URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2024, 21:01

Răsturnare de situație: PSD-istul Madar a câștigat procesul deschis Primăriei Oradea pe tema tarifelor din salubritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răsturnare de situație în procesul pe care consilierul PSD Adrian Madar l-a intentat Primăriei Oradea, în 2020, reclamând tarifele din salubritatea municipiului: după ce, inițial, Tribunalul Bihor a respins cererea politicianului, Curtea de Apel Oradea a casat acea hotărâre și i-a dat dreptate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Madar, Curtea de Apel Oradea a decis definitiv că includerea în tariful de salubritate a cotei de profit de 10% aferentă cheltuielilor cu depunerea deșeurilor în rampă nu a fost legală. „Cu alte cuvinte, Primăria Oradea și Consiliul Local Oradea (cu votul exclusiv al consilierilor PNL) au permis, cu bună știință, ca operatorul de salubritate să ia mai mulți bani de la orădeni decât avea dreptul să o facă”, a transmis politicianul.

Tarifele de salubritate contestate de Adrian Madar au fost votate în 2020 (HCL nr. 888) și prevedeau că operatorul de salubritate al municipiului, RER Vest, să factureze un adaos de 10% la taxa de depozitare pe care o plătește către firma care administrează depozitul județean de deșeuri, Eco Bihor.

Madar a acuzat încă de atunci că Primăria „fentează la cântar” și că această taxă nu este legală, în timp ce municipalitatea a adus contraargumente și a obținut inclusiv un punct de vedere de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), care susținea că tarifele din Oradea sunt conforme cu legea.

În mai 2023, Tribunalul Bihor a dat dreptate Primăriei, sentință pe care Madar a atacat-o, iar pe 14 decembrie 2023, Curtea de Apel Oradea a decis să caseze hotărârea instanței inferioare. „Dispune anularea în parte a art. 1 din HCL nr. 888 din 12.11.2020, în ceea ce priveşte includerea în tariful pentru utilizatori a cotei de profit de 10%, aferentă cheltuielilor cu depunerea în rampă”, se arată în decizia Curții.

Un argument al judecătorilor care au dat sentința definitivă este că doar serviciile de precolectare, colectare și transport al deșeurilor puteau să constituie baza pentru aplicarea marjei de profit, nu și cheltuielile legate de activitatea de depozitare a deșeurilor, aflată în sarcina altei firme.

Așa cum era de așteptat, Madar consideră această victorie una importantă și, mai mult, cere municipalității să restituie cetățenilor banii. „Am cerut Primăriei Oradea ca, în regim de urgență, să facă toate demersurile necesare pentru a restitui orădenilor sumele achitate în plus”, a transmis consilierul, precizând și că va cere ca șefii RER Vest să vină în Consiliul Local, pentru a da explicații „în legătură cu această manevră prin care, de ani de zile, oamenii sunt înșelați”.

Raportat la cetățean, sumele sunt însă derizorii: deși instanța nu prevede o astfel de obligație, dacă ar fi să le dea orădenilor banii înapoi, Primăria ar trebui să returneze fiecărui orădean 13 bani pentru fiecare lună astfel facturată.

În privința tarifelor actuale de salubritate, sentința definitivă a Curții de Apel Oradea nu are nicio influență, deoarece în prezent ele nu mai conțin această cotă de 10%, între timp legislația privind calculul acestui serviciu modificându-se.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Vas
Nu te scoate
Postat 17 Ianuarie 2024, 20:25 de Sandu2100
banii inapoi
Acum teoretic banii trebuie recuperati si returnati de la vinovati.
Postat 17 Ianuarie 2024, 17:14 de AlexandraCiucle
Sandu cel cu buda in curte
Sandule delirezi. Niciodata nu discuti la articol. Numsi la persoanele ce il contrazic pe zeul tau din Birtin. Cum cineva cometeaza impotriva lui, cum apare paranoia in tine.
Postat 17 Ianuarie 2024, 10:41 de vasi13
@MODERATOR
Există comentatori care au zeci de conturi spre exemplu " AlexandraCiucle " care e vasi13 care crede ca a descoperit ca eu sunt Cioculescu ala ::::)))) nici măcar Sandu nu ma cheamă dar el continuă ::::)))) in schimb îl face de cacao pe bietul om care sigur nu citește ziarul. KP a declarat " ca nu știm noi câte conturi are " O să-mi fac și eu 20 de conturi, dacă se accepta.
Postat 16 Ianuarie 2024, 19:51 de Sandu2100
@Moderator
Adevarat, scuze. Se poate sterge si comentariul meu, e irelevant daca a fost sters si cel al Alexandrei. Multumim pt interventie.
Postat 16 Ianuarie 2024, 19:25 de nihil
@Alexandra
Latri la copacul gresit. KP&co ne face in continuu pe toti prosti pentru tot ce se intampla in orasul asta. Ca 'acceptam'. Mai putin Sandu.
Postat 16 Ianuarie 2024, 18:30 de nihil
ajunge cu „prostia”
Vă rugăm să ridicați nivelul discuției de la faza invectivelor și a propagandei în cea a dezbaterilor (civilizate) de idei. Pericol de suspendare!
Postat 16 Ianuarie 2024, 18:47 de Moderator
Sandu cel cu buda in curte
Ce faci sandu? Comentezi cu anti propaganda personala? Te contrazici pe tine, ai devenit si piroman si pompier, ci numele de scena
Postat 16 Ianuarie 2024, 18:21 de vasi13
2sandu
Auzi sandule, poate e mai bine sa nu se faca nimic, decat sa se faca prost, cum e zona pasajelor, sa se distruga tot, sa demolam, sa taiem. Doar sa ne aflam in lucru. Vezi ca si alte orase au centuri, pasaje, parcuri, centre aranjate si nu se lauda atat. De unde stii ca PSD nu ar face, a fost cumva PSD la primarie vreodata. Da decat sa se faca imbecilitatile din oras, e mai bine sa nu se faca nimic.
Postat 16 Ianuarie 2024, 17:54 de AlexandraCiucle
Corect. Mia culpa.
Am citit de dimineață și n-am apucat până acum să las un comentariu. Oricum s-au adunat bani de la tot orașul.
Postat 16 Ianuarie 2024, 16:56 de Vio_427
@vio_427
In articol scrie 13 bani pe luna. 0.13 lei pe luna. Dar intr-adevar cred ca de ei puteau lua max o masina de salubritate. daca nu costa mai mult de 300k euro.
Postat 16 Ianuarie 2024, 16:20 de nihil
Asta îi o mare știre
Poate că pe persoană nu îi mult 13 lei pe lună. Dar acei 13 lei pe lună s-au încasat 3 ani la zeci de mii de familii. Bani cât să înnoiască flota de mașini rer.
Postat 16 Ianuarie 2024, 15:44 de Vio_427
vasi/adi13
Se știe ca asta vor PSD si USR, adică sa nu se facă nimic in Oradea pt ca ei nu sunt capabili. După cum se vede Orădenii sunt mulțumiți de realizările Birta si Bolojan. Se vede ca Propaganda trage tare și ii face proști pe Orădeni si Bihoreni.
Postat 16 Ianuarie 2024, 12:09 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Vezi sandu ca PSD sau AUR , USR vor avea peste 50% din consiliu. Destul cand Birta si Bolojan sa nu posta face nimic. Asa ca .... de aici e disperarea ta, a pus Birta biciul pe tine sa urlii ca disperatu
Postat 16 Ianuarie 2024, 10:07 de vasi13
Parandaratul de 10 %
Cei 10% reprezinta o parte din parandaratul platit galbejitilor, pentru atribuirea contractului. Banii au fost cheltuiti de mult ! Intrebare : cand ni se restituie banii ???? Iar scuzele publice ????
Postat 16 Ianuarie 2024, 09:29 de Silver_Cat
Printre altele Birta cereți scuze tot în PLEN
Ar trebui să își toarne CENUȘĂ la propriu în cap. Furnizor Bolo. O să vedem acum cum își va cere scuze primarul în ședința publică de consiliu. Parcă așa îi solicitase lui Madar, după prima sentință de la Tribunal. Sau acum o să facă ca și tătucul lui Bolo și va solicita revizuire, probabil cu mai multe șanse, că doar e jurist. Unii ar putea crede, că chiar se pricepe. Rolul alesului, este de a RESPECTA legea. De a se consulta cu juriști înainte de a propune ceva. Iar dacă este un dubiu, nu trebuie promovată în acea formă HCL. Nu de a ABRUTIZA cetățenii. Rolul juristului plătit din banii cetățeanului, este de a oferii consultare, nu este în sala de judecată. Evident aceste cheltuieli, indiferent de câți bănuți sunt, ar trebui plătiți din banii lui Birta, el fiind cel care a susținut acest abuz. Așa pe viitor ar acționa legal.
Postat 16 Ianuarie 2024, 07:34 de Impaciuitorul
Că s-a schimbat sau nu legislația nu contează ... ci eventuala trecere de la contencios în penal.
Decidenții liberali ai furtului de 10% în plus la tariful colectării deșeurilor trebuie să restituie banii, așa puțini cum sunt pe fiecare tâlhărit cu HCL-eaua în mână, pentru că altfel dintr-o cauză civilă se poate trece direct la o acuzație penală. Iar asta în maxim 30 de zile de la somația enunțată de Madar. Că municipalitatea și județul nu lucrează pentru cetățeni, ci pentru profitul acționarilor, asociaților și directorilor tuturor operatorilor publici sau privați ai serviciilor comunitare de utilități o vedem deja de cel puțin un deceniu. Dar să insiști în greșeală și să-ți ignori nesimțirea și impostura ... arată clar gradul de neterminare a circumvoluțiunilor celor care se constituie în tribul "birtinezilor".
Postat 16 Ianuarie 2024, 06:57 de KP
:::::))))))
O sa o pună Madar de acum că ce realizare are el pt Oradea ::::::))))))
Postat 15 Ianuarie 2024, 23:34 de Sandu2100
Are Madar pile la Curtea de Apel alcool, nu aveți TON
Uauuu ce mare dreptatea Madar ăsta, dar totuși nu e motiv sa te votăm.
Postat 15 Ianuarie 2024, 23:32 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON