URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2023, 17:11

Prorector nou la Universitatea din Oradea: Sorin Borza a demisionat de la conducerea instituției

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea va avea, începând din 1 septembrie, un prorector nou.

Istoricul Sorin Șipoș, care a mai deținut această funcție în mandatul 2012-2016 al rectorului Constantin Bungău, a acceptat să revină la conducerea instituției academice, după ce profesorul Sorin Borza (foto), fost politician și purtător de cuvânt al Primăriei Oradea pe vremea primarului Petru Filip, a demisionat din funcția de prorector pe care o deținea din 2020.

Printr-un comunicat de presă transmis joi, Universitatea din Oradea (UO) a anunțat revenirea lui Șipoș în conducerea instituției, mai precis în funcția de prorector responsabil cu domeniul relațiilor internaționale la nivelul instituției academice.

Într-o ședință organizată miercuri, rectorul Bungău a consultat Senatul universitar privind numirea lui Șipoș, iar pentru că nu au fost obiecții, a și luat decizia.

„Noul prorector al Universității din Oradea va superviza domenii precum: activitatea editorială a Universității, parteneriate și relații internaționale, mobilități externe ale cadrelor didactice și studenților, activitatea Bibliotecii UO. De asemenea, prof.univ.dr.habil Sorin Domițian Șipoș va coordona: Departamentul de Relații Internaționale, Editura Universității și Biblioteca UO”, a mai transmis UO.


Sorin Șipoș (stânga) face iar echipă alături de rectorul Constantin Bungău (dreapta)

Funcția de prorector responsabil cu relațiile internaționale ale Universității a fost deținută de Sorin Borza, profesor al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, începând din anul 2020, după ce Constantin Bungău a câștigat al treilea mandat de rector.

Pe 29 iulie, însă, Borza a demisionat de la conducerea UO, invocând motive personale. „Dumnealui a considerat că trebuie să-și dea demisia, invocând probleme personale”, a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, pentru BIHOREANUL. Întrebat dacă îi reproșează ceva lui Borza, rectorul a negat: „Nu, nici vorbă. Este un intelectual de seamă al Universității”.

Cadru didactic al Universității din anul 1995, ajuns acum la gradul de conferențiar, Borza a fost purtător de cuvânt al Primăriei Oradea pe vremea când primar era Petru Filip, iar mai recent a fost lider în Partidul Mişcarea Populară, deţinând funcţia de secretar executiv la nivel naţional, respectiv vicepreşedinte şi preşedinte interimar al organizaţiei judeţene.

De cealaltă parte, noul prorector Sorin Șipoș este un istoric cunoscut. Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și cadru didactic al Universității din 1993, profesorul a fost director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, funcție din care s-a autosuspendat pe durata mandatului său la conducerea executivă a instituției academice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re: nikotelekus ...
... nu-i cazul de exagerări. Borza Sorin, pe numele de cod "edilul" ... a fost un simplu informator al SRI, nu colaborator și în niciun caz cu vreun grad militar, eliminat în 2020 din rândul turnătorilor de cea mai joasă speță, pe motive medicale pentru că a fost evaluat ca neavând "toate țiglele pe casă" ... din moment ce inventa tot felul de scenarii care să arăte că el e singurul universitar-politician din lume ce deține adevărul absolut.
Postat 02 Septembrie 2023, 17:36 de KP
BORZA -COLONEL SAU GENERAL ÎN SRI?!
O singură nedumerire am: Sorin Borza ce grad și funcție are în SRI?! Dar prof. Daniela Ban, fostă Zăpodeanu? Dar prof. Florin Ardeleanu? Dar Dacian Palladi? Sorbonica este și a fost întotdeauna cuib de securiști pe filieră PSD,dar nu numai, în care se recrutau viitoarele cadre!...Ca, de pildă, Victor Papp, parașutat la București...Sau Mircea Stroe, Adrian Hatos, soții Mang, etc.,ș.a.m.d.
Postat 01 Septembrie 2023, 11:45 de nikotelekus
Bagati-l direct in greva
Saracu , o sa cistige cu 7-800 mai putin decit la catedra...
Postat 01 Septembrie 2023, 09:15 de excalibur
Mediocrități solemne
S-au schimbat cadriștii între ei. Eterne mediocrități, poate fostu e cu un nivel peste "istoricul cunoscut" la nivel județean. În esență sunt produse comuniste și expirate. Fără substanță, insipizi, necunoscuți de nimeni, dar cu o sete de cățărat și decorații. Doar găștile din care provin sunt diferite. Poate reușește și Sorbonica cândva să aducă niște cineva care să fie ceva mai mult decât niște UTC-iști cu haine europene.
Postat 31 August 2023, 18:24 de Cetatea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON