O parte dintre locuitorii cartierului Ioşia şi ai comunei Sântandrei vor participa la un recensământ de probă în perioada următoare, acesta desfăşurându-se în premieră online. În perioada 10-16 martie, aceştia vor trebui să răspundă la mai multe întrebări referitoare la statutul lor şi proprietăţile deţinute.
Din Oradea şi Sântandrei...
Potrivit unui comunicat al Institutul Naţional de Statistică, instituţia va organiza în perioada 10 – 31 martie un recensământ de probă în pregătirea celui din martie 2022, care a fost amânat cu un an din cauza actualului context pandemic.
În cadrul recensământului, organizat pentru verificarea şi perfecţionarea metodologiei, au fost selectate aleatoriu 50.000 de gospodării din toată ţara.
"În judeţul Bihor avem 16 sectoare în Oradea şi 10 în Sântandrei. Un sector conţine cam 50 de locuinţe", a declarat pentru BIHOREANUL Dana Paşc, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Bihor.
În total, recensământul de probă va implica la nivelul judeţului circa 1.300 de gospodării. Bihorenii selectaţi vor fi informaţi în perioada următoare prin intermediul unui pliant care va fi distribuit de recenzori în cutia poştală.
"Răspundeţi prin internet..."
Pentru a evita răspândirea COVID-19 recenzaţii sunt sfătuiţi, în premieră, să apeleze la măsura auto-recenzării.
"Este important ca cetăţenii să ştie că au posibilitatea de a se autorecenza, completând un formular de preînregistrare disponibil la adresa https://rpl.insse.ro/. Ulterior persoanele care se vor autorecenza la recensământul de probă vor primi, la adresele de e-mail indicate (în formularul de preînregistrare), un link care îi va dirija spre chestionarul individual", se menţinează în comunicatul INS.
Ulterior etapei autorecenzării, programate pentru perioada 10 – 16 martie, bihorenii care, din diferite motive, nu au completat chestionarele online vor fi vizitaţi între 22 – 31 martie de un recenzor pentru realizarea interviului faţă în faţă.
Se numără românii şi casele lor...
La fel ca la recensământul din 2011, INS urmăreşte colectarea de date cu privire la numărul persoanelor şi al locuinţelor din România.
Recenzaţii vor fi chemaţi să răspundă cu privire la construcţiile cu destinaţie de locuinţă pe care le au în proprietate şi utilităţile pe care le deţin, dar şi cu privire la propria persoană, cum ar fi data naşterii, nivelul educaţional, statutul ocupaţional.
"Acesta este un exerciţiu ale cărui rezultate nu vor fi diseminate publicului, fiind realizat cu scopul de a ne asigura că totul va funcţiona ireproşabil anul următor la recensământul propriu-zis", se menţionează în comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.