URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2022, 09:00

Robi în paradis: Doi orădeni și-au făcut vile şi averi exploatând fără scrupule două persoane cu handicap (FOTO)

Robi în paradis: Doi orădeni și-au făcut vile şi averi exploatând fără scrupule două persoane cu handicap (FOTO) SUB SECHESTRU. Susana Budai şi concubinul ei, Ioan Varga, zis Nicu Jaga, au trăit în staţiuni de lux, iar femeia a rămas cu două vile în Sântandrei, pe care judecătorii le-au pus sub sechestru după ce dosarul ei a ajuns în instanţă...
Robi în paradis: Doi orădeni și-au făcut vile şi averi exploatând fără scrupule două persoane cu handicap (FOTO) foto: Facebook
Robi în paradis: Doi orădeni și-au făcut vile şi averi exploatând fără scrupule două persoane cu handicap (FOTO) Foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traficanţii de fiinţe umane câştigă averi de pe urma victimelor. O confirmă încă un caz ajuns în faţa judecătorilor, având-o în prim-plan pe orădeanca Susana Angela Budai, acuzată că, împreună cu fostul ei iubit, Ioan Varga, a trăit vreme de 15 ani pe spinarea a două persoane cu dizabilităţi, pe care le-au dus la cerşit în staţiuni din Spania.

În perioada 2003-2018, victimele au băgat în buzunarele celor doi peste 1 milion de euro, spun anchetatorii. Cu banii respectivi, Budai şi Varga au huzurit în Valencia, pe Coasta de Azur şi în Tenerife, exotica insulă din arhipelagul Canare, peste 100.000 euro fiind trimişi acasă şi investiţi în imobiliare, aşa încât femeia are acum două vile în Sântandrei. Din bani câştigaţi cinstit, pretinde ea, doar că n-o poate dovedi...

Promisiuni...

Susana Budai a fost trimisă în judecată pe 2 iunie 2021 de procurorii DIICOT Oradea, pentru trafic de persoane şi exploatarea cerşetoriei, după o anchetă începută în primăvara anului 2018, de autorităţile judiciare spaniole. Femeia e acuzată că în 2003, împreună cu fostul iubit, Ioan Varga, alias Nicu Jaga, a scos din ţară doi tineri, cărora BIHOREANUL le va spune Tudor şi Ema, pentru a le proteja identitatea.

Băiatul, atunci în vârstă de 23 ani, e paralizat din naştere la piciorul drept şi se deplasează doar în cârje. Fata avea 18 ani, era orfană de la 12 ani, cu retard şi nicio zi de şcoală. Cei doi formau un cuplu, iar Tudor era rudă îndepărtată cu Varga, care ştia că tinerii sunt pradă uşoară, zic psihologii consultaţi de anchetatori. Erau creduli, uşor de manipulat şi cu intelect la limită, iar Varga şi Budai le-au promis un viitor roz. Tudor putea câştiga din cerşit, iar Ema să-l îngrijească, au spus cei doi, momindu-i că îi vor ajuta să strângă bani ca să-şi ridice în ţară propria casă, dacă vor împărţi câştigurile cu ei.

... şi realitate

În Spania, însă, tinerii au fost lăsaţi fără acte de identitate, iar fata, care până atunci nu cerşise niciodată, a fost obligată să apeleze la mila publică alături de iubit. "Budai mi-a zis ce trebuie să fac, mi-a dat un pahar din plastic, mi-a arătat poziţia în care să stau şi mi-a specificat să adopt o mimică care să provoace mila trecătorilor", se arată în declaraţia Emei, redată în rechizitoriu.

Ea şi Tudor au dormit cu lunile într-o maşină, iar apoi în camere închiriate. Erau scoşi la cerşit zilnic, în zone turistice, de dimineaţa până noaptea târziu, fiind supravegheaţi, cu rândul, de Budai şi Varga. La început în Valencia, apoi pe plajele din Peniscola, pe Coasta de Azur, iar în final în Tenerife.

În Valencia, după cum şi-a adus aminte Tudor, câştigau fiecare între 250 şi 300 euro pe zi, în Tenerife chiar şi câte 400 euro, bani din care rar primeau ceva, puţin, ca să trimită acasă, familiei lui Tudor. Dacă nu strângeau suficient, erau bătuţi cu cureaua, pumnii sau cu picioarele. "Ne reproşau că ei au cheltuieli cu noi, iar noi nu facem bani. Îmi spuneau că sunt proastă şi handicapată, râdeau de noi", s-a plâns Ema. Nici Tudor şi nici ea nu aveau telefon, vorbeau acasă de pe cel al lui Varga şi strict în prezenţa lui.

Vile, case, bani...

Au răbdat, convinşi că odată le va fi bine. Budai şi Varga le arătau poze cu un teren despre care ziceau că l-au cumpărat pentru ei în Oşorhei, apoi şi cu o casă în construcţie. În realitate, spun procurorii, terenul era al lui Varga. L-a cumpărat în Sântandrei, iar apoi şi-a construit pe el o casă, ajunsă ulterior pe numele concubinei. La rându-i, aceasta a cumpărat o vilă cu etaj în aceeaşi comună. Totul, din banii victimelor, susţin anchetatorii, care au stabilit că între toamna lui 2003 şi octombrie 2018 cei doi nu au înregistrat venituri în Spania, dar au transferat în România, prin Western Union şi MoneyGram, 101.860 euro.

Victimele au fost salvate, în final, de unul dintre fraţii lui Tudor, care şi-a dat seama că cei doi tineri cu dizabilităţi erau exploataţi. În Oşorhei nu exista nimic pe numele acestuia, nici casă, nici teren. "L-am sunat de mai multe ori pe Varga. Nu i-a plăcut, mi-a închis. Atunci m-am dus după ei", a spus fratele lui Tudor.

Femeia supusă

În Spania a cerut sprijinul autorităţilor, care le-au emis celor două victime noi acte de călătorie, ca să se poată întoarce în România, şi au pornit o anchetă preluată apoi de DIICOT Oradea.

Varga nu a mai putut fi cercetat, căci a murit în vara lui 2018, dar Susana Budai a fost inculpată şi trimisă în judecată anul trecut. A fost audiată o singură dată, în toamna lui 2018, când a aruncat vina pe defunctul concubin, pe care ea doar l-ar fi ascultat, căci era "femeie supusă".

Ulterior, nu s-a mai prezentat la audieri. Şi-a plătit un avocat şi a plecat din ţară, iar în ziua în care a fost trimisă în judecată i-a transmis un SMS procuroarei de caz, într-o română aproximativă: "Buna ziua doamna Procurora şanţ Budai Angela. Dumnezeu sa va binecuvânteze!".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Unde vor ajunge acele proprietăți?
Am o singură întrebare: victimele se vor alege cu ceva din acest proces? Sunt sceptic în privința asta, atâta timp cât banii din care s-au ridicat acele vile sunt din activități ilegale, statul va confisca tot și ei vor rămâne cu ochii în Soare. Eu doar presupun că așa va fi, cineva avizat să mă contrazică cu argumente.
Postat 05 Iunie 2022, 05:38 de zsizsi
Traficul de persoane e sclavie! Si poate avea multe abordari
Pe cat de buni sunt banii in mana oamenilor cu caracter, care ajuta pe altii, fac caritate si donatii, pe atat de naspa unelte sunt in mana celor fara scrupule. Sa isi faca justitia treaba, sa putrezeasca in inchisoare sau arda in iad daca nu isi schimba caracterul. Traficul de persoane e cea mai mare mafie romaneasca: exportam fete tinere, cersetori, chiar si munca fortata in sudul mafiot al italiei.. :(
Postat 04 Iunie 2022, 16:06 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON