URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2022, 07:56

„Privatizare” în pagubă: Primarul din Săcueni și-a favorizat un amic oferindu-i un teren al orașului, mult subevaluat (FOTO)

„Privatizare” în pagubă: Primarul din Săcueni și-a favorizat un amic oferindu-i un teren al orașului, mult subevaluat (FOTO) „NICI NU SE COMPARĂ”. Terenul fostei fabrici de mobilă din Săcueni (dreapta), la drum, cu apă, canalizare și curent, a fost cedat, sub oblăduirea primarului Béres Csaba (medalion), pentru o fâșie de pășune (fotografia de fundal) din marginea localității, anume cumpărată de fiul amicului său, Kaszoni Elek. „Nici nu se compară valorile celor două terenuri. Orașul a fost prejudiciat cu sute de mii de euro”, reclamă consilierul independent Boros Dávid
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ferit de atenția presei - căci publicațiile de limbă maghiară nu se ating de reprezentanții UDMR, iar jurnaliștii români ar asista degeaba la ședințele Consiliului Local, desfășurate exclusiv în maghiară și încheiate cu hotărâri ținute la secret - primarul din Săcueni, Béres Csaba, a patronat încă o „trânteală” în detrimentul orașului, după ce anul trecut voia să „scape”, tot la un preț de nimic, de un conac monument istoric.

Este acuzația unor localnici care au semnalat BIHOREANULUI modul în care bugetul local a pierdut banii pe care îi putea încasa pe un teren valoros, alegându-se în loc cu altul, lipsit de valoare, în beneficiul unui personaj din anturajul edilului.

Să se cumpere! 

Luna trecută, pe 26 octombrie, cei 17 membri ai Consiliului Local Săcueni (11 UDMR, 3 PSD, 2 PNL și un independent) au avut pe mesele de lucru un proiect neobișnuit, pentru „Aprobarea cumpărării terenului situat în intravilanul orașului identificat prin CF nr. 55.149”. 

Potrivit unui referat întocmit de „compartimentul de specialitate Urbanism și Amenajarea Teritoriului” din cadrul Primăriei, administrația locală va achiziționa 41.800 metri pătrați (40.863 mp pășune și 937 de „ape stătătoare”) aflați în proprietatea lui Kaszoni Elek-Csongor, fiul lui Kaszoni Elek (foto), unul dintre cei mai influenți afaceriști din zonă. „Cumpărarea efectivă a terenurilor de mai sus se va face după însușirea de către Consiliul Local a raportului de evaluare întocmit de un expert autorizat”, preciza documentul.

De ce era ciudată propunerea? Fiindcă, de fapt, cei 41.800 mp fuseseră deja evaluați în luna martie a acestui an, când Kaszoni și Béres plănuiseră să fie folosiți ca monedă de schimb, pentru ca afaceristul să primească în contrapartidă un teren al orașului, ceva mai mic ca suprafață, dar mult mai valoros.

Să se schimbe!

În primăvară, pe 21 aprilie, în baza unui referat al aceluiași compartiment de Urbanism, primarul le-a propus consilierilor „însușirea raportului de evaluare în vederea schimbării unui teren intravilan de 37.509 mp, proprietatea privată a orașului, cu un teren intravilan de 41.800 mp, proprietatea privată a dlui Kaszoni Elek-Csongor”. 

Care era șpilul? Terenul orașului se află în curtea fostei fabrici de mobilă din Săcueni, ce a fost falimentată după Revoluție, cumpărată de Kaszoni în 2016 și transformată apoi o parte în depozit de produse agricole, iar o alta în restaurant și sală de nunți, având toate utilitățile și un front stradal de circa 200 metri la șoseaua către vama Săcueni-Létavertes. 

O evaluatoare angajată de Primărie, Haier Magdolna, l-a estimat totuși la doar 3,2 euro/mp (în total 593.840 lei, echivalentul a 120.028 euro), în timp ce pentru terenul oferit de Kaszoni a stabilit 3 euro/mp (620.560 lei, adică 125.400 euro), deși acesta se află la marginea orașului, fără drum de acces, apă, canalizare și curent. Mai mult, fiind pășune, pentru a primi o altă întrebuințare trebuie scos din regimul pastoral, fapt posibil numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii. Configurația și amplasamentul, sub forma unei fâșii înguste în spatele Liceului Petöfi Sándor, între terenul de sport al acestuia și linia ferată, nu sunt nici ele atractive, ba din contră.

Ca detaliu, afirmă sursele BIHOREANULUI, Kaszoni ar fi cumpărat ieftin bucata de pășune, tocmai pentru a o da la schimb pentru terenul din curtea fabricii.

Retras ca să nu pice

La ședința de Consiliu din aprilie au pledat pentru schimb atât primarul, cât și afaceristul, anume venit să-și susțină cauza, chiar dacă actele urmau să fie întocmite pe numele fiului său, Kaszoni Elek-Csongor. Totuși, edilul a fost nevoit să retragă proiectul după ce și-a dat seama că nu ar fi obținut voturile a două treimi din consilieri, la tranzacție împotrivindu-se nu doar cei trei reprezentanți ai PSD și independentul Boros Dávid, ci și unul dintre propriii colegii UDMR-iști, Nagy Attila. „Dl Nagy a adus la ședință contracte care arătau că, în aceeași zonă unde este fosta fabrică de mobilă, el a cumpărat terenuri cu 12 și cu 15 euro/mp”, a explicat BIHOREANULUI liderul grupului PSD din Consiliul Local, Cristina Duță. 

Săptămâna trecută, când reporterul s-a deplasat la Săcueni, Nagy a confirmat: „Prețul în zona aceea nu este în niciun caz 3,2 euro, cum scria în raportul de evaluare. Eu am și cumpărat, am și vândut terenuri de 4-5 ori mai scumpe acolo”. Concluzia? Terenul orașului ar valora în realitate peste 500.000 euro (aproape 2,5 milioane lei).

Să se vândă!

În ciuda rateului de moment, planul schimbului a continuat în două etape, prima fiind bifată după mai puțin de o lună. Pe 3 mai, Béres a propus un alt proiect, pentru „însușirea raportului de evaluare în vederea vânzării prin negociere directă” a celor 37.509 mp „în favoarea dlui Kaszoni Elek-Csongor”, invocând că acesta oricum deține construcțiile din curtea fostei fabrici. 

Deși de la schimbul ratat nu trecuseră nici două săptămâni, o altă evaluare, întocmită de aceeași Haier Magdolna, i-a săltat puțin valoarea, la 3,4 euro/mp, așa încât prețul total a crescut ușor la 630.190 lei (127.530 euro). Asta, bineînțeles, fără ca între timp amplasamentul să fi fost „mutat” mai spre centrul localității ori dotat cu noi utilități, ci pentru ca aleșilor din Consiliul Local să li se arate că noul preț era mai mare decât cel inițial. 

De data asta, cu folos, căci deși cei trei consilieri PSD s-au opus și vânzării, Nagy a votat „pentru”. Cum de s-a „îndreptat”? N-a vrut să fie oaia neagră între ai săi, recunoaște bărbatul: „Înainte de ședința de Consiliu s-a adunat grupul UDMR și majoritatea lor au fost „pentru”. De-aia am votat și eu, să nu râdă lumea de noi că unii votează așa și alții altfel”.

Opozanți, cu primarul

Pentru că avea nevoie de 12 voturi, iar consilierii UDMR sunt doar 11, primarul și-a asigurat și voturile celor doi reprezentanți PNL, teoretic aflați în opoziție. Iar asta, se spune, pentru că ambii au fost angajați la o firmă a Primăriei, SC General Edilitar SRL (administrația locală fiind de altfel cel mai mare angajator din zonă), unul ca șofer, celălalt ca „funcționar administrativ”.

Solicitați să se explice, ambii PNL-iști au negat orice presupus interes personal. „Nu am fost niciodată angajat la firma Consiliului”, a susținut Barnabas Mattyus. După ce reporterul l-a atenționat că propria declarație de avere dovedește contrariul, și-a „amintit” totuși că „am fost angajat numai 2-3 luni anul trecut”. Colegul său Méreg Zoltán a pretins și el că „nici nu am fost, nici nu sunt angajat al firmei Primăriei”, deși îl contrazice tot propria declarație de avere. 

„Am votat așa pentru că am doi nepoți elevi, iar directorul școlii a venit în octombrie la ședința de Consiliu și a spus că are nevoie de teren ca să facă o sală de sport”, s-a justificat Barnabas, negând că ar vota cu primarul din interes.

„Sunteți judecător?”

Cert e că, potrivit hotărârii din octombrie, după ce i-a vândut lui Kaszoni terenul propriu, Primăria va cumpăra de la acesta bucata de pășune, desăvârșind schimbul plănuit inițial.

BIHOREANUL a încercat să afle de la afacerist de unde a cumpărat pășunea anume pentru a o da la schimb și detalii despre târgul cu Primăria, însă Kaszoni a refuzat orice discuție pe această temă. „Nu sunt obligat să vă dau explicații. Sunteți judecător? Mulțumesc, sănătate, la revedere!”, a închis el scurta convorbire telefonică.

Plecat într-o delegație în ziua când reporterul l-a căutat la birou, edilul Béres Csaba n-a răspuns deloc nici apelurilor telefonice, nici mesajului reporterului, evitând și el orice lămurire. O „deschidere” care de fapt nu mai miră pe nimeni, de vreme ce nicio hotărâre a Consiliului nu este postată pe site-ul Primăriei, în ciuda legii conform căreia deciziile trebuie să fie accesibile public, oricărui cetățean. Dar de ce să-și bage nasul orice nepoftit în afacerile pe cât de păguboase pentru oraș, pe atât de profitabile pentru amicii edilului?...


VÂNZARE STOPATĂ 
Conac la chilipir

Sub „bagheta” edilului Béres Csaba, Primăria Săcueni nu e la prima tentativă de a vinde, pe bani mărunți, un activ valoros în favoarea unor apropiați ai acestuia. 

Anul trecut, BIHOREANUL a dezvăluit că, la inițiativa lui Béres, administrația locală a scos la vânzare castelul Stubenberg și parcul aferent, de peste 2 hectare, printr-o licitație croită pentru Fundația Sfântul Francisc, cofinanțată de Guvernul de la Budapesta și patronată de controversatul călugăr Böjte Csaba, asta după ce ONG-ul specializat în îngrijirea unor orfani cedase administrarea ștrandului din Săcueni unei firme pe care Béres o deținea în asociere cu șoferul său. 

Pentru înstrăinarea castelului au fost puse condiții pe care doar Fundația Sf. Francic le îndeplinea, și anume ca viitorul cumpărător să fie acreditat ca „furnizor de servicii sociale de cel puțin 10 ani” și „să furnizeze servicii sociale în cel puțin 5 locații la nivel național”. Mai mult, pentru ca prețul de vânzare să fie cât mai mic, același evaluator de casă al Primăriei, Haier Magdolna, a stabilit prețul de pornire la numai 3,654 milioane lei (741.810 euro), deși tot ea a arătat că prețul de piață era de 7,31 milioane lei (1,65 milioane euro).

În prezent, așa-zisa licitație e blocată, deoarece Prefectura Bihor a atacat hotărârea Consiliului Local în instanța de contencios administrativ, aplicarea ei fiind suspendată de drept.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
80% dintre primarii UDMR fac la fel.
Dar, iobagii nu reacționează împotriva grofilor pentru că și ei, la rândul lor, le-au preluat metehnele.
Postat 10 Noiembrie 2022, 08:29 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON