URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2012, 16:13

Reprezentanţii SOS Dogs acuză: noul regulament va înmulţi cu miile câinii vagabonzi!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Conmunitari SOS Dogs Oradea susţin că Regulamentul adoptat marţi de Consiliul Local pentru gestionarea câinilor comunitari nu oferă o soluţie pentru stârpirea fenomenului. Mai mult, în următorii ani, numărul câinilor vagabonzi va exploda, prezic cei de la SOS Dogs!

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Oradea, preşedintele FPCC şi totodată finanţatorul SOS Dogs, englezul Robert Smith (foto), a declarat că hotărârea adoptată cu o zi înainte de Consiliul Local este una ce ţine de politică, deoarece municipalitatea vrea control 100% asupra acestui serviciu, iar metoda de gestionare a câinilor nu este nici cea mai eficientă şi nici cea mai ietină.

"În 2003, domnul primar Petru Filip era disperat pentru că toate campaniile RAPAS de omorâre a câinilor de pe străzi nu au avut niciun efect. Ne-am oferit să rezolvăm noi problema. Nu ne-a crezut, dar a acceptat oferta noastră pentru că nu a avut nimic de pierdut", a spus Smith.

În 2004, când SOS Dogs şi-a început activitatea la Oradea, pe străzile oraşului erau între 4.000 şi 5.000 de câini vagabonzi, a susţinut Robert Smith. Dar, de-a lungul anilor, prin sterilizare, numărul acestora a scăzut drastic, ajungând în 2011 la 350 de exemplare, despre care a admis că au fost din nou eliberaţi în oraş. "Din 2004 am sterilizat şi am vaccinat peste 24.000 de câini în Bihor, în special femele, astfel că am redus populaţia câinilor liberi cu 90%. Am redus de la aproximativ 4.000 la doar 350, fără să omorâm măcar un singur câine sănătos! Au fost eutanasiaţi unul sau doi câini pe an, care fie sufereau de diverse boli, fie muşcau alţi câini sau oameni", a afirmat Smith.

Renunţare

Potrivit acestuia, "cea mai mare problemă o reprezintă oamenii, nu câinii", deoarece mulţi şi abandonează patrupedele, cel mai adesea pe şoseaua de centură a oraşului.

Finanţatorul afirmă însă că nici măcar autorităţile locale nu sunt receptive la soluţii, pentru că în loc să sterilizeze animalele vor eutanasierea, deşi procedura costă în medie 23 de euro, iar sterilizarea e doar 7 euro.

"Costurile mele la acest proiect în Oradea se ridică la aproximativ 12.000 de euro (lunar - n.r.) în vreme ce Consiliul Local a alocat doar 50.000 de lei pe an pentru SOS Dogs. Nici măcar această sumă nu a fost plătită cash, ci cu lucrări edilitare, asfaltări sau una-alta, astfel că povara mea financiară nu a fost redusă. Nu-mi permit să plătesc pentru SOS Dogs la nesfârşit", a spus Smith. În opinia sa, municipalitatea a hotărât ca Administraţia Domeniului Public să preia adăpostul pentru câini fără a fi, însă, o alternativă reală la SOS Dogs.

Negocieri degeaba

Smith a afirmat că a încercat să renegocieze parteneriatul cu municipalitatea, dar aceasta a preferat o hotărâre crudă. "M-am oferit să continui finanţarea SOS Dogs dacă municipalitatea ne-ar fi sprijinit cu 8.000 de euro pe lună. Eu aş fi plătit restul de 3.000-4.000 de euro pentru continuarea acestui proiect, dar domnul Mălan (viceprimarul Mircea Mălan - n.r) şi domnul Ghitea (şeful Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Ghitea - n.r) au spus că se vor mai gândi. Hotărârea e o risipă a banilor publici. 3.000 de euro vor fi pierduţi lunar de Consiliul Local".

O altă nemulţumire a lui Smith este că ADP nu ar oferi posibilitatea de adopţii gratuite, aşa cum a făcut SOS Dogs, şi nu va continua educaţia în şcoli şi în comunitate în ce priveşte câinii comunitari. "ADP va primi 11.000 de euro pe lună pentru o închisoare pentru câini!", a reclamat, revoltat, englezul.

Invazia câinilor

În final, preşedintele FPCC a concluzionat că proiectul Primăriei nu va avea succes atât timp cât patrupedele vor fi eutanasiate şi nu sterilizate, motivând că nici o administraţie locală nu poate face faţă ritmului de înmulţire a câinilor, omiţând însă că dacă maidanezii sunt eutanasiaţi nu se mai înmulţesc. Odată la 6 luni o căţea poate făta câte 8 pui, iar nesterilizarea ei ar fi ca o bombă cu ceas, a susţinut Smith.

Potrivit acestuia, sterilizarea, nu eutanasierea, este cea mai sigură măsură împotriva înmulţirii câinilor vagabonzi, soluţie folosită şi de autorităţile britanice în stârpirea fenomenului.

"Dacă Primăria nu va continua politica noastră de sterilizare gratuită, numărul câinilor va ajunge să crească treptat, iar apoi exponenţial. Dintr-o căţea gestantă pot rezulta, teoretic, 67.000 de câini noi în 6 ani", a afirmat Smith, care le-a arătat jurnaliştilor şi un afiş cu calcule care i-ar susţine ipoteza. "La următoarele alegeri locale, din 2016, în Oradea vor fi cel puţin 4.000 de câini", a estimat englezul.

Hotărârea va fi atacată

În mare, preşedintele FPCC consideră că rezolvarea problemei ar putea veni dacă Guvernul ar implementa un program naţional de sterilizare a acestora. Până atunci, SOS Dogs îşi încetează activitatea în Oradea, continuând, în schimb, în alte oraşe din Bihor, precum Marghita, Beiuş sau Salonta. "Aici, autorităţile locale înţeleg nevoia serviciului", afirmă Lazar Carol, responsabilul din Oradea al Fundaţiei.

Întrebaţi de BIHOREANUL dacă vor ataca în justiţie Hotărârea Consiliului Local, Robert Smith a spus că speră să nu se ajungă acolo, în vreme ce Lazar a precizat că acest lucru va fi făcut prin Federaţia pentru Protecţia Animalelor.

Prezent şi el la conferinţa de presă, Horea Vuşcan, cel care a şi organizat evenimentul, a ţinut să spună că va ataca în contencios Hotărârea Consilului Local, în nume personal. Un alt cetăţean prezent la eveniment a spus că va da în judecată municipalitatea, pentru că "e clar că actuala putere are o problemă cu Constituţia".

Detalii despre hotărârea de Consiliu Local, în articolul "Ruşine să îţi fie, Bolojan!": 40 de orădeni au protestat în Consiliul Local împotriva eutanasierii maidanezilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
da mai Bogdane.....
Draga Bogdan, probabil tu nu ai ce face cu banii, eu prefer sa dau familiei acei 5 Eu nu sa-ti tin tie cainii vagabonzi.....aduna toti cainii la tine acasa sa ai grija de ei, sunt prima care te va felicita......iar daca mai raman cu 5 eu cumva mai bine ii donez ptr o familie saraca sau un copil bolnav!!!!!!
Postat 30 August 2012, 14:55 de Anka
Simplu
Solutia e probabil pe la mijloc. Primaria e clar ca exagereaza, dar nici iubitorii de animale care cred ca rezolva ceva facand scandal pe Facebook nu rezolva nimic. In regulamentul acela se ofera posibilitatea de a adopta un caine, platindu-i cheltuielile, fara a-l duce acasa. Daca sunt mii de oameni care cred ca e gresit sa fie eutansaiati, sa puna fiecare lunar o suma modica si vor putea fi tinuti fara probleme. Daca sunt 5000 de persoane care pun fiecare 5 euro pe luna, asta inseamna 25000 de euro, bani cu care toti cainii pot fi tinuti fara probleme. Problema e ca toti suntem buni la facut gura, dar nimeni nu face absolut nimic.
Postat 30 August 2012, 13:26 de Bogdan
@DON
ptr. reteta mergi la chinezi la magazine ca sunt destule.Oricum am retinut ca inainte sa fie prepart trebuie hranit cu chiftelute din carne de porc proaspata condimentata cu sticla pisata.
Postat 30 August 2012, 12:12 de ham
respect pentru viata !!!
Criminalii din PMO nu pricep ca eutanasierea nu e o solutie !! Cainii apar pe strazi noapre in mod ad-hoc din neant si stau in gasca o vreme asteptand ceva ! E clar si sigur ca ei sunt adusi de undeva in grup de cineva si abandonati din masini !!! Asta nu pricep tampii criminali din PMO !!! O parte sunt din cei cumparati de parintii "iubitori" de animale de companie pentru copii in loc de papusi si dupa 2-3 luni sunt dati afara din apartamente sa moara de sete si de foame pe strazile pline de OAMENI !!! Nu stim rezolva asemenea probleme decat cu sataru, toporu, ..... omarand viata !!! Respect pentru viata !!! inceputul civilizatie umane moderne !!!!
Postat 30 August 2012, 11:29 de scortosul
are dreptate
binenteles ca SOS DOGS urla dint toti ficatii pt ca raman fara obiectul muncii ...:)
Postat 30 August 2012, 10:21 de aa
Rețetă
Cau de ceva timp o rețetă sud-coreeană pentru prepararea cu ghimbir a cărnii de maidanez. M-ar pute ajuta cei de la SOS Fags?
Postat 30 August 2012, 09:32 de Don Orione
hotarire
SUMA DE 8000EU CARE AR TREBUI SA DEA PRIMARIA REPREZINTA 0,045% DIN BANII CHELTITII PE LUNA DE PRIMARIA ORADEA LA UN SALAR DE 600 RON ASTA INSEAMNA 0,27 RON.
Postat 30 August 2012, 07:31 de y
HAI CU EUTANISIEREA !!
SA OMOARE CAINIIIIIIIIIII VAGABONZIIIIIIIIIIIIIIIIIII DINAMOVISTIIIIIIIIII
Postat 30 August 2012, 00:42 de Petrica
cat timp se mai face tamtam...
Este foarte clar, trebuiesc eutanasiati!!! Altii nu au ce manca dar noi o sa imultimi caini pe strada?! E criza, hai sa ne gandim mai bine la semenii nostrii si apoi la animale, hai sa ajutram mai bine pe cei nevoiasi, sau vream sa vedem caini ferciciti alergand pe strada si oameni cersind si murind de foame? Sa terminam odata porcaria asta, cine vrea caini sai duca acasa iar restu caput.....eutanasiat, adormit, impuscat sau cum vreti... Mi mila de ei dar mi mai mare mila de familile sarace cu copii cersind... puteti comenta cat vreti , asta e adevarul, sunt ff multi oameni ce nu au ce manca si noi vrem sa hranim cainii sa aiba puteri sa ne muste.... stupid......
Postat 29 August 2012, 21:55 de Frunda
\
Anterior,dl.Bolojan a afirmat ca \"Semnul civilizatiei e un oras fara caini pe strada.\"...Intr-o vreme consumul de sapun pe cap de locuitor era un soi de indice de civilizatie...Mai \"rau\",cateva civilizatii -inca din antichitate-venerau cainii si pisicile;civilizatii care au lasat in urma \"lucrusoare\" care-i scapa edilului.
Postat 29 August 2012, 21:10 de gyorgy tozser
Rusine!
Rusine edililor oradeni ,care au ales cea mai simpla si ineficienta solutie care ,CRED EI,ar rezolva problema cainilor comunitari!Respectati legea!
Postat 29 August 2012, 20:32 de George Predeanu
Decizie proasta
"...omitand ca daca maidanezii sunt eutanasiati nu se mai inmultesc" - SA VA FIE RUSINE, ASTA E JURNALISM???? Robert Smith a avut rabdare si disponibilitate sa investeasca in Oradea, un oras oarecare dintr-o oarecare Romanie, cate 12.000 euro pe an si A DEMONSTRAT CU FAPTE ca lucrurile au functionat. Oradea si-a castigat pe banii si eforul lui un renume la nivel national pentru civilizatia si moralitatea societatii. Eu insami m-am mutat la Oradea, DIN ACEST MOTIV, scarbita de practicile din alte locuri ale tarii, dupa 15 ani de studii si activitate in Europa civilizata. Ei bine, iata ca Oradea nu e mai putin mizerabila ca restul tarii, nu e mai putin moralmente corupta si cinica, as spune dimpotriva: e mai rau decat alte orase, pentru ca a avut beneficiul enorm al acestul investitor iar acum, in loc sa aplic in continuare know-how-ul si sa multumeasca, nu realizeaza sansa care i s-a oferit si o arunca in primul cos de gunoi! RUSINE CONSILIULUI LOCAL, V-ATI DAT ARAMA PE FATA, BALCANICILOR!!!! RESPECT UDMR, ATI CASTIGAT VOTUL MEU PEREN! \ UNGURII II BAT IN MATERIE DE OBRAZ SI CONTIINTA PE ROMANI!!!!!!!!
Postat 29 August 2012, 19:03 de Raluca
PIERDERE
PRIMARIA ORADEA CU ACEASTA HOTARIRE VA PIERDE MAI MULT DE 8000 EU PE LUNA DIN INCASARII
Postat 29 August 2012, 17:34 de Y
CAINII COMUNITARI
CITI BANII RISIPESTE PRIMARIA PT. ALTE PROIECTE SI LUCRARII CU DEDICATIE, PRECIS CA AR AVEA 8000 EU DACA AR VERIFICA LA SINGE CHELTUIELILE INUTILE
Postat 29 August 2012, 17:29 de Q
hotarire
DIN CEI 11000 EU PE LUNA OARE CITI O SA FIE FURATII DE ANUMITI ANGAJATI AI PRIMARIEI
Postat 29 August 2012, 17:21 de doru
of of
bai anonimule care ai scris acest articol: 1) tu esti cel care transforma povestea intr-un foileton politic. 2) Ceea ce a spus englezul e foarte logic: nu pot angajatii ADP sa prinda si sa ucida atatia caini, precum se vor inmulti ei. E simplu si extrem de usor de inteles. Daca o in oras sunt 150 de catele, ele "produc" 12-15 pui pe an, rezulta 1800 de caini pe an. Daca ADP reuseste sa prinda 2/3 din ei tot mai raman 600, din care putem considera 2-3-400 de femele, care iarasi vor "produce" catei exponential. Nu e politica dragul meu aici....e viata care bate filmul. Simplu.
Postat 29 August 2012, 17:00 de andy
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON