URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Ianuarie 2021, 16:31

Primarul Florin Birta: Vrem să dotăm toate şcolile din Oradea cu lămpi UV, termometre, dozatoare cu senzori şi alte materiale de protecţie (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea îşi propune să doteze toate şcolile din Oradea cu materiale sanitare şi dezinfectante – inclusiv cu lămpi UV pentru sterilizarea aerului - în contextul pregătirilor pentru revenirea elevilor în sălile de clasă. Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat joi că municipalitatea urmează să depună un proiect european de 2,8 milioane euro pentru a acoperi investiţia.

Fără atingere

Într-o conferinţă de presă care a prefaţat şedinţa de Consiliu Local - în care depunerea proiectului european a fost validată cu unanimitate de voturi - edilul Oradiei a declarat că speră că şcolile vor fi redeschise odată cu debutul semestrului al doilea, deci din 8 februarie, aşa cum s-a vehiculat.

"Ne pregătim pentru reluarea cursurilor în şcoli prin depunerea unui proiect prin POIM, axa 9 - Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei de Covid-19. Vrem să dotăm toate cele 44 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care au personalitate juridică şi cele care sunt arondate acestora, adică în total 74 de unităţi de învăţământ din Oradea, cu echipamente de protecţie necesare pentru ca elevii şi profesorii să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă", a afirmat Florin Birta. 

El a detaliat că, prin intermediul acestui proiect, fiecare şcoală şi grădiniţă va primi: termometre digitale de scanare la distanţă pentru a fi amplasate la fiecare intrare sau ieşire, dozatoare de dezinfectant pentru mâini (pentru intrări şi culoare), baterii lavoar cu senzor pentru fiecare grup sanitar, dozatoare de săpun lichid cu senzor, deci fără atingere, dispenser rolă cu prospop textil sterilizabil (câte două bucăţi pentru fiecare grup sanitar).

Lămpi pentru aer curat

De asemenea, fiecare şcoală va primi câte un pachet de alte produse, dimensionat în funcţie de mărimea şcolii şi de numărul de elevi. Pachetul va conţine cărucioare de curăţenie, soluţie dezinfectantă de suprafeţe, respectiv de mâini, lavete, prosoape de hârtie, rezerve de mop, săpun lichid.

Totodată, Birta a subliniat că municipalitatea va investi, în cadrul proiectului menţionat, pentru dotarea sălilor de clasă cu lămpi cu ultraviolete care dezinfectează şi sterilizează aerul din încăperi. "În funcţie de spaţiu, în fiecare clasă vor fi amplasate una sau două lămpi destinate dezinfectării aerului", a spus primarul Oradiei. 

El a adăugat că sterilizarea aerului se va face înainte şi după ore şi că aparatele nu sunt nocive pentru copii şi profesori. "Au fost consultaţi specialişti ai DSP şi medici, acest aparat este indicat, bun, şi îşi va face efectul", a explicat primarul.

PSD: "Vine târziu"

Proiectul "Consolidarea capacităţii unităţilor de învăţământ de stat în municipiul Oradea în vederea gestionării situaţiei de pandemie generate de virusul Sars-Cov-2" - în valoare totală de 13.727.615 lei - va fi depus pe 15 ianuarie.

"Estimăm semnarea contractului de finanţare în martie 2021. Achiziţia echipamentelor o vom începe, însă, din februarie, chiar dacă nu vom avea contractul de finanţare semnat. Acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta. Cred că, astfel, elevii şi preşcolarii vor putea să participe la ore în clasă în condiţii de siguranţă", a spus edilul Oradiei. 

Deşi iniţiativa a fost aprobată în unanimitate de consilierii locali, reprezentanţii PSD au criticat administraţia locală susţinând că proiectul trebuia făcut mai devreme. "Salutăm acest proiect chiar dacă vine târziu. Sperăm că şcoala va reîncepe cât mai curând. Până pe 8 februarie acest proiect nu va fi implementat. Sperăm că din bugetul alocat pe anul trecut şi din fondul de rezervă să putem acoperi aceste nevoi ale şcolilor în perioada imediat următoare", a spus Emilian Pavel, liderul grupului social-democrat din CL Oradea. 

În replică, primarul Florin Birta a spus că în perioada în care şcolile au fost deschise Primăria Oradea a asigurat materialele de protecţie necesare. De asemenea, Birta a subliniat că acesta este un proiect pe fonduri europene, cu o valoare semnificativă, şi că pandemia de Covid-19 nu se va termina în câteva săptămâni, aşadar dotările vor fi utile şi dacă nu vor fi la dispoziţia elevilor din 8 februarie. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
...tot UV
Repet: utilizarea inadecvata a acestor lămpi este deosebit de periculoasa, fiind de natura sa provoace arsuri severe chiar şi dacă epiderma este expusa o scurta perioada de timp, precum şi leziuni grave ale retinei (bonus efecte cancerigene).
Postat 15 Ianuarie 2021, 10:30 de Ioan75
Lampi UV
Serios? Poate il intrebati pe domnul primar care sunt medicii cu care s-a consultat... Despre cei de la DSP nu ar trebui sa discutam, ca deh, una e munca administrativa si alta practica ;-) Care medici? Sper ca nu e vorba iar de vreun oftalmolog, ci de unii a căror specializare are legatura cu nenorocita asta de Pandemie... Dezinfectarea aerului?!? Sa fim seriosi: 2 lampi UV la o sala mare de clasa? As vrea sa cunoastem medicul care a afirmat ca in acest fel se realizeaza intr-adevar dezinfectarea intregului volum de aer (vanzatorii stiu ca ne vor asigura de cate in luna si stele). Si care mai e relevanta dezinfectarii anterioare a aerului dupa ce un copil bolnav sta in sala de clasa 10 minute? Vrem doar sa cheltuim banii? Ok, spuneti-o asa ca sa nu ne mai impiedicam in argumente. Dar, sper ca domnul primar va institui si o procedura draconica de control a acestor dispozitive astfel incat, in cazul unui accident, sa stim pe cine tragem la raspundere, eventual, incepand cu dumnealui!!! Si, ii mai propun domnului primar si specialistilor consultati sa stea ei 50 minute intr-o incapare cu o astfel de lampa ca sa testeze pretinsa lipsa a oricarui pericol pentru profesori si copii.
Postat 15 Ianuarie 2021, 10:17 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON