URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2022, 19:11

Proiect inedit în Apuseni: Turiștii, invitați să intre în „Igloo-ul Vieții”, o bibliotecă cu cărți despre om și natură (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare și până la toamnă, turiștii care urcă în Munții Apuseni și ajung prin poiana Glăvoi sunt invitați să facă un popas în „Igloo-ul Vieții”.

O asociație din Arad și-a propus să promoveze lectura și natura laolaltă, așa că duce biblioteci mobile în mai multe zone turistice din România, într-un proiect intitulat „NoMAD Library” (biblioteca nomadă). Un asemenea loc va fi amenajat lângă baza Salvamont din Glăvoi.

„În Igloo-ul Vieții se vor găsi cărți despre elemente ale vieții (om și natură, faună și floră, descoperiri, obiceiuri și trăiri umane, conviețuire și protecție). S-a ales această zonă datorită faptului că oferă o remarcabilă varietate de obiective turistice montane și speologice, în special recunoscute pentru relieful și formațiunile carstice unice în România”, a transmis asociația Exploratorilor Pușcații, care a inițiat acest interesant proiect.

Cele câteva sute de cărți vor fi lăsate de ONG într-o construcție ușoară, asemănătoare unui iglu, unde turiștii vor fi invitați să intre, să-și aleagă volumul dorit și să se pună pe citit. Asemenea biblioteci mobile au fost deja inaugurate în Cheile Turzii („Igloo-ul Cunoașterii, Descoperirii de Sine și Echilibrului”, cu 400 de cărți de filozofie și psihologie) și la Castelul Corvinilor („Igloo-ul Trecutului”, care găzduiește în jur de 300-350 de cărți de istorie). Totodată, ONG-ul a pus încă din 1 iunie două igluuri în fața Colegiului Economic Arad.

Alte cinci asemenea biblioteci vor mai fi răspândite prin țară în această vară, inclusiv în satul bihorean Șuncuiuș. Odată cu amenajarea lor, organizatorii vor duce adolescenți în drumeții prin zona respectivă.

„Întrucât fiecare amenajare de iglu necesită o deplasare de 1-2 zile în natură, ne propunem și organizarea de drumeții în zonele montane și obiectivelor turistice din apropiere, ghidându-i pe adolescenți către un stil de viață mai sănătos prin mișcare și sport în natură. Vreau să îi mulțumesc partenerului principal Astreea, furnizorul și producătorul de igluuri, pentru încrederea și susținerea acordată”, a declarat Sebastian Martian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor Puscatii.

Membru activ în aceeași organizație, Bogdan Țărnău a precizat că proiectul NoMAD Library încurajează reconectarea dintre sine și natură. „Suntem atât de ancorați în cotidianul gălăgios și grăbit al vieții urbane, întrucât uităm de noi înșine. Și cum ne putem regăsi mai bine decât în aer liber, lăsând imaginația să exploreze paginile cărților din librăria nomadă, încurajând astfel echilibrul și armonia interioară”, a spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON