URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2010, 10:47

Proces pe cruce

Proces pe cruce DRAGOSTE "FRĂŢEASCĂ". Biserica din Sâmbăta a fost prilej de sfadă între românii ortodocşi şi greco-catolici încă din anii '90. "Am vrut s-o folosim împreună, deşi am construit-o singuri, dar ortodocşii n-au vrut", zice parohul Gheorghe Seica (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 1990, sătenii din Sâmbăta s-au înţeles bine în primele şase zile ale săptămânii. Însă în fiecare duminică, brusc, îi despărţea ceva: biserica. Greco-catolicii, urmaşii celor care au şi construit-o în urmă cu două secole, n-au mai pus piciorul în ea din 1948, de când lăcaşul a fost dat ortodocşilor.

După 1990, oamenii sperau că se vor închina din nou în vechea lor biserică, împreună cu ortodocşii, dar aceştia nici n-au vrut să audă. Acum, şi-au găsit dreptatea abia la Strasbourg, după 15 ani de judecăţi...

"Dăscălaşul"...

În 1948, cultul uniat a fost dizolvat de comunişti, iar bunurile greco-catolicilor au trecut la ortodocşi. Şi biserica din Sâmbăta a devenit lăcaş ortodox, iar enoriaşii uniaţi au trebuit să-şi schimbe confesiunea. Nu şi-au schimbat, însă, şi credinţa. În 1990, când cultul lor a fost din nou recunoscut, s-au pronunţat pentru revenirea la greco-catolicism, iar la recensământul din 1991 aproape o treime din sat s-a declarat greco-catolică.

Noua lege prevedea că bunurile care le aparţinuseră uniaţilor să fie împărţite de nişte comisii mixte formate din ortodocşi şi greco-catolici. "Preot ortodox pe-atunci era Aurel Gâgă. I-am transmis că aş vrea să ne întâlnim ca să discutăm despre împărţire, dar a refuzat", zice părintele uniat Gheorghe Seica, fost învăţător înainte de 1990. "Mi-a zis că nu vrea să stea de vorbă cu un dăscălaş". Aşa că, refuzaţi, uniaţii şi-au ţinut slujbele într-o sală de clasă a şcolii din comună.

Rugăciune la Judecătorie

În cele din urmă, preotul ortodox a cedat, iar comisia mixtă s-a întrunit pe 3 mai 1995, când greco-catolicii au propus folosirea alternativă a bisericii. "Nici n-au vrut să audă, astfel că slujbele au rămas tot în şcoală", spune Seica. "Ne-au zis să ne construim una nouă, dacă vrem biserică".

Un an mai târziu, însă, Parohia greco-catolică a apelat la justiţie. "Am cerut Judecătoriei Beiuş să dispună Parohiei ortodoxe să folosim alternativ biserica", povesteşte Seica. Judecătoria a dat dreptate uniaţilor, motivând că biserica devenise o co-proprietate a ambelor confesiuni în urma decretului-lege din 1990, ce prevedea împărţirea bunurilor şi bisericii între uniaţi şi ortodocşi, proporţional cu ponderea numerică a fiecărei confesiuni. Numai că, în 1997, ortodocşii au făcut apel contra sentinţei, la Tribunalul Bihor.

Credinţă cu bolovani

Procesul a învrăjbit sătenii. "Ne-au spart geamurile de la clasa unde ţineam slujbele, în plină iarnă. Ziceau că suntem analfabeţi şi unguri. Nimeni nu ne-a luat apărarea", se plânge părintele Seica. Ba mai mult, adaugă el, un grup de enoriaşi ortodocşi au vrut chiar să-l linşeze. "M-au aşteptat pe drum cu bolovani în mână. Noroc că i-am văzut de departe şi am plecat spre satul vecin".

Mutarea procesului la Tribunal a dus la o nouă izbândă a greco-catolicilor, instanţa respingând apelul Parohiei ortodoxe, astfel că aceasta a sesizat Curtea de Apel Oradea, cerând anularea sentinţei privind alternanţa slujbelor.

Europa să ne judece

În 1998, Curtea de Apel a dat o sentinţă discutabilă, sustrăgându-se de la a judeca cu motivarea că nu justiţia trebuia să rezolve litigiile dintre biserici, ci comisiile mixte prevăzute în legea din 1990. "Judecătorii au susţinut că e strict de competenţa comisiilor să decidă soarta bisericilor, chiar dacă aici era vorba despre o proprietate şi chiar dacă legea privind comisiile nici măcar nu obliga aceste comisii să se întrunească, necum să ia vreo hotărâre", zice preotul Seica.

02 biserica noua.jpgSupăraţi, dar nu învinşi, în 2000 uniaţii au strâns bani şi şi-au construit o altă biserică (foto). În şapte luni, ctitoria a fost gata. Totuşi, s-au ambiţionat să demonstreze că dreptatea e de partea lor, aşa că între timp s-au pornit cu jalba-n proţap la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde au deschis proces împotriva Statului Român, pe care l-au învinuit că i-a discriminat şi că le-a oprit accesul la justiţie.

Acuze şi scuze


02 Macovei.jpgConcret, Parohia Greco-Catolică din Sâmbăta, care şi-a angajat-o avocată pe Monica Macovei (foto), a acuzat statul de încălcarea Constituţiei, care prevede că "nimeni nu e mai presus de lege" şi că "legea este egală pentru toţi", precum şi a Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, potrivit căreia orice persoană se poate adresa justiţiei pentru a-şi apăra drepturile, libertăţile şi interesele legitime.

Reprezentantul Guvernului României a susţinut că parohia n-a fost privată de accesul la justiţie, ci că acest drept e doar limitat prin legea potrivit căreia bisericile trebuie împărţite de comisiile mixte. Totodată, reprezentantul Statului a afirmat că, la Sâmbăta, comisia a ţinut cont de voinţa majorităţii ortodoxe, de a nu împărţi folosinţa bisericii. Şi, în fine, a susţinut că sentinţa Curţii de Apel era justificată, pentru că, fiind vorba de un subiect sensibil, "problema ar fi putut naşte tulburări sociale în comunităţile în care coexistă ortodocşii şi greco-catolicii".

Cei din urmă vor fi cei dintâi

După un proces care a durat opt ani, săptămâna trecută, pe 12 ianuarie, CEDO a dat în sfârşit sentinţa. Întins pe 22 de pagini, documentul e un exemplu de claritate şi precizie, de care, din păcate, justiţia de la noi e încă departe. Actul prezintă procedura Curţii, apoi contextul istoric al litigiului, legile care au dus la desfiinţarea în 1948 a cultului greco-catolic şi în 1990 la reînfiinţarea lui, neînţelegerile punctuale dintre ortodocşii şi uniaţii din Sâmbăta, după care trece în revistă felul în care instanţele româneşti au soluţionat chestiunea. Urmează apoi acuzele aduse de Parohia Greco-Catolică, apărarea Statului şi, în fine, aprecierile instanţei.

Pe scurt, aceasta a concluzionat că deşi pot exista limitări ale justiţiei în orice stat, comisiile mixte care în România trebuiau să "împartă" bisericile nu pot fi considerate tribunale, or numai tribunalele pot decide în ce priveşte soarta unor proprietăţi. În consecinţă, legea românească a blocat dreptul Parohiei de acces la justiţie. De asemenea, instanţa a constatat că au mai fost încălcate articolul 9 al Convenţiei, privind libertatea religiei, precum şi articolul 14, ce interzice discriminarea de orice fel.

La fel de echilibrat a judecat CEDO şi pretenţiile Parohiei uniate. Aceasta a cerut fie restituirea bisericii, fie suma de 23.290,73 de euro (reprezentând valoarea ei), 98 de euro (cheltuielile expertizei care a stabilit valoarea bisericii), 1.270 de euro (valoarea lucrărilor pentru amenajarea sălii ce le-a ţinut loc de biserică, 3.504 euro (cheltuieli de întreţinere), 8.364,69 de euro ca onorariu pentru avocata Monica Macovei, plus o despăgubire morală de 120.000 de euro. Totuşi, CEDO a decis ca Parohia să primească de la Statul Român doar 15.000 de euro aferent cheltuielilor făcute pentru amenajarea şi întreţinerea sălii de clasă folosite pentru slujbe, 98 de euro pentru plata expertizei şi 7.700 euro pentru plata onorariului datorat avocatei.

La distanţă

Cu toate acestea, părintele Gheorghe Seica e mulţumit de sentinţa CEDO. "Am dovedit că instanţele din ţară nu pot refuza rezolvarea problemelor dintre culte". În mod surprinzător, preotul spune că a discutat şi cu mai-marii Episcopiei şi că nu vor mai ridica pretenţii asupra bisericii. "Morala creştină ne cere ca dacă ai două haine, una s-o dai. Ortodocşii au avut două haine, că mai au o biserică în sat, şi nu ne-au lăsat să ne încălzim...", zice preotul ca din Scriptură.

De cealaltă parte, preotul ortodox Aurel Gâgă, care a slujit în Sâmbăta până în anul 2000, zice că s-a ajuns în această situaţie din vina catolicilor: "Noi am vrut să ne înţelegem cu ei, dar uniaţii, deşi minoritari, au vrut să domine". Iar Episcopia Ortodoxă se păstrează în afara subiectului. "Nu ne putem pronunţa, pentru că procesul a fost între Stat şi Episcopia Greco-Catolică", zice Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe.

Cert e că, acolo unde justiţia noastră n-a putut face lumină, a făcut Curtea Europeană. Dar pata de pe obrazul greco-catolicilor n-o şterge nimic, după ce-au fost trataţi ca şi cum n-ar fi tot români...


PROBLEME SIMILARE
Harţa continuă

Părintele Gheorghe Seica, protopop pe toată zona Holodului, se teme că va mai avea câţiva ani bătăi de cap din cauza împărţelii bisericilor. Asta pentru că situaţii similare celei din Sâmbăta există şi în Vintere, Holod şi Rogoz. "La Rogoz avem o biserică nouă, deci avem unde sluji, însă la Holod şi la Vintere e o singură biserică în tot satul. Ambele sunt ale noastre, dar ortodocşii nu ne lasă să intrăm în ele. Le-am cerut să facem slujbe alternativ şi nu acceptă. Nu vrem să-i scoatem afară, dar nu ştiu ce altceva am putea face...", zice părintele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
dreptate
Daca ai nosri nu reusesc sa faca dreptate,noroc cu CEDO.
Postat 30 Iunie 2014, 22:20 de dragos
Articol antiortodox
Autoarea articolului nu da dovada de obiectivitate.Articolul vrea sa sugereze marea drama a greco-catolicilor isiti din catacombe. Vedeti bine ca dascalasul Seica mare protopop era in scoala romaneasca comunista unde nu se putea vorbi de Dumnezeu. Acum e mare crestin greco-catolic. Adevaratul intemeietor al bisericii greco-catolice din Sambata este fostul primar PETRU FILIP, care i-a facut hatarul nevestesii , pentru ca parintii acesteia au trecut la greco catolici. CEDO e o curte cu corupti. La fel Monica Macovei! Frumos onorariu. Publicati donilor si onorariu doamnei Adriana Tic. Il dam tot de la stat. Ca recompensa. Ce nu le-au fost restituite ungurilor, catolicilor sau reformatilor in Bihor? Totul! Muzeul Tarii Crisurilor, Biblioteca Judeteana, Policlinici, Scoli, Gradinite etc!!! Bravo Ungurilor si Catolicilor! Romanii ortodocsi sa-si manance in umilinta mamaliga lor ! Daca sunt lasi... Penticostalul Tarle ne conduce... spre America... latina!!!!
Postat 20 Ianuarie 2010, 17:33 de lorena nadim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON