URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2020, 15:34

Primarul Ilie Bolojan: De marţi, locuitorii din Oradea şi Zona Metropolitană vor putea cumpăra măşti cu maximum 3 lei bucata din farmacii (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Edilul Oradiei, Ilie Bolojan, a afirmat, luni, într-o intervenţie live pe Facebook că orădenii vor găsi în farmacii măşti la maximum 3 lei bucata, în urma unui parteneriat încheiat între municipalitate şi Colegiul Farmaciştilor.

Măştile ajung în Oradea prin intermediul unui importator din Bihor, a precizat edilul. 

Luna mai... cu distanţare

"E nevoie să ne pregătim şi pentru perioada de după luna mai când, treptat, măsurile de restricţie vor fi diminuate şi vom putea reintra într-o situaţie de aşa zisă normalitate, când oamenii vor putea circula fără să aibă acele declaraţii, când ne vom putea reîntâlni cu rudele, vom putea participa la întruniri într-un număr mai mare", a afirmat Ilie Bolojan.

Edilul a subliniat că în continuare vor trebui respectate măsurile de distanţare şi de protejare. "Chiar dacă masca nu îl protejează 100% pe cel care o poartă, cu siguranţă contribuie la protecţia celui care este în apropierea lui. Astfel, oameni care ar putea fi infectaţi fără să ştie nu ar infecta şi pe ceilalţi", a spus Bolojan.

Primarul a declarat că – pentru ca economia din Oradea să funcţioneze – până de curând administraţia s-a implicat în asigurarea accesului la măşti pentru companiile din oraş, pentru ca acestea să-şi protejeze angajaţii. 

Măşti cu 3 lei la farmacii

În ceea ce priveşte accesul orădenilor la măşti, Ilie Bolojan a făcut un anunţ important. "Vă pot informa că astăzi am realizat un parteneriat cu Colegiul Farmaciştilor Bihor, în aşa fel încât, prin intermediul farmaciilor din Oradea şi din Zona Metropolitană, să putem pune la dispoziţia cetăţenilor măşti la preţuri acceptabile", a spus Bolojan.

Edilul a detaliat că "prin intermediul unui importator de măşti din judeţul Bihor, începând de mâine dimineaţă (n.r. – marţi dimineaţa) în toate farmaciile care vor dori să cumpere (n.r. - de la furnizor) vor fi puse măşti în vânzare la un preţ de maximum 3 lei pe mască şi nu aşa cum a fost până acum, de 5-6-7 lei. "Nici acesta nu este un preţ foarte scăzut. Preţurile au explodat de la apariţia crizei. În următoarele 2-3 săptămâni vor fi asigurate în continuare măşti", a adăugat Bolojan. 

Testări pentru persoanele vulnerabile

În aceeaşi intervenţie, primarul Oradiei a spus că "în această perioadă un obiectiv important pentru noi a fost acela de a menţine numărul de infectări într-o cotă normală, în aşa fel încât să nu supraaglomerăm spitalele din Oradea şi, de asemenea, să menţinem o cantitate importantă de materiale sanitare la dispoziţia celor care lucrează în linia întâi". 

Edilul a amintit de punerea în funcţiune a celui de-al doilea aparat de testare PCR. "Săptămâna trecută am reuşit să instalăm al doilea aparat de testare pentru detectarea celor infectaţi. Acest aparat a fost instalat într-o clădire în incinta Maternităţii, a realizat primele probe şi, la sfârşitul săptămânii trecute, am trimis Ministerului Sănătăţii documentaţia pentru ca acest aparat să fie inventariat şi, pe baza unui ordin care va fi publicat în aceste zile, să fie folosit, iar probele să fie recunoscute. În aceste zile de probă s-au făcut recoltări de la angajaţii Spitalului Judeţean, acestea fiind în curs", a precizat Bolojan.

El a afirmat că în perioada următoare se vor extinde testările. "Cu cele două aparate avem capacitatea de a realiza cel puţin 400 de teste pe zi. În perioada următoare vom extinde testările astfel încât toate persoanele vulnerabile – de la căminele de bătrâni, de la cei care lucrează pentru aceştia, de la oamenii din spitale, la cei care ies din carantină să poată fi testaţi pentru a limita răspândirea acestei infecţii", a spus Bolojan. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
excalibur
După ce câștigă Bolojan, sper că nu mai comentezi
Postat 29 Aprilie 2020, 20:40 de Sandu2100
Alo,provincia...
Ce sariti asa? Mastile cu 3 lei sunt pentru cei cu bani,majoritatea locuitorilor din orasul faptelor bune. Pentru saraci,va da guvernul masti, gratuit.In plus ,mastile cu 3 lei sunt personalizate,in vederea alegerilor din toamna...Sunt cu autograf
Postat 29 Aprilie 2020, 10:22 de excalibur
Nelu_Cornel_Pantis
Spre fericirea mea am mai multe locuri de muncă, și unde sunt eu acum e alt GMT.
Postat 29 Aprilie 2020, 10:09 de Sandu2100
@oaia pierduta care notifica gratuitati
Odihneste-te, nu-ti mai pierde noptile pe sectiunea de comentarii ebihoreanul (01:41 wtf?). Mai bine ti-ai cauta un loc de munca, chiar si in Oradea daca esti din Vadu Crisului sau Birtin.
Postat 28 Aprilie 2020, 19:34 de Nelu_Cornel_Pantis
cat costa si la Altex
Mare realizare... farmaciile vor vinde masti la pretul la care oricum vinde si Altex masti FFP2...
Postat 28 Aprilie 2020, 08:09 de sasi
Nelu_Cornel_Pantis
Sa mergi la ora 3 in piața Unirii , o sa fie Sorina Pintea acolo , să împartă măști gratuite, acei 120.000€ ia ținut sub saltea, pt vremuri grele
Postat 28 Aprilie 2020, 01:41 de Sandu2100
3 lei ? Oradea poate mai mult !
Si ce daca pe emag poti cumpara cu 2,2 lei? Nivelul de trai si dezvoltarea din Oradea e peste medie iar in primaria Oradea este cunoscut acest aspect. Este prea bine cunoscut si de catre asociati. Daca reprezentantii primariei Oradea ar fi incercat sa negocieze un pret sub 3 lei, am fi putut sa-i consideram niste uzurpatori ai dreptului de optiune al oradeanului caruia nu-i plac lucrurile ieftine, care vrea mai scump (chiar daca nu se deconteaza din fondurile europene). Vrem asa ceva oare? Concluzia e ca primarul, din proprie initiativa, pe buzunarul oradenilor, isi face lobby prin vanzarea unor echipamente medicale (masti), la un pret cu pana la 33% mai mare decat pe emag. Nu e un busines, e doar 3 lei.
Postat 27 Aprilie 2020, 22:44 de Nelu_Cornel_Pantis
CrisDumi
Mai poți minții mult??
Postat 27 Aprilie 2020, 19:37 de Sandu2100
Asta-i gluma sezonului !?!
În vremuri de "pace" pachetul cu 50 de măști cu trei straturi (cele obișnuite, chinezești și carecse poartă în spitale) costa, la farmacia de la stația de autobus cum se intră pe L. Pasteur ... 39 lei fără TVA !?! Acum, pe site-uri de specialitate a ajuns să facă și 250 lei chiar !?! Totuși, dacă știi să cauți și ai un pic de "noroc" ... poți cumpăra la 80 lei pachetul de 50 bucăți, direct de la parteneri eMag !?! Așadar, cu 3 lei bucata e plin internetul ... iar afacerea anunțată de Bolojan este o escrocherie a farmaciștilor care au acum cantități foarte mari pe stoc și vor să se scape de măști, fiind neconforme cu standardul #95 care se cere internațional !?! "Chinezării" cumpărate de niște fraieri care se vor șmecheri !?!
Postat 27 Aprilie 2020, 17:56 de CrisDumi
Oradeanbihor
0.70 era înainte de pandemie in farmacie, nu țin minte cu un strat sau 3
Postat 27 Aprilie 2020, 17:44 de Sandu2100
@ sandu
Cele mai ieftine sunt cu 1 ron (probabil un singur strat), deci 3 ron nu e binefacere, inca e specula.
Postat 27 Aprilie 2020, 17:15 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Binefacerea e sa nu treacă de 3 lei , pt că am luat și cu 9 lei mască . O masca se folosește 4 ore, după care o fierbi 10 minute. Măștile s-au scumpit peste tot.
Postat 27 Aprilie 2020, 16:41 de Sandu2100
"Dincolo era mai ieftin"
Pe emag, care au fost pionieri in bijnița cu măști de cand a aparut aceasta pandemie, se vind cu aprox 2,2 ron bucata (50 buc la 112 ron). Deci nu vad 'binefacerea'
Postat 27 Aprilie 2020, 16:00 de oradeanbihor
Bolo, ce jocuri faci? Da-le la cel mult pretul dinainte de pandemie!!
Altfel, joci precum se canta...de la Guwernerul MEU!Rusinicaaaa....
Postat 27 Aprilie 2020, 15:41 de vineri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON