URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2023, 17:53

Procurorii şi judecătorii din Bihor își suspendă activitatea în semn de protest față de modificarea pensiilor speciale

Procurorii şi judecătorii din Bihor își suspendă activitatea în semn de protest față de modificarea pensiilor speciale foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii şi procurorii din Bihor au anunţat, marţi, că opresc activitatea, ca formă de protest față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.

Conform hotărârilor adoptate în cadrul Adunărilor generale ale procurorilor şi judecătorilor din Curtea de Apel Oradea, Tribunalul Bihor şi judecătoriile din judeţ, magistraţii se vor ocupa strict de cauzele urgente.

Doar urgenţele

Astfel, în cazul instanţelor, judecătorii din secţiile civile vor judeca doar procesele care privesc, de pildă, situaţii excepţionale, cum ar fi suspendarea executării unor hotărâri, a unor acte administrative ori suspendările provizorii, măsurile asiguratorii, ordonanţe preşedenţiale, asigurarea dovezilor, plasamentele de urgenţă, cererile de strămutare, conflicte de competenţă şi incidente procedurale, litigiile privind achizițiile publice. 

În materie penală, se vor judeca, printre altele, actele şi măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obţinerea probelor sau prinderea suspecţilor, cele privind infracţiunile flagrante, propunerile pentru luarea unor măsuri preventive ori a celor de protecţie a victimelor sau martorilor, aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori, dar şi cauze privind infracţiuni de terorism, atentate la siguranţa naţională, cauze în care se apropie împlinirea termenului de prescripție.

În comunicatul transmis de Curtea de Apel Oradea se precizează că decizia a fost luată pentru că modificările regimului pensiilor de serviciu ale magistraţilor continuă "fără o consultare reală şi efectivă a sistemului judiciar, în vederea identificării acelor soluţii de natură să asigure respectarea statutului constituţional al magistraţilor".

Procurorii vor echitate

Procurorii din Bihor admit faptul că "sistemul actual de pensionare necesită ajustări, spre exemplu pensia de serviciu nu ar trebui să depăşească cuantumul salariului net", însă critică faptul că în timpul procesului legislativ declanşat pentru modificarea reglementărilor s-au ignorat punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar şi de către asociaţiile profesionale. 

"Procurorii înţeleg să adopte ca formă de protest suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până a adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent, prin care, pe de o parte, să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său", se arată în informarea transmisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. 

Până şi procurorii DNA au decis să se alăture protestului, însă deocamdată nu au decis sub ce formă. "Se va stabili într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate", scrie în comunicatul transmis de aceștia.

Ce procese vor fi judecate în instanţele din Bihor pe timpul protestului:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
cardasie mafiota
Cata vreme politicienii si marionetele lor sunt principalii beneficiari ai pensiilor speciale, acestea nu vor fi atinse. Cei care ar trebui sa le valideze sau sa le respinga, gen ccr etc, sunt beneficiari ai pensiilor nesimtite, deci vor respinge orice modificare in sens negativ. Solutia este simpla: nicaieri in constitutie nu se pomeneste de pensii sau drepturi speciale, deci acestea ar trebui pur si simplu desfiintate, lucru la care ccr n-ar avea ce sa comenteze sau motiveze. Si sa se calculeze pensiile la toti la fel, nu la magistrati intr-un fel, la parlamentari altfel si la prostime cel mai defavorabil. Dar atat timp cat prostimea voteaza gunoi, gunoi primesc ...
Postat 21 Iunie 2023, 11:40 de oradea_mea_si_a_ta
Platiti taxe prostilor!
Salariile MARI + MULTE alte beneficii deja existente (vancate lungi, sporuri, prime etc) sunt ARHISUFICIENTE (plus stabilitatea unui job la stat) ca sa nu existe nevoia de "mai multi bani" in sistemul asta. Trag si ei cu dintii de orice leu, ca niste excroci, ca fratii Tate. De asemenea, un judecator/procuror/grefier si alte N categorii de personal auxiliar plimbator de hartii nu trebuie sa alerge pe camp sau sa care saci toata ziua deci toti astia pot pana la CEL PUTIN 60 de ani sa isi desfasoare linistit treaba! Nu e nevoie de pensie cand omul e inca in putere si poate sa aibe un rol cat de cat activ si sa fie productiv in societate! PENSIILE SPECIALE SI ALTE BENEFICII CRETINE TREBUIE INTERZISE, pentru simplul motiv de simpla logica economica: pensiile speciale nu respecta niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toti ceilalti PROSTI-muritori de rand: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei. De aceea ele trebuie interzise, indiferent ca vb de judecatori, militari, politisti etc! Asa ca taceti imbuibatilor si puneti osul la munca! VAI CE FERICIT IS CA, in afara de un impozit local si de un TVA nesemnificativ, nu mai platesc nimic catre statul roman de cand am plecat din Romania!
Postat 20 Iunie 2023, 22:42 de Szaby_Oradea
Furtuna perfecta
E momentul prielnic cind s-ar putea desfiinta lejer aceasta tagma. AI, inteligenta artificiala, ar putea fi implementata direct in sentintele judecatoresti. Algoritmi de calcul, reguli, legi. Punct.
Postat 20 Iunie 2023, 20:27 de excalibur
Despre probitate morala
Despre probitatea morala a unui cetatean cinstit, cum trebuie sa fim toti, nu se pomeneste nicaieri in luarile de pozitii ale magistratilor. Or fi aceste lucruri, cinstea, corectitudinea, deontologia profesionala, lucruri ce poate fi cumparate sau vandute ca orice marfa!? Asa se intelege din pozitionarea magistratilor. Daca este asa atunci magistratii sunt cu musca pe caciula. Oricum, pozitionarea magistratilor este oribila!!!
Postat 20 Iunie 2023, 19:44 de marginan
....
,,Pensiile speciale ale magistraților au până acum mai multe decizii ale ccr care le apără statutul. curtea constituțională a României leagă independența justiției de condiții decente de trai asigurate judecătorilor și procurorilor, care, de-a lungul carierei, se confruntă, deopotrivă cu riscuri și ispite [vezi posibilul caz al celor trei de la judecatoria Beius]". Oricat de multi bani sau avantaje i-ai oferi unui om el va fi mereu dispus sa cedeze ispitelor. Doar spectrul unei pedepse cat mai aspre si mai severe il va tine in frau, dar nu e cazul magistratilor romani!
Postat 20 Iunie 2023, 18:28 de pinonel
Magistrati, suspendare
Ei ar trebuie sa fie exemple de cinste si corectitudine.....Cand le au primit, fara sa le merite, nu s-au suspendat? Mai mare rusinea....
Postat 20 Iunie 2023, 18:04 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON