URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2022, 18:31

Programul festivităților de Ziua Națională în Oradea și în alte 3 localități din Bihor

Programul festivităților de Ziua Națională în Oradea și în alte 3 localități din Bihor foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai importantă sărbătoare națională a României este marcată în acest an nu doar în Oradea, ci și în alte locuri din județ, unde oficialitățile au pregătit ceremonii și mici spectacole.

În Bihor, festivitățile încep încă de Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor dat fiind că potrivit legendei i-a creștinat pe strămoșii geto-daci.

Ca atare, miercuri, 30 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din Vadu Crișului (lângă Primărie), va avea loc o ceremonie militară programată să dureze o oră și care se va desfășura după tipicul obișnuit, deschizându-se cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului pentru a continua cu o slujbă Te Deum, alocuțiuni și un scurt moment artistic, în final urmând să fie depuse coroane și jerbe de flori.

În aceeași zi, un alt ceremonial va avea loc, de la ora 12.00, în Aleșd, în piațeta din fața Casei de Cultură, unde se află și un bust al lui Mihai Viteazul. La Aleșd, festivitățile vor fi mai „bogate”, programul incluzând și o defilare a unui detașament de onoare și onorul muzicii militare.

În acest context, traficul rutier pe DN1, pe raza oraşului Aleşd, va fi oprit vreme de circa 15 minute la ora prânzului. Circulația va fi deviată, pe sensul Oradea - Cluj, la km.591+340 pe DJ 764 (strada Tudor Vladimirescu), Strada Ciocârliei, Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul. Pentru sensul de mers Cluj - Oradea, traficul rutier va fi deviat de la km. 590+460 pe străzile Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul și Ciocârliei.  

În Oradea, sărbătorirea Zilei Naționale va avea loc pe 1 Decembrie în Piața Unirii, în fața statuii ecvestre a Regelui Ferdinand I Întregitorul, de la ora 10.00. Un detașament militar va prezenta onorul oficialităților, după care, până la ora 10.20, vor urma alocuțiuni pentru evocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1918, cu explicarea contextului produs atunci de abia încheiata conflagrație mondială, dar și a consecințelor declarației de unire. La ora 10.35 va începe un scurt moment artistic, după care va urma festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, defilarea unui detașament și onorul muzicii militare.

În aceeași zi de 1 Decembrie, de la ora 13.30, cea mai mare sărbătoare națională va fi marcată și în orașul Valea lui Mihai, unde comunitatea etnicilor români este minoritară. Evenimentul se va desfășura în Parcul Orășenesc dr. Andrassy Ernö, la Monumentul Eroilor. Și aici, ceremoniile vor include intonarea Imnului Național, o slujbă religioasă, alocuțiuni, festivitatea de depunere a coroanelor, jerbelor și buchetelor de flori, punctul final fiind defilarea unui detașament militar și onorul muzicii militare.

Ziua Națională este „ziua în care ne sărbătorim patria și ne aducem aminte de evenimentele desfășurate în 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, când voința celor mulți a învins, iar unitatea națională a românilor a fost împlinită prin realizarea Marii Uniri”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea ca reprezentant al instituției care a coordonat pregătirea festivităților în județ, subliniind importanța realizării Marii Uniri, dar și a unei unități naționale a românilor.

„Uniți sub tricolor suntem mai puternici. Doar împreună descătușăm întregul potențial al națiunii noastre! Doar uniți ne punem în valoare resursele imense de patriotism și determinare, pentru a face performanța de care știm cu toții că românii sunt capabili”, afirmă reprezentantul Guvernului în județ.

Programul festivităților de Ziua Națională din Oradea poate fi consultat aici:

Programul festivităților de Ziua Națională din Aleșd:

Programul festivităților de Ziua Națională din Vadu Crișului:

Programul festivităților de Ziua Națională din Valea lui Mihai:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON