URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2023, 20:48

Revoltă pe strada Meşteşugarilor din Oradea. Locuitorii, supărați că lărgirea carosabilului a început fără ca ei să fie consultați! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii străzii Meşteşugarilor din Oradea sunt revoltaţi că proiectul lărgirii arterei la două benzi pe sens îi va lăsa fără locuri de parcare în faţa casei.

Primarul Florin Birta s-a întâlnit marţi seară cu peste 50 de riverani, supărați că lucrările de lărgire a străzii la patru benzi au început luni, fără să fie consultaţi pe marginea proiectului.

"Ne-aţi omorât!"

"Veniţi să vorbiţi cu noi după ce ne-aţi omorât! Trebuia să ne întrebaţi ce părere avem de proiect înainte să înceapă lucrările, nu acum", a reclamat un riveran în numele vecinilor.

"Dacă fac două benzi de circulaţie, plantează un rând de copaci şi mai fac şi câte o pistă pentru biciclete pe fiecare parte n-o să mai avem unde să ne lăsăm maşinile", s-a plâns o orădeancă.

Proiectul riscă să îi lase fără parcări pentru clienţi și pe proprietarii spațiilor comerciale din zonă. "O să ne terminaţi pe toţi. Oamenii n-or să mai vină la noi pentru că n-or să aibă unde parca şi o să închidem firmele", a spus proprietarul unui spaţiu.

În plus, orădenii se tem că lucrările vor afecta structura de rezistenţă a caselor, multe dintre ele vechi, că strada va deveni mai circulată şi traficul auto mai rapid şi zgomotos, iar proiectul va reduce numărul trecerilor pentru pietoni, şi aşa destul de rare.

Parcare pentru toţi!

Însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş şi de şeful Poliţiei Locale, Samuel Milian, Florin Birta a ascultat supărările riveranilor, multe spuse pe un ton ridicat, după care a încercat să risipească temerile acestora. "Toată lumea va avea loc pentru parcare în faţa casei", a spus el.

Birta a promis că în perioada următoare reprezentanţii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei şi cei ai constructorului care şi-a adjudecat lărgirea străzii Meşteşugarilor vor discuta cu fiecare proprietar în parte.

"Unde sunt două familii în curte şi au două maşini vor fi amenajate două locuri de parcare, iar unde sunt spaţii comerciale, trei sau mai multe, depinde cum permite amplasamentul", a promis primarul.

Mai mult trafic dar nu şi gălăgie...

Florin Birta a spus că la finalul lucrărilor, deşi strada va fi mai circulată, gălăgia produsă de traficul auto va fi redusă, deoarece constructorul va folosi capace de canal autonivelante, mai silenţioase.

"În ce priveşte trecerile pentru pietoni, nu pot promite că vor fi mai multe, pentru că numărul lor este stabilit de Poliţia Rutieră, dar vă asigur că nu vor fi mai puţine decât în prezent", a spus Birta.

În ceea ce priveşte pericolul ca lucrările la carosabil să afecteze fundaţiile caselor, viceprimarul Marcel Dragoş a replicat: "În perioada în care şoseaua de centură era în lucru, tot traficul greu trecea pe Meşteşugarilor şi nu au fost probleme cu structura caselor".

Va fi sens unic!

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de lărgire la patru benzi a străzii Meşteşugarilor au fost pregătite încă de anul trecut. Modernizarea arterei a fost atribuită prin licitaţie firmei Trebor Construct.

"Lucrările au început în cursul zilei de luni, pornind pe partea dreaptă a drumului, dinspre strada Lăpuşului către parcul Barcăului, respectiv dinspre Oneştilor spre Barcăului. În cea de-a doua etapă va intra în lucru şi cealaltă parte a drumului", a declarat BIHOREANULUI şeful de şantier, Gheorghe Hegheduş.

Potrivit inginerului, traficul auto pe artera în lucru este în prezent în analiza Poliţiei Rutiere. "Pe durata lucrărilor, circulaţia rutieră se va derula cu sens unic. Poliţia Rutieră va decide care va fi acesta", a spus Hegheduş.

Măsura vizează derularea lucrărilor în condiţii de siguranţă. "Termenul de predare ar fi undeva în luna ianuarie, dar noi, dacă putem, am preda lucrarea încă de anul acesta", a afirmat constructorul.

La finalul lucrărilor, care vor costa circa 10 milioane lei, strada Meşteşugarilor va avea câte două benzi, un aliniament de copaci, pistă pentru biciclete şi un trotuar pe fiecare sens de mers.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Eu spun să le fie...
...atât pământ și teren pe gâtul lor, mai ales știu ei care, că un om de rând nu era ascultat să facă răzmeriță, doar unul cu interese și pe deasupra funcționar dar și afacerist, un mare hoț a mobilizat lumea, să le fie de gât, nu sunt de acord, uni să plătească iar alții cu afaceri nu. Ori toți ori nici unu, să meargă acolo la m....a de unde a aterizat aici, și să-și cumpere teren dacă vrea teren, dar să nu ocupe spațiul public să devină stăpân pe el, spațiul public e al tuturor, nu doar al lui, știu ei despre cine vorbesc și scriu aici.
Postat 16 Mai 2023, 11:41 de Morometul
KP, aici nu țin parte primăriei, dar...
...e normal să progresăm, nu putem face diferențe pentru cei care plătesc locuri de parcare la blocuri, cu cei care stau la case și parchează mașinile în fața caselor fără să plătească nimic, pe lângă cele spuse mai și modifică fiecare după bunul plac parcări în fața casei, câte două, trei. Mergeți în Ioșia și vă veți comvinge. Cartierul ioșia este unul destul de bun, nou asfaltat, pline de case care mai de care, parcări în fața unor locuințe de întorci un tir s-au parchezi, toate fără taxe. Întreb și eu pentru ce această diferență, unii plătesc abonamente de parcare și pe zi și pe noapte, iar alții deloc. Hai să nu mai susținem pe toți aceia cu afaceri, mulți din ei sunt rău platnici deși au bani. Ce să mai spunem de plebei ei nu prea au de unde. Ai curte și casă nouă, ai și garaj, nu mai ține mașina afară pe domeniul public fără să plătești ca toți alții.
Postat 10 Mai 2023, 15:20 de Morometul
Foarte bine faceți,
pentru unii mumă pentru alți ciumă. Ia plătiți și voi parcare ca 78% majoritatea orădenilor care locuiesc la bloc, locuiți la case cu, curți interioare, spații de garaj, în care țineți altceva decât propriile mașini, desigur nu e corect, majoritatea plătim abonamente de parcare iar alții nu! Ori pentru toți să fie lege, ori pentru nici unul.
Postat 10 Mai 2023, 15:10 de Morometul
KP aka mama Omida
Pe zi ce trece, adică se apropie alegerile ești tot mai agresivă ::::::)))))) stai blândă fă, noi știm pe cine votăm.
Postat 10 Mai 2023, 09:49 de Sandu2100
* de la Primărie a dat iar cu bâta-n baltă.
Dă-i dreacu' pe foștii vecini de pe Mesteșugarilor, dacă a adunat suficient într-un mandat încât să aibă casă nouă în buza pădurii de la Băile Felix ... Ioșia e un cartier de margine care trebuie masacrat după modelul centrului istoric al orașului, unde nu ai voie nici măcar să oprești mașina în fața casei, ca să-ți lași plasele cu cumpărături sau copilul pe care îl aduci la mă-sa de la grădiniță sau de la școală.
Postat 10 Mai 2023, 09:11 de KP
Hai să nu ne victimizăm
1. În acest moment de la asfalt până la casele oamenilor sunt cel puțin 5-6m. Pot parca și 2 mașini. Și de ar face 3 benzi pe sens oricum ar avea loc. 2. Să nu aud că nu au unde lăsa mașina că una o pot băga în curte, că sunt case, și alta este loc pe alee. 3. Îi domeniu public 4. Oricum nimeni nu a amenajat nimic pe acel loc, nici măcar o iarbă frumoasă. | Deci să nu ne victimizăm zic eu! Că și așa asfaltul acolo e... Și era nevoie de un nou asfalt!
Postat 10 Mai 2023, 06:53 de Vio_427
Poti sa faci si 6 benzi, numarul masinilor din trafic nu va scadea.
…mai ales in perspectiva viitorului pasaj peste centura. La asta, diminuarea numarului de masini in trafic, masuri eficiente, alternative sa te faca sa lasi masina acasa, nu se gandeste nimeni. In toata nebunia bine ca se fac piste de biciclete, se mai bifeaza un obiectiv, disfunctional, neinterconectat, dar ce mai conteaza. Orasul asta e un non-sens din punct de vedere al urbanismului modern, ce-i drept ca e greu cu mentalitati obsolete. Va fi “frumos”, cat de relativa e asta, fara repere.
Postat 10 Mai 2023, 05:51 de User anonimizat
SA SE FACA !!!
Daca mergi la o nunta vei gasi inevitabil nuntasi nemultumiti ca muzica a fost prea tare sau ca mancarea nu a fist buna , daca mergi la un film inevitabil va exista cineva sa spuna ca filmul nu a fost frumos sau ca vreunul din fata lui eea prea inalt si se tot misca , asa si cu aceste lucrari , nu poti merge inainte sa faci fluiduzare de trafic si modernizare fara sa existe nemultumiti , primul ce il vedeti in poze nemultumit e domnul din centrul multimii mai chelios care are depozitul de materiale constructii pe Mestesugarilor si care clar se simte afectat el isi expune marfa pe trotuar iar jumatate de parcare e ocupata tot cu paleti cu materiale , restul vor intelege cand vor vedea ca totusi va fi frumos si ca vor avea locuri de parcare cat au nevoie
Postat 09 Mai 2023, 23:46 de Mare_blue17
PSD scoate localnicii la inaintare ::::))))
Auzi ca ii lasă fara parcări , nu erau parcări in zona aia , ::::)))) Dar cine va oprit sa va băgați masinile in curte, aaaaa aveti destul spațiu in fata caselor sa parcati 4 masini , v-ați imbogatit acum fiecare camer are o mașină, și va e greu sa deschideti poarta :::::))))
Postat 09 Mai 2023, 23:44 de Sandu2100
Karma
La fiecare ne vine rândul (cu astia). În urmă cu 4-6 ani, câți dintre voi ati aplaudat marile ctitorii?Ei bine, toate acestea s-au facut cu sacrificiile multor familii care au pierdut bani,sanatate,etc.Nu spun sa nu se faca, totuşi, dezvoltarea nu a inceput, este cale lunga pana acolo.
Postat 09 Mai 2023, 22:20 de Maikeltroll
bine ca se face
ce consultari? ce pareri? daca se mai agita mult locuitorii din zona, o casa sau doua (nu se stie care) vor fi daramate si vor face loc unei parcari de toata mandria si utilitatea, asa ca: ciocu mic, ca acum “ei sunt la guvernare”. bine ca se face, altii n au făcut nimic!
Postat 09 Mai 2023, 21:01 de denis
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON