URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2021, 19:18

Restricţii în Oradea şi alte localităţi din Bihor, după creşterea incidenţei Covid-19. Vezi care sunt acestea!

Restricţii în Oradea şi alte localităţi din Bihor, după creşterea incidenţei Covid-19. Vezi care sunt acestea! (credit: Photo by Adam Freundlich)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor s-a întrunit joi după ce incidenţele Covid-19 au crescut în ultimele zile pentru a decide punerea în aplicare a legislaţiei naţionale, mai precis a unei serii de restricţii. Unele dintre ele afectează şi Oradea, unde incidenţa a depăşit, în aceeaşi zi, 2 cazuri la mia de locuitori.

De asemenea, conform hotărârii, masca va fi obligatorie în pieţe, târguri, spaţii comerciale şi alte spaţii închise, inclusiv în birouri. Măsura se aplică indiferent de incidenţa din localitate.

"În şedinţa de astăzi s-au aprobat, prin Hotărârea CJSU nr. 58/2021, măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural şi de divertisment pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, precum şi lista localităţilor din Bihor în care se impun măsuri de restricţie. Precizăm că decizia are la bază analiza incidenţelor elaborată de Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi vizează următoarele localităţi: Sânmartin, Oradea, Lăzăreni, Ceica, Gepiu, Hidişelu de Sus, Sântandrei, Căbeşti, Roşia, Chişlaz şi Brusturi", se arată într-o informare transmisă joi după-amiaza de Instituţia Prefectului Bihor.

Măsurile diferă în funcţie de incidenţă. Concret, conform hotărârii, în Oradea - la fel ca în toate UAT-urile în care incidenţa se situează între 2 şi 3 cazuri la mia de locuitori - din 24 septembrie, ora 00, activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă, în intervalul 05-02, dar doar până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi doar pentru persoanele vaccinate cu schemă completă. 

În UAT-urile unde incidenţa nu depăşeşte 3 la mie, prezenţa în instituţiile de spectacole şi în cinematografe este permisă până la 70% din capacitatea spaţiului, bineînţeles cu purtarea măştii.

În ceea ce priveşte evenimentele în aer liber, cum în Oradea incidenţa depăşeşte 2 la mie, dar e mai mică de 3 la mie, acestea se pot desfăşura cu maximum 2.500 de participanţi. 

De asemenea, cum în municipiu a crescut incidenţa, numărul maxim de persoane care pot participa la nunţi, botezuri, mese festive scade la 150 în exterior şi la maximum 100 în interior. Nu sunt luați în calcul copiii şi adolescenţii până la 16 ani. 

Dacă toate persoanele prezintă certificat verde Covid, atunci numărul acestora poate creşte la 300 în interior, respectiv până la capacitatea maximă în spaţii exterioare. 

Aceste reguli sunt valabile şi pentru Sântandrei, Hidişelu de Sus, Gepiu, Ceica, Lăzăreni şi Sânmartin, toate aceste UAT-uri având incidenţe între 2 şi 3 cazuri / mie. 

În Bihor, singurele UAT-uri care au incidenţe mai mari de 3 la mie sunt Căbeşti, Roşia şi Chişlaz, iar un UAT, Brusturi, are incidenţă mai mare de 4 la mie. În aceste comune, se introduce ca obligatorie prezentarea certificatului verde care atestă vaccinarea, testarea cu rezultat negativ sau vindecarea de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 pentru accesul la evenimente publice sau private, manifestări culturale, restaurante, cafenele etc. 

Vezi toate prevederile celei mai noi hotărâri a CJSU Bihor!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oradea intră în scenariul "roșu" începând cu data de 21 octombrie.
Adică peste 4 săptămâni. Rog să aveți ținere de minte și să vă concentrați la timp. De unde știu? Pentru niște "oameni de bine" au "palmat" un document al "guvernului meu" și l-au publicat pe Facebook. E vorba de un program (format A3 vertical în original) colorat de la gri la maron, trecând prin galben și roșu, făcut pe săptămâni ca prognoză de infectare. Scăpat de sub înalta autoritate a triumviratului Johannis, Câțu și Arafat, acest program pe săptămâni ne arată că, în unele județe se va ajunge chiar la scenariul "maron". Bihorul va fi 3 săptămâni "pe roșu", altele cum e Timiș vor fi chiar 4 săptămâni "pe maron", până când o să apară Moș Niculae, cel care prefigurează de obicei la români revolta populară, tot la câțiva ani. Așadar, endemia se programează, nu se tratează. Că așa-i la "guvernul meu".
Postat 24 Septembrie 2021, 10:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON