URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2023, 17:19

Rețeaua care exploata minori la cerșit în Oradea: Tații, după gratii, mamele în arest la domiciliu. 9 din 11 copii, preluați de DGASPC!

Rețeaua care exploata minori la cerșit în Oradea: Tații, după gratii, mamele în arest la domiciliu. 9 din 11 copii, preluați de DGASPC! Minorii (în dreapta - imagine generică) erau transportaţi la cerşit în parcările centrelor comerciale din Oradea cu dubiţe cu numere poloneze sau ungureşti. Una dintre maşini (foto stânga) a fost surprinsă de mai multe ori în parcarea unor centre comerciale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a emis joi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele celor patru bărbaţi care şi-au exploatat copiii, forţându-i să cerşească, iar mamele minorilor au fost plasate în arest la domiciliu. 9 dintre cei 11 minori exploataţi au fost preluaţi de DGASPC Bihor şi duși într-un centru de protecţie. 

Copiii, obligați să-și întrețină părinții

Potrivit unui comunicat transmis joi de Biroul de presă al DIICOT, cele patru familii (3 din Bihor și una din Arad) acţionau ca un adevărat grup infracţional organizat, activitatea de cerșetorie la care îşi obligau copiii fiind unica lor sursă de venit.

"Persoanele vătămate minore erau obligate să se autoîntrețină din această activitate și să întrețină și ceilalți membri ai familiei", se arată în informare.

Structura grupului a fost formată din două paliere: unii identificau locurile aglomerate unde să fie plasaţi minorii şi îi transportau cu maşinile în aceste zone, fără să se expună, iar ceilalţi îi supravegheau direct pe copii, ieşind cu ei la cerşit şi învăţându-i să fugă și să se ascundă în situația în care organele de ordine se aflau în zonă.

Sesizați de paznici

Ancheta a pornit în luna ianuarie a acestui an, după cum a aflat BIHOREANUL, fenomenul fiind reclamat la Poliţia Locală Oradea de reprezentanţii firmei de pază dintr-un centru comercial.

Verificând în teren, polițiștii locali i-au surprins în mai multe rânduri pe minori cerşind, vânzând linguri de lemn sau verdețuri, în parcările centrelor comerciale din Nufărul şi Calea Aradului, ca de pildă Hornbach, Dedeman, Selgros, Auchan, Brico Depot sau ERA Shopping Park.

"Ne-au solicitat sprijin, să luăm măsuri, iar în timpul acţiunilor ne-a sărit în ochi faptul că sunt aceleaşi persoane implicate, sancţionate. La o verificare a bazei de date, am constatat că acţionează de mai mulţi ani, chiar şi din 2016 există amenzi pe numele actualilor suspecţi", a explicat, pentru BIHOREANUL, un reprezentant al Poliției Locale Oradea.

Poliția Locală Oradea a făcut sesizarea și mai departe, colegilor din Poliția națională.

Copiii erau aduşi dimineaţa cu maşini având numere de înmatriculare poloneze sau din Ungaria şi tot aceleaşi maşini (foto, jos) veneau, după-amiaza, după ora 16-17, să îi ridice pe toţi.


Percheziții în Bihor și Arad

Cercetările pornite de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea unui procuror DIICOT Oradea, au descoperit că 11 minori cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, din comuna bihoreană Avram Iancu şi localitatea Seleuş din judeţul Arad erau exploataţi chiar de părinţii lor.

Copiii erau forțați să cerşească în municipiile Oradea, Arad şi Timişoara.

Afacerea a fost oprită, miercuri, după o acţiune în forţă a poliţiştilor de la BCCO Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane. 10 locuinţe din comunele Avram Iancu (Bihor) şi Seleuş (Arad) au fost percheziţionate, fiind ridicate 17 telefoane mobile şi 7.800 lei.

9 copii sub protecție

Acțiunea a beneficiat, în plus, și de suportul reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, pentru asigurarea măsurilor de protecție în cazul minorilor identificați în locațiile percheziționate.

De altfel, spun sursele BIHOREANULUI, dintre cele 11 victime exploatate, 9 au fost preluate temporar de asistenţii sociali şi au fost plasate într-un centru de protecţie. 

Totodată, în urma descinderilor, 8 adulți implicați în rețea au fost ridicați și duși la audieri la sediul DIICOT Oradea.

Părinții, arestați

Este vorba despre patru familii, soţ-soţie, dintre care trei din Bihor, iar una din judeţul Arad, toate rude între ele: Lingurar Giurgiu şi Mirela, Lingurar Tudor Marcel şi Răduţa, Lingurar Tarzan şi Lămîiţa, Lingurar Răzvan şi Rita Simona.

Cu toţii au fost reţinuţi pentru 24 ore, iar joi au fost prezentaţi la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.

În vreme ce bărbații au fost trimiși de judecători după gratii pentru 30 de zile, femeile, mamele copiilor, au ajuns în arest la domiciliu. Măsura nu este, însă, definitivă. Mai poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea de către cele patru familii.

Părinții minorilor sunt anchetaţi pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei și folosirea unui minor în scop de cerșetorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitări
E bine că s-a rezolvat această problemă. Mai rămâne problema zecilor de traficanți de țigări care te întâmpină în piața Rogerius. Sau dacă domnii din poliție își iau partea lor presupun că traficanții nu reprezintă nicio problemă,nu??
Postat 23 Iunie 2023, 05:32 de Oradeanul23
O zis AUR ca le fura Iohannis copii
Aici se va vedea efectul legii, acești copi trebuie luați de stat in regim de urgență fara alte comentarii, acești copi nu au niciun viitor, fac ce au facut părinții lor. Părinții lor trebuie castrați/sterilizați.
Postat 22 Iunie 2023, 19:58 de KP_
batranica de la lidl
bravo celor care au retezat problema cersetorilor minori, ar trebui urmariti ce fac mai departe! mai este o batranica in fata la lidl langa petrom cantemir, se planteaza langa usa si cere umil cate un leu, de ani de zile - de ea cine se ocupa?
Postat 22 Iunie 2023, 19:29 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON