URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2021, 11:23

Ruinele de lângă parcul IC Brătianu din Oradea vor fi expropriate pentru a face loc unei parcări (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruinele de lângă parcul IC Brătianu din Oradea, abandonate de la începutul anilor 2000, vor fi expropriate pentru a face loc unei parcări cu 92 de locuri, în cadrul unui proiect de regenerare urbană.

„O zonă mizerabilă...”

Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, coridorul de expropriere al viitoarei investiții.

„În zona parcului Brătianu avem de foarte mult timp scheletul unei clădiri abandonate care, pe lângă că nu arată foarte bine, mai este și o zonă mizerabilă unde lumea depozitează tot felul de lucruri și tot timpul trebuie să facem curat”, a declarat primarul Florin Birta joi, în cadrul unei conferințe de presă, care a precedat ședința în plen.

Potrivit primarului, investiția se va ridica la 7,4 milioane lei, din care lucrările în sine sunt estimate la circa 3,5 milioane lei, iar diferența o va constitui valoarea suprafeței de circa 4.120 metri pătrați și a construcțiilor care vor fi expropriate.

„Suma este doar o estimare, valoarea exactă o vom ști după ce vom primi raportul de evaluare. Terenul este în proprietatea privată a CFR, iar construcția aparține unei persoane fizice care este în imposibilitatea să o mai finalizeze în cel puțin zece ani”, a spus Birta.

Cu locuri de parcare și spații verzi...

După exproprierea imobilelor, municipalitatea va amenaja aici o parcare. „Chiar astăzi dimineață (n.r. joi) am fost în zonă și oamenii care veniseră la alergat pe pista din Parcul Brătianu se plângeau că nu au unde să își lase mașinile în zonă și, ce este cel mai important, vom rezolva și partea estetică, iar zona va arăta așa cum trebuie”, a spus Birta.

Astfel, pe amplasamentul care va fi expropriat, municipalitatea va amenaja o parcare cu 92 de locuri, dintre care șase rezervate pentru persoanele cu nevoi speciale, și 1.456 metri pătrați de spații verzi cu arbori, arbuști și plante perene.

Pentru iluminarea parcării și a zonelor verzi aici vor fi montați 11 stâlpi de iluminat.

Durata investiției va fi de șase luni, iar aceasta va fi finanțată de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
socialismul suna bine, cand iti imaginezi doar ca primesti
sa existe paine pe pamant, ca e buna, sau sa o dea Ceausescu la toata lumea pe gratis (in teorie, si in practica stai la coada la magazin la 5 dimineata)
Postat 03 Octombrie 2021, 06:19 de unu
parcare sau parcare gratis, sunt 2 lucruri diferite
nu am zis sa nu se construiasca parcarea, ci doar ca masina presupune cosutri. Cum platesti benzina, asigurare, fa bine si plateste-ti singur parcarea, si daca mergi cu trabantul si daca mergi cu maybachu. Cum unora le place sa primeasca ajutoare sociale, tot asa si altii vor subventii si contracte la stat. Iar altii vor parcare pe gratis.
Postat 03 Octombrie 2021, 06:18 de unu
@unu
Mihaela vorba de.parinti care isi duc acolo copiii. Copiii au nevoie de anumite lucruri in parc pe care nu stai sa le cari cu tramvaiul. Eu ies cu copilul de 4 ani si car in portbagaj bicicleta, trotineta, casca si accesorii de protectie plus mai duci o apa cu tine, un fruct daca stai mai mult si probabil mai tii ceva imbracaminte de schimb, copiii se mai murdaresc uneori. Asta e una din categorii. Nu trebuie sa ai masini de lux ci bun simt si sa fii civilizat ca sa iti foloseasca o parcare mare. Da, sunt costuri, corect, dar incearca sa parchezi in zona in weekend. Multi la case de asemenea isi lasa masina in drum. Hilton nu are suficiente parcari corelat la numarul de camere, ceea ce nu e chiar nemaintalnit în lume (am avut hotel care avea contract cu parcari din cauza ca nu aveau ei destule, in afara tarii). Cu cat pot sa ia mai multe masini din strada cu atat mai bine. Dar si omul sa realizeze ca masina = costuri, cu intretinerea dar si cu utilizarea (asigurare, vigneta, impozit, parcari publice sau de domiciliu). Daca trage omu linie si e prea mult inseamna ca poate nu are nevoie de asa ceva.
Postat 02 Octombrie 2021, 07:29 de poiu
@Mihaela70
daca vrei sa faci favor celor care vin cu BMW, Audi si VW la plimbare in parc, esti libera sa le platesti tu parcarea, poti dona bani primariei, luna de luna, contravaloarea taxelor de parcare in noua parcare. Dar sunt ZECI DE MII de oradeni care nu au masina, sau umbla cu Loganul in weekend la parinti la tara doar, si care nu vor sa plateasca din impozitele lor parcarea altora.
Postat 01 Octombrie 2021, 18:17 de unu
Era mai mare rusinea...
Zona respectiva era mai mare rusinea pentru oras...cu atat mai mult cu cat e in vecinatatea imediata a unui hotel de 5 stele si a unuia de 4. Ani de zile m-am mirat cum de ramane in picioare mizeria aia. Asa ca ma bucur ca dispare! Ca e inlocuita cu o parcare sau doar amenjat un spatiu verde, mai putin ma intereseaza. Cu ocazia asta se vor "muta" si cei ce isi fac veacul pe acolo...
Postat 01 Octombrie 2021, 17:11 de Ioan75
Vin orădenii cu mașina la parc
Am citit înainte scris că nu vine nimeni cu mașina la parc că să alerge apoi pe jos . Ba da , vin cu mașina , scot din portbagaj , cărucioare de copii , rolere , mingi , etc . Sunt orădeni care stau la bloc in diverse cartiere unde nu am parcuri in apropriere , iar după ce vin de la munca își iau copiii , cățeii , jucăriile ,etc . și vin să-și petreacă după amiezile in parc .
Postat 01 Octombrie 2021, 13:17 de Mihaela70
Parcare supraetajata
Binevenita aceasta parcare . Locuiesc în zonă și cu greu te strecori când vin acasă de la munca printre mașinile parcate pe ambele părți ale străzii din spatele parcului.Întrebarea este dacă acesta parcare va fi cu PLATA căci dacă Da atunci tot pe strada vom vedea mașinile parcate .Primăria ar putea in acest caz sa o lase gratuita , pentru că într-adevăr toată vara e plin parcul de orădeni dornici de mișcare si sport , hai sa le facem acest favor, pentru sănătatea orădenilor .
Postat 01 Octombrie 2021, 13:10 de Mihaela70
@scorțosule
Într-un singur aspect ai dreptate. 900.000 Euro pentru edificate unei persoane și restul pentru teren e posibil să fie cu parandărăt. Mai rău e că terenurile căii ferate sunt în fapt ale Statului Român. Iar astea nu se pot expropria după legislația existentă, de către o autoritate publică locală. Va fi la fel ca la cei 600 m de pe str. E. Teodoroiu. Se va achita chirie lunară pentru folosința terenului, adică aprox. jumătate din tarifele de parcare, indiferent că-i goală sau plină.
Postat 01 Octombrie 2021, 13:06 de KP
Va fi arcare etajată presupun.
Mai bat câmpii câte unii, crezând că-s bine informați. Construcțiile acelea nu sunt deloc ilegale, au avut certificat de urbanism și autorizație de construcție, pentru că altfel nu se puteau vinde "ruinele" astea, de pe proprietatea Căilor Ferate a terenului către o "persoană fizică". Construcțiile urmează regimul juridic al terenului respectiv, rezultând clar că deținătorii legali sunt SNCFR pe teren și un dezvoltator imobiliar pe structurile ce se văd. E o afacere perfect normală. Doar că, nimeni nu merge cu mașina în zona parcului, ca să alerge apoi pe jos.
Postat 01 Octombrie 2021, 12:57 de KP
mai..
mai, uite asa se naste inca o afacere imobiliara a pmo. O cladire edificata ilegal este rascumparata pe milioane de euro si demolata tot pe finantare bugetara si totul pe un teren care nu apartine pmo. Lucratura a fost copnstruita ilegal in zona de protectie CF asa cavaloarea ei de piata este ZERO sau chiar cu MINUS dar pentru pmo merita cateva milioane ca no, de la buget, adica din truda taxaxilor pot si satisfacuti toti mafihotii! Haloo, DNA, PROCURORi, CURTEA DE CONTURI nu va autosesizati de manareala asta? Asemanatoare actiunea cu ce de la ciumperca ca si paduirea de acolo a inceput tot cu afacere imobiliara cu terenul! Proprietarul ruinelor si constructorul ar trebui obligati sa demoleze constructia pe banii lor nu noi sa-i rasplatim pentru ilegalitate!
Postat 01 Octombrie 2021, 12:28 de scortosul
Birtanezul dixit!
„Chiar astăzi dimineață (n.r. joi) am fost în zonă și oamenii care veniseră la alergat pe pista din Parcul Brătianu se plângeau că nu au unde să își lase mașinile în zonă[...]”. Babaiatule, dupa tine ce ar trebui, sa se darame jumatate din oras pt. a avea fiecare pulean loc sa-si lase junghiul unde vrea?! Stii cum se spune: si minciuna-i vorba! Nu cred o iota din aiurelile pe care le debitezi, dar sunt convins ca oradenii vor plati pr nimic o caciula de bani. Vezi cazul Selina. Primaria a platit milioane pt. ceva ce fusese al ei!!!
Postat 01 Octombrie 2021, 11:49 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON