URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2021, 10:41

Rata de vaccinare în şcolile din Bihor: Care sunt grădiniţele şi şcolile unde copiii se pot reîntoarce (DOCUMENT)

Autorităţile sunt aşteptate să publice vineri regulile pentru reîntoarcerea preşcolarilor şi a elevilor în unităţile de învăţământ. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat vineri că îşi vor deschide porţile doar şcolile şi grădiniţele unde rata de vaccinare este de cel puţin 60%.

”Un ordin e pregătit pentru semnare, se referă la modalitatea de începere a școlilor pe 8 noiembrie. Și la stat, și la privat, școala începe pentru toți copiii pe 8 noiembrie. În scurt timp va fi validată hotărârea, ordinul va fi semnat și trimis spre Monitorul Oficial, ca pe parcursul acestei zile să poată exista ședințe ale consiliilor de administrație și să fie transmise deciziile", a declarat ministrul.

Mai puţin de jumătate dintre şcolile din Bihor se redeschid

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în judeţul nostru, dintr-un total de 202 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, doar 59 îndeplinesc această condiţie, majoritatea fiind în mediul urban.

În Oradea, şcoala publică cu cea mai mare rată de vaccinare este Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (84,88%). Totodată, ar urma să se deschidă colegiile Iosif Vulcan (64,71%), Mihai Eminescu (67,97%), Mihai Viteazul (66,67%), Onisifor Ghibu (66,15%), Traian Vuia (61,65%), licee precum Iuliu Maniu (62%), Lorantffy Zsuzsanna (63,46%), Ady Endre (74,39%), Aurel Lazăr (63,64%), iar din rândul şcolilor gimnaziale Dimitrie Cantemir (72,86%), Oltea Doamna (67,61%), Szacsvay Imre (67,39%).

În Oradea, şcoala cu cea mai mare rată de vaccinare în rândul personalului este una privată: Şcoala Postliceală „Henri Coandă” (91,43%).

Doar 6 grădiniţe din Oradea îndeplinesc criteriul!  

În schimb, mulţi preşcolari din Oradea ar putea continua să rămână acasă, pentru că grădiniţele care ating criteriul de 60% sunt foarte puţine şi majoritatea private: Americano-Română Crinul (78,95%), Joyful Learning (70,59%), Casa Minunată (78,57%), Grădiniţa Evanghelică Lutherană (62,50%), Aleodor (70%) şi Orsolya (66,67%).

Informaţiile furnizate de IŞJ Bihor mai arată că singura unitate de învăţământ din Bihor cu rată de vaccinare de 100% este Grădiniţa Efrata din Hidişelu de Sus. La polul opus, sunt trei grădiniţe cu rată de vaccinare 0: Eldad Tulca, Elim Hotar şi Samuel Tinăud.

Lista completă furnizată de IŞJ Bihor, cu procentele de vaccinare actualizate pe 3 noiembrie: 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pt Vio_427
Evident că nu e in interesul lor să se vaccineze, aicea ai dreptate. Cine are ca interes dobandirea de efecte adverse pe propriul trup? Să fii handicapat o viață asta în cazul că nu mori? Ce salariu acoperă cheltuielile astea? Nici ăla de europarlamentar. Cineva pe zona mea a dobandit o inflamatie a creierului ca efect advers de la vaccin. Are cineva interes pentru așa ceva? De ce nu te-ai facut profesor daca este așa ușor să te documentezi tu pentru copii. STATUL și NU PROFESORII împiedică începerea școlii în format fizic fără nici un motiv. Profesorii încep fizic de luni dacă statul le dă voie. Nimic nu i-ar impiedica. STATUL este SINGURA piedică ÎN CALEA EDUCAȚIEI nu profesorii. Nu statul face mereu experimente cu reformele pe ei? Acuma face cu reforma Covid! Îl interesează pe stat ce fac părinții cu copiii, cum se descurcă cu ei acasă? Nu. Principalul obiectiv este după cum se știe VACCINAREA. În rest, nu ne interesează, să vină potopul! Ăsta-i statul român!
Postat 06 Noiembrie 2021, 23:22 de georgemarian
Total de acord cu @Traian
Evident că nu îi în interesul lor să se vaccineze! Ministerul nu încurajează deloc nimic cu măsura asta. Am mai auzit idea că îi face de râs cu listele acestea. Nu cred. Ei sunt bine merci, acasă, pun niște linkuri, trece luna, vine leafa! Dacă îi și obliga să se vaccineze era altceva, dar așa putem sta până vară fără probleme.
Postat 06 Noiembrie 2021, 09:00 de Vio_427
UE aloca fonduri pentru testare gratuita
UE a alocat 4,7 mil de euro Romaniei pt testare gratuita. Certificatul de vaccinare e zero fără testare. E doar pe post de discriminare. Toata lumea poate face Covid ca-i vaccinat sau nu. Am vecin vaccinat cu 2 doze bolnav acasa de abia sta pe picioare, altcineva cu 3 doze racit cobza. Statul roman vrea mai mult haos in sistemul de invatamant ca sa forteze parintii si profesorii. Statul roman se pare ca nu are interes sa deschida scoala si sa educe generatia actuala. Pentru politicile lor sunt dispusi sa sacrifice generatia aceasta de copii.
Postat 05 Noiembrie 2021, 13:25 de georgemarian
o porcarie care doar in RO se poate intampla
e evident ca bugetarii nu se vor mai vaccina ca sa nu lucreze...deci se iau masuri de sus ca sa nu vaccineze defapt bugetarii.Salariile le vom plati in continuare pentru un link pe whatsup, frumoasa tara, destepti conducatori. vom ajunge sa avem si vaccinati care vor plati spaga la medici sa nu le dea certificat c anu cumva sa creasca procentul si sa se deschida scoala.
Postat 05 Noiembrie 2021, 11:49 de Traian
60% personal didactic vaccinat?
Pai nu ii testam pe dascali? ...le "testam" doar certificatul covid ? Ii testam pe copii, si pe dascali nu ?
Postat 05 Noiembrie 2021, 11:09 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON