URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2020, 17:54

Protest în faţa Consiliului Judeţean Bihor, împotriva concedierilor de la DGASPC: „Bolojan este un mic dictator, un baron local” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 30 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au protestat paşnic, marţi, în faţa Consiliului Judeţean Bihor, nemulţumiţi de valul de concedieri care va urma în instituţie.

Manifestarea a fost organizată de Sindicatul Pro As şi a început la ora 14, în timp ce preşedintele Ilie Bolojan le prezenta jurnaliştilor propunerea de organigramă la DGASPC Bihor şi cu o oră înainte ca aleşii judeţului să o şi voteze.

Bolojan nu e Făt Frumos!

"Reorganizarea propusă de direcţie şi susţinută de preşedintele CJ, Ilie Bolojan, este aberantă. Se renunţă la multe funcţii publice, se dau afară 50 şi ceva de salariaţi din aparatul central al Direcţiei şi vreo 170, aproape 200, din centrele de plasament, acolo unde într-adevăr se desfăşoară activitatea de asistenţă socială şi protecţia persoanelor aflate în dificultate", a declarat liderul Sindicatului Pro As, Adrian Marcu (foto jos). Potrivit celor declarate de Bolojan, la DGASPC se reduc 259 de posturi, din care 127 sunt efectiv ocupate.

Marcu a spus că DGASPC Bihor are oricum prea puţini angajaţi, iar concedierile vor periclita funcţionarea centrelor de plasament. "Nu poţi să pui personalul de specialitate, care ar trebui să se ocupe doar de beneficiari, să măture curtea, să spargă lemne, să facă diverse activităţi administrative. Să nu mai spun că şi specialiştii sunt vânturaţi, se desfiinţează posturi aberant. (...) Nu poţi să vii să dai cu barda, că vrei tu să reduci costuri", a declarat el.

Sindicalistul a arătat că de exemplu toţi fochiştii vor fi daţi afară, ceea ce va face ca adulţii şi copiii din centre să fie în pericol, deoarece nu va fi cine să supravegheze centralele de încălzire. A criticat şi faptul că toate bucătăriile centrelor se vor desfiinţa, iar hrana va fi asigurată doar în servicii de catering.

"Nu se poate să vii să-ţi baţi joc, să dai 260 de oameni afară că vrei tu, că eşti tu preşedintele CJ venit acum nou, pe cal alb, eşti Făt Frumos din poveste. (...) Bolojan e un mic dictator şi un mic tiran. Probabil va fi un nou baron local", a mai spus Marcu, acuzând şi că sindicatul n-a fost consultat în realizarea noii organigrame, ba chiar că şeful CJ Bihor nu i-a răspuns apelurilor şi mesajelor pe telefon, la fel cum nu l-a primit nici la o discuţie faţă în faţă.

Adrian Marcu

"Eminenţa cenuşie" şi florăreasa

Liderul sindical a criticat-o dur şi pe directoarea DGASPC Bihor, Camelia Gaciu (foto), pe care a numit-o "eminenţa cenuşie" a instituţiei, spunând despre ea că a transformat ilegal toate birourile şi serviciile în compartimente, şi că a vizat în reorganizare specialiştii în detrimentul "piloşilor". "Sunt daţi afară cei care au experienţă şi rămân cei care sunt mai nou angajaţi, piloşii, slugi la partid", a spus Marcu.

"Un exemplu: o persoană care semnează în numele directoarei DGASPC se laudă la diverse cunoştinţe că de fapt ea conduce această instituţie. O persoană pe nume Naomi, de fapt şef de centru în Oradea, dar dacă o căutaţi, întotdeauna o găsiţi în biroul directoarei", a acuzat sindicalistul, arătând că apropiaţii lui Gaciu nu sunt vizaţi de reorganizare.

Pe această şefă, Naomi Popa, şi alţi protestatari au avut-o în vizor, spunând că este o florăreasă angajată de Gaciu doar pentru că aparţine unui cult neoprotestant şi care are în subordine Centrul de Plasament nr. 2 Oradea, dar şi alte structuri ale Direcţiei. "Are vreo cinci funcţii", a spus un bărbat, instructor la un centru din Oradea. Totodată, potrivit paginii sale de Facebook, Popa are un atelier de aranjamente florale.

De câteva ori, oamenii au scandat "Demisia", la adresa directoarei DGASPC Bihor, Camelia Gaciu, cea pe care o consideră vinovată atât pentru că instituţia nu mai are bani de salarii, cât şi pentru organigrama nouă, pe care ei nu o acceptă.

"Nu mai suntem buni"

La fel ca liderul lor de sindicat, protestatarii au spus că se tem că angajaţii cu experienţă vor fi daţi afară, pentru ca cei angajaţi în ultimii ani, cu pile la şefi, să fie păstraţi. "S-au angajat în ultimii doi ani, de când a plecat domnul Puia (n.r. Călin Puia, fostul director) 400 de oameni. Nu vor pleca ei, vom pleca noi, care n-avem pile", a spus acelaşi instructor.

Alte femei, îngrijitoare sau instructori la centre de copii orfani, au aceleaşi griji, mai ales că, spun ele, şefii lor nu le-au comunicat criteriile care vor conta, în selectarea angajaţilor care vor fi păstraţi. "Vor să ne dea afară, după 30 de ani de muncă. Am muncit în condiţii precare, câte o persoană, zi şi noapte, şi acum nu mai suntem buni. Am pus suflet în ceea ce am făcut. Când ne-au cerut să ne specializăm, ne-am specializat. Acum nu mai suntem buni", a spus o instructoare de la un centru din Oradea.

"Vom merge la examen, dacă vom avea şansa asta. Dar nu vor fi examene corecte, că nu-i corect nimic în lumea de astăzi. Toate-s cu susul în jos", a spus o altă colegă de-a ei.

Manifestanţii s-au declarat dezamăgiţi şi de numărul mic al protestatarilor adunaţi în Parcul Traian, 27 de persoane, dar sunt convinşi că alţi colegi de-ai lor s-au temut că Gaciu va selecta concediaţii din rândul protestatarilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Puturosii!
Pe la cate familii ati fost sa vedeti cum isi bat copii sau cum profita de munca lor?Cate aocatii ati verificat pe ce se duc?
Postat 17 Decembrie 2020, 15:06 de onuta
@sandu2100
Nu epurarea este problema. Si dpmdv se justifica. Dar putea sa faca fara populism si cu mai mult profesionalism. Asa pierzi si persoane valoroase. De regula pilele nu se misca, nu se dizloca - adica tocmai cei care sunt problema din sistemul bugetar. Bolojan are multe merite, insa e si capos, acel tip de barbat care nu recunoaste cand greseste. Sa fiu sincer, de el, nu-mi place. Nu-mi place ca om. Insa are cateva persoane exceptionale cu care colaboreaza. Practic votul dat lui, in realitate este votul dat echipei din umbra.
Postat 16 Decembrie 2020, 14:27 de sasi
Sasi
Sunt convins ca la-i votat . Sunt si la cultura destui care trebuie concediati.
Postat 16 Decembrie 2020, 11:20 de Sandu2100
@Sandu2100
De ce crezi ca nu l-am votat? Aici toata lumea crede ca votul trebuie sa fie de oaie decerebrata? Sa idolizezi pe cei pe care l-ai votat? Idolii sunt pt pupatorii de icoane. Pt asta care umbla si la moaste. Adica turma decerebrata. Votul este de moment. Nu tine cont de culoare politica. Faci o analiza si ei o decizie. Cunosc foarte bine si aparatul de stat si sistemul privat. In aparat de stat sunt foarte multi care freaca menta, insa de regula nu de ei scapa. Daca dai afara pe cel care lucreaza, nu se va vedea diferenta... intelegi? La CJ posturile au fost scoase la concurs. Parea foarte OK. Laudabil. Dar dupa ce am vazut ce a facut institutiilor de cultura, am inceput sa pun intrebarea daca la CJ intr-adevar totul s-a facut corect. Fara o analiza prealabila, fara sa stii cine ce lucreaza, sa dai o dispozitie: "Vreau o reducere cu 30%. Nu ma intereseaza de unde. Faceti" ...
Postat 16 Decembrie 2020, 08:07 de sasi
Nici in ceasul al XII-lea nu va treziti!
Dragi oradeni/bihoreni, daca n-ati fi baut cerneala ati fi stiut ca puterea sta in unitate. Nu v-ati unit si l-ati lasat 12 (!!!) ani sa faca harcea-parcea orasul. Mai mult, l-ati ales sa distruga si judetul. Martin Niemöller, pastor: „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”
Postat 16 Decembrie 2020, 06:49 de pinonel
Sasi
Data viitoare sa votezi Bolojan.
Postat 15 Decembrie 2020, 23:11 de Sandu2100
@sandu2100
Cu o asemenea mentalitate, ne miram ca analfabetii de la AUR au ajuns in parlament? Lipsa de cultura ...
Postat 15 Decembrie 2020, 22:43 de sasi
La Celestica e de munca
A facut Bolojan 4 parcuri industriale, se pot re-profesa astia. La munca nu la frecat menta
Postat 15 Decembrie 2020, 22:26 de Sandu2100
Ciuma birtineza nu iarta copiii orfani...
Se pot spune multe despre modul banditesc in care a fost decisa "restructurarea" Dgaspc. Ma voi rezuma in a spune : RUSINE birtinezului paranoic si mafiei galbene care ii sustine nebuniile !
Postat 15 Decembrie 2020, 20:46 de Silver_Cat
@scortosul
Tu crezi ca vor da afara pe cei care freaca menta? Daca domnul Bolojan ar fi dorit altceva decat populism, facea o analiza si ramaneau pe post cei care lucreaza. Asa este numai gargara.
Postat 15 Decembrie 2020, 20:28 de sasi
Sindikkte!
Da cand frecati kuru aiurea pe munca/banii mei nu protestati? Multi la intins mana, putini la responsabilitate si munca! 50-60% sunt in plus in sistemul super umflat bugetar! Inca prea putini sunt pusi pe dreapta si trecuti in privat! Prea putini!
Postat 15 Decembrie 2020, 19:45 de scortosul
Gaciu, organigrama "pocăițiilor"....
Când stai crăcănata pe doua poziții de conducere bugetate, unul la CJ Bihor, dir.teh, iar unul cu numire la DGASPC Bihor cu delegație de mai bine de doi ani, în timpul lui Mang, fiind pupila lui Bodea. Este ușor să tai posturi în stânga și dreapta când tu nu ai a face cu serviciile sociale, decât legătura de partid și cercurile de așa zișii "pocăiți". Marea greșeală a lui Bolojan este că a dat credit acestei trepaduse de la defunctul ALDE, consiliata de o anume Naomi, pomenita și de liderul de sindicat Marcu, care a ridicat problema într-un mod corect în ședința CJ Bihor de azi. Această clica de "pocăiți" care sau lipit în ultimii ani pe diferitele funcții din DGASPC, se dau de ceasul morții transferânduse pe diferite posturi călduțe în cadrul instituției. Această Gaciu trebuia demult demisa, iar reforma și noua organigramă făcută cu specialiștii din domeniu, cu consultarea sindicatului, a celor din CJ....
Postat 15 Decembrie 2020, 18:30 de ardelean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON