URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2023, 18:35

Profesorul clujean Petru Berce a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, la propunerea unor foști studenți de-ai săi, inclusiv rectorul Bungău

Profesorul clujean Petru Berce a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, la propunerea unor foști studenți de-ai săi, inclusiv rectorul Bungău (sursa foto: Universitatea din Oradea)
Profesorul clujean Petru Berce a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, la propunerea unor foști studenți de-ai săi, inclusiv rectorul Bungău (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesorul Petru Berce de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unul dintre primii și cei mai importanți specialiști în domeniul fabricației aditive (additive manufacturing, AM), a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Rectorul Constantin Bungău a mărturisit, la ceremonia care a avut loc luni în Aula Magna a Universității, că a fost unul dintre studenții profesorului.

„Azi, la Universitatea din Oradea și, în special, la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică este o zi frumoasă, o zi de sărbătoare. Facultatea în care am crescut profesional împlinește anul acesta 45 de ani de activitate. Personal, sunt legat de acest eveniment pentru că profesorul Petru Berce mi-a fost dascăl, înainte de 1990. A fost profesorul de la care am învățat Tehnologia Construcțiilor de Mașini, la Cluj, și apoi coleg, în instituții academice și colective de cercetare. Ca dascăl și cercetător dedicat ingineriei industriale, prof. univ. dr. Petru Berce a ținut sus ștacheta și a venit, întotdeauna, cu foarte foarte bune propuneri în domeniul nostru de activitate”, a declarat Bungău, citat într-un comunicat al Universității.

Carieră de peste 50 de ani

Radu Țarcă, directorul Centrului pentru Studii Universitare de Doctorat al Universității din Oradea, a fost cel care a citit „laudatio”, explicând de ce profesorul clujean merită cea mai înaltă distincție academică: „Cu o activitate academică de 51 de ani, domnul prof. univ. dr. ing. Petru Berce a contribuit la formarea multor generații de specialiști în domeniul ingineriei industriale. Domnul profesor univ. dr. ing. Petru Berce a desfășurat și desfășoară în continuare o importantă activitate de cercetare științifică în domeniul ingineriei industriale, în general, și, cu precădere, în domeniul fabricației aditive. De fapt, sub coordonarea domnului profesor univ. dr. ing. Petru Berce au fost realizate primele cercetări în domeniul acestei noi tehnologii, fabricația aditivă”.

Specializat în AM la Nottingham, Stuttgart și la Universitatea Tehnică a Danemarcei, Petru Berce a înființat Centrul Național de Fabricație Aditivă și Inovativă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Profesorul clujean a lucrat în cadrul unor granturi și proiecte, naționale și internaționale, în valoare de peste 8 milioane de euro, a publicat 65 de lucrări științifice și 79 de articole în reviste indexate. Deține mai multe brevete de invenție și premii, dintre care cel mai important este Premiul „Traian Vuia” al Academiei Române și a primit onorantul titlu de Doctor Honoris Causa din partea universităților din Kosice, Miskolc, Brașov și Timișoara.

Lecție despre viitor

În discursul său, profesorul Petru Berce a subliniat faptul că titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea „are o semnificație în plus, pentru că propunerea și susținerea vin din partea unor foști studenți”. „Vreau să vă asigur că, atât timp cât voi mai putea, voi fi alături de Universitatea din Oradea, de cercetarea din această instituție și de oamenii ei”, a declarat el.

Apoi, potrivit comunicatului, profesorul a făcut „o adevărată incursiune în domeniul tehnologiilor viitorului”, prezentându-și cercetările și realizările în domeniul implanturilor medicale moderne, biocompatibile și rezistente, al tehnologiilor alimentare și al medicamentelor personalizate. „Tehnologia Additive Manufacturing e una din marile provocări ale secolului nostru. Totul este ca ea să fie folosită în scopul îmbunătățirii existenței noastre pe acest pământ”, a spus profesorul. El a avertizat că, spre exemplu, carnea sintetică, produs care se realizează deja, tocmai folosind Additive Manufacturing, poate fi infestată, în mod deliberat cu virusuri. Acest fapt, spune universitarul clujean, ar provoca „efecte mai dramatice decât cele ale bombei atomice”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nelamurire
Multa lume cu capul in pamant s-au cu privirea pierduta. Respect domnule profesor din Cluj (eu nu as fi acceptat propunerea)"a publicat 65 de lucrări științifice și 79 de articole" în "Carieră de peste 50 de ani". Pai doamna Simona Bungau si Doamna Cavalu au publicat peste 180 lucrari intr-un an. Atunci unde si cum sa cautam valoarea unui profesor? Cum poate fi stabilita o scara a valorilor? Dupa cercetare? Dupa Titluri? Dumnezeu sa va binecuvanteze.
Postat 24 Mai 2023, 11:17 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON