URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2023, 17:47

Pubelele verzi de la blocurile din Oradea, pline cu deșeuri amestecate. RER nu le va mai ridica!

Pubelele verzi de la blocurile din Oradea, pline cu deșeuri amestecate. RER nu le va mai ridica! INFINIT. Sticla este un material care poate fi reciclat la nesfârșit, dar pentru asta trebuie colectată corect: doar în pubelele verzi și fără a fi amestecată cu alte deșeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă Oradea a fost unul dintre primele oraşe din ţară care a introdus colectarea separată a deşeurilor, iar de anul trecut a asigurat şi infrastructura necesară ca la toate blocurile din oraş să se arunce separat ambalajele din sticlă, mulţi orădeni nu dau pe aceste reguli... nicio sticlă spartă.

Tot mai multe pubele verzi din ţarcuri se umplu cu gunoaie de toate felurile, deşi sunt destinate exclusiv deşeurilor din sticlă. Pentru că asta dăunează grav reciclării, RER Vest nu le va mai goli.

Cu de toate!

Primele pubele verzi au apărut în jurul blocurilor din Oradea în 2021, când s-a finalizat un proiect pilot al companiei de salubritate RER Vest şi al Primăriei, prin care 126 de asociaţii de proprietari au fost dotate cu pubele diferite pentru deşeuri biodegradabile, sticle, deşeuri reciclabile în amestec şi resturi reziduale. Iniţiativa s-a dovedit un succes, astfel că de anul trecut s-a extins în tot oraşul, laolaltă cu separarea fracţiei galbene în două: plastic şi metale, respectiv hârtii şi cartoane.

Totuşi, rezultatul nu este cel dorit. Orădenii de la blocuri folosesc pubelele verzi ca pe nişte recipiente "universale", aruncând în ele haine, mâncare, reciclabile, biodegradabile, resturi voluminoase sau chiar moloz!

Rămân pe loc

Problema a fost semnalată autorităţilor locale de firma Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor unde ajung aşa-zisele deşeuri din ambalaje din sticlă. De asemenea, fotografii făcute de muncitorii RER Vest cu pubelele verzi din oraş demonstrează: ce se aruncă în ele numai reciclabil nu poate fi numit!

Poliţia Locală a împărţit amenzi asociaţiilor de proprietari pentru nerespectarea colectării separate, dar aceste sancţiuni au valori între 300 şi 500 lei şi se împart între toţi locatarii, aşa că mulţi orădeni nici nu simt că au greşit cu ceva. De aceea, sunt necesare alte măsuri. 

"RER Vest va începe să marcheze cu autocolant «Neconform» pubelele verzi care conţin altceva decât ambalaje din sticlă şi nu le vor mai ridica, dacă nu sunt conforme", a declarat Laura Dărăban-Breb, purtătoarea de cuvânt a companiei de salubritate.

Cu pubelele negolite şi cu amenzi de la Poliţia Locală, poate orădenii de la bloc vor învăţa să separe sticlele...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sandu cel cu buda in curte
Ba speriatule, mai fa-ti o l...a sa te descarci. Tu chiar nu ai job, femei, familie non stop stai aici si artaci pe toatz lumea. Virgin frustrat ce esti. Postac mincinos, SLUGA!
Postat 02 Octombrie 2023, 10:48 de vasi13
Grigore
Mama se spala cu PALMOLIVE nu cu PROTEX
Postat 01 Octombrie 2023, 12:19 de Sandu2100
KP & Pinonel
De ce nu va mutați la Vaslui, trântorii ca voi aruncă mizeria unde vor și apoi dă vina pe autorități, bineînțeles PSD face la fel
Postat 01 Octombrie 2023, 10:58 de Sandu2100
Asta se întâmplă când "neterminații" se cred buni administratori ai SMID.
Dublarea tarifului de azi pe mâine, obligarea clienților la tot felul de reguli prostești, schimbarea din mers a organizării fracțiilor, nerespectarea contractelor de ambele părți și transferul de responsabilitate de la primării și operatori la cetățeni. Operatorii trebuiau obligați, ca să aibă loc în Oradea, să dețină toată tehnologia necesară selectării deșeurilor. Doar că, județul și municipiul, conduse de niște "neterminați" ... lucrează în favoarea operatorilor, nu a oamenilor obișnuiți. Să se adune gunoiul ca în sectorul 1 al capitalei ... ca să fie clar ce au știut liberalii să facă și din SMID.
Postat 01 Octombrie 2023, 09:31 de KP
Penalilor de la toate nivelurile, o idee
Alegeti dintre voi cativa care vi se par mai destepti(ha, ha, ha!), puneti in straite niste palinca, niste clisa, stiti voi cum se merge pe ospat. Nu uitati pixurile si caietele! Nu-i rusine sa inveti, rusine e sa fii fudul si pr*st! https://www.fanatik.ro/orasul-din-romania-cu-cei-mai-disciplinati-locuitori-deseurile-sunt-reciclate-in-proportie-de-60-s-au-dat-amenzi-si-in-ani-electorali-20496536
Postat 01 Octombrie 2023, 04:29 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON