URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2021, 16:05

Recensământ "de probă" în Oradea şi Sântandrei. Află ce vor trebui să facă locuitorii selectaţi!

O parte dintre locuitorii cartierului Ioşia şi ai comunei Sântandrei vor participa la un recensământ de probă în perioada următoare, acesta desfăşurându-se în premieră online. În perioada 10-16 martie, aceştia vor trebui să răspundă la mai multe întrebări referitoare la statutul lor şi proprietăţile deţinute.

Din Oradea şi Sântandrei...

Potrivit unui comunicat al Institutul Naţional de Statistică, instituţia va organiza în perioada 10 – 31 martie un recensământ de probă în pregătirea celui din martie 2022, care a fost amânat cu un an din cauza actualului context pandemic.

În cadrul recensământului, organizat pentru verificarea şi perfecţionarea metodologiei, au fost selectate aleatoriu 50.000 de gospodării din toată ţara.

"În judeţul Bihor avem 16 sectoare în Oradea şi 10 în Sântandrei. Un sector conţine cam 50 de locuinţe", a declarat pentru BIHOREANUL Dana Paşc, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Bihor.

În total, recensământul de probă va implica la nivelul judeţului circa 1.300 de gospodării. Bihorenii selectaţi vor fi informaţi în perioada următoare prin intermediul unui pliant care va fi distribuit de recenzori în cutia poştală.

"Răspundeţi prin internet..."

Pentru a evita răspândirea COVID-19 recenzaţii sunt sfătuiţi, în premieră, să apeleze la măsura auto-recenzării.

"Este important ca cetăţenii să ştie că au posibilitatea de a se autorecenza, completând un formular de preînregistrare disponibil la adresa https://rpl.insse.ro/. Ulterior persoanele care se vor autorecenza la recensământul de probă vor primi, la adresele de e-mail indicate (în formularul de preînregistrare), un link care îi va dirija spre chestionarul individual", se menţinează în comunicatul INS.

Ulterior etapei autorecenzării, programate pentru perioada 10 – 16 martie, bihorenii care, din diferite motive, nu au completat chestionarele online vor fi vizitaţi între 22 – 31 martie de un recenzor pentru realizarea interviului faţă în faţă.

Se numără românii şi casele lor...

La fel ca la recensământul din 2011, INS urmăreşte colectarea de date cu privire la numărul persoanelor şi al locuinţelor din România.

Recenzaţii vor fi chemaţi să răspundă cu privire la construcţiile cu destinaţie de locuinţă pe care le au în proprietate şi utilităţile pe care le deţin, dar şi cu privire la propria persoană, cum ar fi data naşterii, nivelul educaţional, statutul ocupaţional.

"Acesta este un exerciţiu ale cărui rezultate nu vor fi diseminate publicului, fiind realizat cu scopul de a ne asigura că totul va funcţiona ireproşabil anul următor la recensământul propriu-zis", se menţionează în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON