena, Banska, Bistriţa, Barcelona, Berlin, Belgrad, Bilbao, Bochum, Bonn, Bristol, Brno, Braunschweig, Bruxelles, Bucureşti, Bolzano, Chemniz, Darmstadt, Den Haag, Dresda, Düsseldorf, Eupen, Frankfurt, Gent, Glasgow, Gmündt, Graz, Greifswald, Hamburg, Helsingör, Karlsruhe, Koblenz, Köln, Lampedusa, Litschau, Lisabona, Ljubljana, Londra, Lyon, Mainz, Malovice, Malmö, München, Nancy, Newcasle, Oradea, Nikossia, Praga, Putbus, Pöllau/Hartberg, Recklinghausen, Roma, Rotterdam, Ruse, Salonic, Salzburg, Sarajevo, Siegburg, Stockholm, Stralsund, Strasbourg, Siegburg, Trier, Tübingen, Varese, Verona, Vilnius, Verscio, Varşovia, Viena, Weimar, Zürich şi alte localităţi din Europa proclamăm Republica Europa.

Astăzi, 10 noiembrie 2018, la 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, care a devastat civilizaţia europeană pentru mai multe decenii, nu rememorăm doar istoria, ci hotărîm să ne luăm viitorul în propriile mîini.

A venit vremea să realizăm promisiunea inerentă a Europei şi să ne întoarcem la principiile fondatoare ale proiectului integrării europene.

Declarăm toate persoanele prezente în momentul de faţă în Europa cetăţeni şi cetăţene ale Republicii Europene. Recunoaştem şi ne asumăm responsabilitatea moştenirii comune a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi ne angajăm să o punem în practică.

Recunoaştem şi acceptăm faptul că bogăţia Europei are la bază exploatarea altor continente şi suprimarea altor culturi, timp de secole. Din acest motiv împărţim teritoriul nostru cu cei pe care i-am alungat de pe teritoriul lor. Oricine doreşte poate fi european. Republica Europeană este primul pas pe drumul către o democraţie globală.

Europa naţiunilor a eşuat. Viziunea integrării europene a fost trădată. Fără o structură politică comună, piaţa unică europeană şi moneda Euro au căzut cu uşurinţă pradă unei agende neoliberale ale cărei interese contravin obiectivului dreptăţii sociale. Piaţa comună europeană şi moneda Euro trebuie să fie puse la adăpostul unei democraţii europene comune, pentru că Europa înseamnă mai mult decît integrarea unor state. Europa înseamnă unirea unor oameni animaţi de idealuri comune.

Suveranitatea statelor membre va fi înlocuită de suveranitatea cetăţenilor Europei. Fondăm Republica Europeană pe principiul egalităţii politice universale, indiferent de naţionalitatea sau provenienţa cetăţenilor săi. Este timpul ca diversitatea culturală a Europei să se dezvolte în cadrul unei construcţii politice unitare.

Parlamentul European dispune de acum de putere legislativă. El desemnează un guvern european dedicat bunăstării tuturor cetăţenilor şi cetăţenelor.

Trăiască Republica Europa!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O listă onorabilă de altfel, într-o republică plină cu monarhii !?!
Tot felul de ciudați din Oradea și rătăciți din când în când prin Europa s-au întâlnit și ei ca să propună, să fim pe continent, un exemplu de urmat ... precum Vaslui pentru restul României !?! Când o să avem și noi în țară un salariu mediu de cel puțin 2.000 Euro lunar ... atunci o să vreau să fiu și eu republican din ăsta, ca să nu se uite cu milă unul de la Chemnitz către sandwich-ul meu cu brânză topită de Sântandrei, în timp ce el mănâncă unul cu cașcaval maturat de Aalborg !?!
Postat 11 Noiembrie 2018, 17:34 de CrisDumi
!!!
Republica biruitoare....în veci de veci să înflorești/ Puternică și apărată de brațe muncitorești...Republica Europa în care există monarhii!
Postat 11 Noiembrie 2018, 08:02 de unom
Tâmpenii
neomarxiste promovate de niște băieți obosiți fizic și moral dar f. multiculturali altfel... Fuck off, kmnsts mfrs ????????????...
Postat 10 Noiembrie 2018, 20:30 de Vlaicu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON