URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2020, 19:04

Primul cluster de geotermalism din ţară a fost înfiinţat la Oradea: Clustherm Transylvania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul cluster de geotermalism din România a fost înfiinţat miercuri cu sediul în Oradea sub denumirea "Asociaţia Clustherm Transylvania".

Pentru valorificarea apei geotermale...

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, membru fondator al clusterului, noua asociaţie este neguvernamentală, apolitică, non profit, independentă şi nesubordonată vreunei persoane juridice.

"Scopul acesteia este de a creşte competitivitatea economică a Asociaţiei Clustherm Transylvania şi a membrilor, atât în plan naţional, cât şi în plan internaţional, prin valorificarea resurselor geotermale, termo-minerale, minerale terapeutice şi minerale naturale", se menţionează în comunicat.

Clusterul nou înfiinţat are 35 de membri, printre care reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai instituţiilor de învăţământ şi instituţiilor publice din judeţele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj şi Satu Mare.

Membrii fondatori au hotărât în cadrul unei şedinţe organizate pe 29 ianuarie ca Oradea să deţină funcţia de preşedinte al consiliului director al asociaţiei pentru doi ani.

Laboratoare de cercetare la hotelul Tineretului

Sediul Clustherm Transylvania a fost stabilit la fostul hotel al Tineretului din strada Alexandru Cazaban, care urmează să fie reabilitat de municipalitate printr-o investiţie de 2 milioane euro din fonduri europene.

"Oradea are mai multe proiecte care vizează valorificarea zăcământului de apă geotermală şi am decis să ne alăturăm acestei asociaţii pentru a dezvolta, în continuare, această componentă de geotermalism. Urmează să depunem, în perioada imediat următoare, un proiect prin intermediul clusterului, ce vizează realizarea a trei laboratoare de analiză a apei geotermale", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Patrimoniul iniţial al asociaţiei, 17.500 lei, va fi format din aportul egal al fiecărui din cei 35 de membri în valoare de 500 lei.

Clustherm, prima conducere...

Primul cluster termal din România va fi condus de un Comitet Director compus din opt reprezentanţi ai membrilor fondatori. Funcţia de preşedinte va fi preluată de reprezentantul municipalităţii orădene, Oana Nicula, consilier în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Preşedintele va fi secondat de şase vicepreşedinţi: Dumitru Fechete (Aqua President), Dorin Apahidean (Salina Turda), Barbara Zoltán (Solarex), Valentin Toader (Universitatea Babeş Bolyai), Andrei Simion Trişcă (comuna Sânmartin) şi Ionel Dâncu (Gal Ţinutul Haiducilor).

Secretariatul general al organizaţiei va fi asigurat de profesorul universitar Anca Dodescu (Universitatea Oradea).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar e proastă Oradea ...
... și își dă gratis experiența de zeci și zeci de ani în domeniu, unora care nici măcar nu au apă termală, cum e Clujul care "fură" știința altora ca să nu dispară de pe piața geotermalismului universitar !?! Mulți "neterminați" are Oradea asta, de nu e în stare să se poziționeze în câteva domenii ca lider de piață ... lăsându-i pe alții să se descurce cum pot, dacă vor fi în stare să țină ritmul !?!
Postat 13 Februarie 2020, 09:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON