URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2022, 11:50

Promisiunea ministrului Muncii: Pensia nu va mai fi mai mare decât salariul din activitate

Promisiunea ministrului Muncii: Pensia nu va mai fi mai mare decât salariul din activitate Ministrul Muncii, Marius Budăi, în timpul unei vizite la Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pensionarii cu pensii speciale primesc o veste proastă: ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că de anul viitor pensia nu va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate.

Reforma sistemului de pensii este o obligație prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii", a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii, într-un interviu pentru Știrile TVR, citat de ziare.com.

Așadar, va exista un stagiu minim de cotizare valabil pentru toată lumea, și pensiile vor fi calculate în funcție de contribuții, așa cum Banca Mondială recomandă. Noua lege a pensiilor trebuie finalizată până în martie 2023.

Reforma va schimba modul de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

În noiembrie, Statul a plătit aproape 10.000 mii de pensii speciale, adică foștilor angajați care beneficiază de legi speciale. Mai mult de jumătate dintre acești pensionari primesc sume cuprinse între 11.000 și 21.000 de lei, cum este cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

Potrivit ziare.com, în prezent, România are peste 4,7 milioane de pensionari. Aproape 70% dintre aceştia au pensii până la 2.000 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
hahahahaha!!!!!
Sa nu fim creduli. Pana vin ei cu legea apar anumite modificari. Sa nu uitam ca anumite "pozitii" si "meserii" au pe langa salariu si anumite privilegii si favoruri pe langa salarii (chirii platite, medicamente decontate, bani de casa, bani de masina) . Asa ca, nu va amagiti prea tare, da....pensiile vor fi incadrate, dar privilegiile? Hai sa vedem! Punem si un pariu? Acestea sunt declaratii pt nestiutori.
Postat 04 Decembrie 2022, 21:46 de Christa
Oh ce veste minunata, in decembrie se-arata
Dar vai, de ani de zile asteptam vestile astea bune! In ultimul ceas, se face ceva, diar impinsi de la spate de ‘globalisti’ de la UE si Banca Mondiala. Sper numai sa nu o dea cu piciorul in balta, ci chiar sa respecte toate cele 3 cerinte.
Postat 04 Decembrie 2022, 17:57 de unu
Care activitate?
Cea de bază sau cea de politruc ratat? Că mulți beneficiază de pe mai multe activități, cu contribuții aferente ... dar la aceeași vechime ca pentru o singură "plimbare" de 8 ore per zi.
Postat 04 Decembrie 2022, 17:32 de KP
Dar de cele din justiție...ale nu sunt speciale?
Sper dar sunt slabe șanse ca toate pensiile să fie in funcție de contribuția pe care a avut-o fiecare sa terminăm odata cu mizeriile astea ,a trebuit să vine cei de la UE și Banca mondială sa ne tragă de urechi că noi nu suntem în stare să terminăm odata cu mizeriile astea ,sigur or sa cârcotească uni dar acesta porcarii trebuie să înceteze urgent.
Postat 04 Decembrie 2022, 13:53 de sss
Articol EURONEWS din 02.12.2022
31 decembrie, termenul limită pentru pensiile speciale. Ce riscă România dacă acestea nu vor fi revizuite! Peste 210 mii de pensii speciale sau de serviciu Cele mai multe, circa 170.000 sunt pensii ale foștilor angajați mapn și mai.Politicienii spun că la noi există pensii ocupaționale sau de serviciu. La Bruxelles, pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate sunt speciale. https://www.euronews.ro/articole/31-decembrie-termenul-pentru-pensiile-speciale-ce-risca-romania-daca-acestea-nu-v
Postat 04 Decembrie 2022, 12:40 de pinonel
?!
Dna Marinescu, dvoastra va faceti temele inainte de a scrie?! Pana la 31 decembrie a.c. trebuie sa dam lege/legi pt. reformarea sistemului de pensii! REFORMARE, nu cosmetizare. Ne-o cere UE, aia care ne da bani (si) prin PNRR. UE a transferat chestiunea Bancii Mondiale. Soluțiile BM, anunțate de ministrul Budă sunt simple:1.să țină cont de contributivitate, 2.să aibă un stagiu minim de plată şi 3. să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Necazul e ca aceste trei sugestii sunt în contradicție cu legislația actuală, care permite pensii mai mari decât venitul salarial și, pentru anumite categorii, nu ține cont de contributivitate, iar vechimea pare uneori stabilită arbitrar de către legiuitor.Cazuri celebre: militistii, jandarmii, militarii, toti beneficiari de pensii nesimtite, pardon, speciale!
Postat 04 Decembrie 2022, 12:28 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON