URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2019, 11:33

Proiectul "Marionete la şcoală": sute de copii din Bihor au învăţat să fie păpuşari şi regizori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 300 de copii de la centrele de educaţie incluzivă din Bihor și asociații care susțin copii cu dizabilități au învăţat, timp de două luni, să creeze scenete de teatru de păpuşi şi să lucreze împreună în cadrul proiectului "Marionete la şcoală", care a ajuns zilele trecute la final.

Proiectul, care a demarat în urmă cu cinci luni, a fost desfăşurat de Fundaţia Culturală Festivalului Internaţional de Teatru Oradea şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Scopul organizatorilor a fost ca zeci de copii defavorizaţi şi cu cerinţe speciale să înveţe să lucreze împreună prin jocuri.

Potrivit unui comunicat de presă, este vorba despre aproximativ 300 de elevi atât din şcoli primare cât şi din şcoli gimnaziale de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă "Orizont" Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Popeşti, cu sediile din Popeşti şi Marghita, şi Asociaţia "PRIETENIA" Popeşti.

Copiii au fost grupaţi în echipe de câte 10 - 20 de elevi şi au participat la zece ateliere de teatru de păpuşi, coordonate de actorii Zentania Lupşe, Florian Silaghi, Alexandru Pop şi Andrei Fazecaş.

În cadrul atelierelor aceștia au primit 15 marionete şi decoruri cu mai multe locații. Cei mici au creat poveşti cu părinți, copii, tocilari, rapperi, profesori, hoţi, bunici, cântăreţi, poliţişti, spiriduşi şi chiar marţieni.

"Marionetele au prins viaţă în decorurile pictate, care ne trimit cu gândul la locaţii pe care participanţii le-au recunoscut cu uşurinţă: Piaţa Unirii din Oradea, Cetatea Oradea, o sală de clasă, curtea şcolii, o cameră de copil, parcul de joacă, Poiana Ponor din Apuseni sau un cabinet de consiliere", se arată în comunicatul de presă.

În scenete au fost abordate teme precum relaţiile de prietenie, modelele parentale, gestionarea conflictelor şi a emoţiilor, toleranţa şi relaţionarea cu oamenii din jur.

Pe tot parcursul atelierului, copiii au fost instruiţi şi supravegheaţi de doctorul Claudia Bacter, de la Asociaţia Charis, partener în proiect.

În prima fază a proiectului, în luna februarie, responsabilul artistic al proiectului, actorul păpuşar Florian Silaghi, a plecat în Cehia pentru a fi instruit de Compania Karromato. Acesta a învăţat să construiască marionetele cu tijă în miniatură şi să le mânuiască.

Următoarea etapă a proiectului a fost cea artistică. Cea care le-a dat viaţă marionetelor şi a creat decorurile a fost Oana Cernea, iar Răzvan Chendrean s-a ocupat de sculptură şi butaforie, adică la construirea obiectelor din recuzită.

Pentru că proiectul a fost un succes, Asociaţia Mini Reactor din Cluj-Napoca a preluat şi ea ideea, astfel că săptămâna viitoare se vor organiza două ateliere de teatru de păpuși la centrul asociaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON