URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Mai 2023, 16:16

Rectorul UMF București a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea (FOTO)

Rectorul UMF București a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea (FOTO) (foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a intrat în familia academică orădeană.

Profesorul a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, ceremonie înscrisă în calendarul activităților menite să celebreze 60 de ani de învățământ superior continuu în orașul de pe Crișul Repede, a transmis instituția academică locală, printr-un comunicat de presă.

Medic primar urolog, Jinga a scris peste 80 de articole publicate în jurnale indexate ISI, peste 20 de cărți, tratate și monografii și este coautor în peste 200 de lucrări. Rectorul orădean, Constantin Bungău, i-a spus omologului său că Universitatea din Oradea „vă va primi, întotdeauna, cu drag în mijlocul ei, domnule rector, nu numai ca profesor ci, mai ales, ca om”, iar prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie, Florian Bodog, cel care a dat citire Laudatio-ului dedicat lui Jinga, a precizat că „activitatea profesională, opera științifică și personalitatea prof. univ. dr. Viorel Jinga sunt dificil de prezentat într-un spațiu atât de restrâns”.

Rectorul UMF „Carol Davila” mai este Doctor Honoris Causa al instituțiilor academice de învățământ medical din: Chișinău, Craiova și Pitești.

Colegul său de generație și de specializare, profesorul și doctorul orădean Gheorghe Bumbu, a spus și el, în cadrul ceremoniei, că acest titlu de Doctor Honoris Causa este „rezultatul unei povești de succes” pentru „un om care a muncit enorm, un profesionist excelent, un coleg și un prieten drag”, și l-a îndemnat pe Jinga să facă „mai mult pentru medicina din această margine de țară”.

La rândul său, decanul FMF Oradea, dr. Adrian Maghiar, a spus că facultatea nu a acordat de mulți ani înaltul titlu academic, dar alegerea rectorului bucureștean „nu a fost o alegere grea”.

„Visul meu a fost acela de a fi un medic bun, pentru a avea capacitatea și tehnica de a-i salva pe aceia pentru care medicul reprezintă ultima speranță”, a spus, în replică, rectorul UMF București. Jinga a ținut apoi un curs magistral pe tema medicinei personalizate în domeniul urologiei și a vorbit și despre înființarea unei rețele naționale de genomică, „din care Universitatea din Oradea va face parte”.

„Familie” lărgită

În ultima perioadă, Universitatea din Oradea și-a mărit comunitatea cu mai mulți profesori care au primit cel mai înalt titlu academic. Această „avalanșă” de ceremonii DHC face parte din calendarul festivităților menite să marcheze 60 de ani de învățământ superior neîntrerupt la Universitatea din Oradea.

Pe 11 mai, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost acordat profesoarei Csilla Csák, decan al Facultății de Drept, Universitatea din Miskolc, la sugestia Facultății de Drept din Oradea. Csák, care predă și la Oradea, are funcții în foruri din Ungaria și de la nivel European de drept rural, și este considerată o specialistă necontestată a domeniului.

Ceremonia a avut loc în cadrul Conferinței bienale organizate de Facultatea de Drept, pentru a IX-a ediție. La conferință au avut loc dezbateri pe marginea provocărilor învățământului juridic superior, dar și, evident, probleme de specialitate din domeniul Dreptului. Interesul față de conferința organizată de Facultatea de Drept din Oradea este mare, dovadă că s-au înscris peste 50 de lucrări scrise de profesori de la 8 universități din țară și alte 6 din străinătate.

O zi mai târziu, pe 12 mai, titlul de Doctor Honoris Causa a fost conferit și profesorului emerit Petre Iuliu Dragomir, un remarcabil specialist al geodeziei românești din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

Propunerea pentru această distincție a făcut-o Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce mândru trebuie să fie omul ...
... că e "honoris causa" la Școala de Vară din Oradea. Acesta e nivelul de decență și profesionalism al universitarilor din România ... plini de diplome și alte patalamale care să le acopere goliciunea de idei.
Postat 21 Mai 2023, 19:19 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON