URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2024, 10:45

Românii de la sate vor primi vouchere pentru instalarea de panouri fotovoltaice și pentru eficientizarea energetică a casei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că în acest an va fi lansat programul prin care românii vor putea primi finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare, dar exclusiv pentru consumul propriu, fără a deveni prosumatori.

Acest program, în cuantum total de 1,4 miliarde de euro, face parte din noul capitol din PNRR, REPowerEU.

„Dincolo de depunerea cererii de plată numărul 3, noi avem un nou PNRR. Este bine să spunem lucrul acesta, pentru că prin noul PNRR pe care l-am negociat cu Comisia Europeană şi acesta a fost aprobat de Comisie, am introdus capitolul REPowerEU, unde avem o nouă finanţare de 1,4 miliarde de euro, care va intra în implementare din acest an, din 2024 şi acolo cea mai importantă alocare este pentru oameni, pentru cetăţeni, pentru gospodăriile populaţiei, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru ceea ce înseamnă panouri fotovoltaice şi baterii, vouchere pentru acest tip de investiţii şi, pe de altă parte, pentru eficienţa energetică a gospodăriilor individuale, a caselor”, a declarat Adrian Câciu, miercuri seară, la Digi 24.

Potrivit oficialului, acest program se va derula în paralel cu „Casa Verde Fotovoltaice” și va asigura finanțare pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică, deci nu pentru prosumatori.

„Deci cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru autoconsum, nu pentru a fi producători de energie, valoarea unui voucher pentru panourile fotovoltaice este până la 25.000 de lei şi spun până la 25.000 de lei pentru că depinde de fiecare gospodărie, este echivalentul a 5 kilowaţi pentru gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3, undeva de 4, însoţiţi aceşti 25.000 de lei pentru panouri de încă 25.000 de lei pentru capacitatea de stocare, pentru baterii, deci 50.000 de lei pe gospodărie vin pe acest tip de investiţie”, a explicat Câciu.

A doua componentă a programului, care are în vedere creşterea eficienţei energetice a caselor, se numeşte ”Casa eficientă energetic” şi prevede alocarea unor vouchere de maximum 76.500 de lei pentru anveloparea caselor. 

Ministrul a mai spus că ținta acestor programe este mediul rural, iar procedura va fi una foarte simplă, „încât cetăţeanul nu va depune decât o simplă cerere”, de birocraţia şi elementele de decont urmând a se ocupa Consiliul Județean sau primăriile.

Programele ar urma să fie lansate în această lună. „În ianuarie lansăm actul normativ bază, temeiul legal, eu vreau să cred că la final de februarie începe implementarea programului. Obiectivul nostru este ca 60% din program să fie deja finalizat până la 31 decembrie 2024”, a adăugat Câciu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
hahaha
Pe linga voucher taranul mai trebuie sa adauge 25000 lei!!
Postat 05 Ianuarie 2024, 09:57 de grigore
dai bani publici ptr baterii si le chiar ceri sa nu fie prosumatori?
in tarile occidentale, daca iti da statul subventie ptr panouri solare, ti-o da doar daca o bagi in sistem si ai si baterii, ca din bateriile tale sa nu pui presiune pe sistem, si poate chiar sa traga sistemul energia din bateriile tale daca e suprasolicitare pe retea. Imprastie UE bani pe productie de energie prin moduri ineficiente si scumpe, de parca maine nu mai creste nici o planta pe planeta. Omul e o specie tropicala, acolo a aparut civilizatia, acolo suntem adaptati genetic sa traim bine, toata lumea viseaza tari calde, dao incolo de incalzire globala, te rog vina mai repede!
Postat 04 Ianuarie 2024, 17:17 de unu
Aceștia sunt din categoria miniștrilor PSD, ai guvernului primului PNL-ist al țării.
Auzi la măscăriciul Câciu, că voucherele de 25.000 sau 50.000 și cele de 76.500 lei, se vor acorda țăranilor care vor face "simple cereri la primării sau consilii județene". Habarnistul nu știe nici măcar că banii europeni se pot da strict celor care sunt întabulați în cărțile funciare cu proprietățile respective. Luăm numai Bihorul ca exemplu, unde nici 20% dintre deținătorii de imobile în mediu rural nu sunt întabulați. Vai de țara asta, pe mâna câtor "neterminați" a încăput.
Postat 04 Ianuarie 2024, 13:25 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON