URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2021, 16:31

Primarul Florin Birta: Vrem să dotăm toate şcolile din Oradea cu lămpi UV, termometre, dozatoare cu senzori şi alte materiale de protecţie (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea îşi propune să doteze toate şcolile din Oradea cu materiale sanitare şi dezinfectante – inclusiv cu lămpi UV pentru sterilizarea aerului - în contextul pregătirilor pentru revenirea elevilor în sălile de clasă. Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat joi că municipalitatea urmează să depună un proiect european de 2,8 milioane euro pentru a acoperi investiţia.

Fără atingere

Într-o conferinţă de presă care a prefaţat şedinţa de Consiliu Local - în care depunerea proiectului european a fost validată cu unanimitate de voturi - edilul Oradiei a declarat că speră că şcolile vor fi redeschise odată cu debutul semestrului al doilea, deci din 8 februarie, aşa cum s-a vehiculat.

"Ne pregătim pentru reluarea cursurilor în şcoli prin depunerea unui proiect prin POIM, axa 9 - Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei de Covid-19. Vrem să dotăm toate cele 44 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat care au personalitate juridică şi cele care sunt arondate acestora, adică în total 74 de unităţi de învăţământ din Oradea, cu echipamente de protecţie necesare pentru ca elevii şi profesorii să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă", a afirmat Florin Birta. 

El a detaliat că, prin intermediul acestui proiect, fiecare şcoală şi grădiniţă va primi: termometre digitale de scanare la distanţă pentru a fi amplasate la fiecare intrare sau ieşire, dozatoare de dezinfectant pentru mâini (pentru intrări şi culoare), baterii lavoar cu senzor pentru fiecare grup sanitar, dozatoare de săpun lichid cu senzor, deci fără atingere, dispenser rolă cu prospop textil sterilizabil (câte două bucăţi pentru fiecare grup sanitar).

Lămpi pentru aer curat

De asemenea, fiecare şcoală va primi câte un pachet de alte produse, dimensionat în funcţie de mărimea şcolii şi de numărul de elevi. Pachetul va conţine cărucioare de curăţenie, soluţie dezinfectantă de suprafeţe, respectiv de mâini, lavete, prosoape de hârtie, rezerve de mop, săpun lichid.

Totodată, Birta a subliniat că municipalitatea va investi, în cadrul proiectului menţionat, pentru dotarea sălilor de clasă cu lămpi cu ultraviolete care dezinfectează şi sterilizează aerul din încăperi. "În funcţie de spaţiu, în fiecare clasă vor fi amplasate una sau două lămpi destinate dezinfectării aerului", a spus primarul Oradiei. 

El a adăugat că sterilizarea aerului se va face înainte şi după ore şi că aparatele nu sunt nocive pentru copii şi profesori. "Au fost consultaţi specialişti ai DSP şi medici, acest aparat este indicat, bun, şi îşi va face efectul", a explicat primarul.

PSD: "Vine târziu"

Proiectul "Consolidarea capacităţii unităţilor de învăţământ de stat în municipiul Oradea în vederea gestionării situaţiei de pandemie generate de virusul Sars-Cov-2" - în valoare totală de 13.727.615 lei - va fi depus pe 15 ianuarie.

"Estimăm semnarea contractului de finanţare în martie 2021. Achiziţia echipamentelor o vom începe, însă, din februarie, chiar dacă nu vom avea contractul de finanţare semnat. Acest virus nu va dispărea de pe o zi pe alta. Cred că, astfel, elevii şi preşcolarii vor putea să participe la ore în clasă în condiţii de siguranţă", a spus edilul Oradiei. 

Deşi iniţiativa a fost aprobată în unanimitate de consilierii locali, reprezentanţii PSD au criticat administraţia locală susţinând că proiectul trebuia făcut mai devreme. "Salutăm acest proiect chiar dacă vine târziu. Sperăm că şcoala va reîncepe cât mai curând. Până pe 8 februarie acest proiect nu va fi implementat. Sperăm că din bugetul alocat pe anul trecut şi din fondul de rezervă să putem acoperi aceste nevoi ale şcolilor în perioada imediat următoare", a spus Emilian Pavel, liderul grupului social-democrat din CL Oradea. 

În replică, primarul Florin Birta a spus că în perioada în care şcolile au fost deschise Primăria Oradea a asigurat materialele de protecţie necesare. De asemenea, Birta a subliniat că acesta este un proiect pe fonduri europene, cu o valoare semnificativă, şi că pandemia de Covid-19 nu se va termina în câteva săptămâni, aşadar dotările vor fi utile şi dacă nu vor fi la dispoziţia elevilor din 8 februarie. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
...tot UV
Repet: utilizarea inadecvata a acestor lămpi este deosebit de periculoasa, fiind de natura sa provoace arsuri severe chiar şi dacă epiderma este expusa o scurta perioada de timp, precum şi leziuni grave ale retinei (bonus efecte cancerigene).
Postat 15 Ianuarie 2021, 10:30 de Ioan75
Lampi UV
Serios? Poate il intrebati pe domnul primar care sunt medicii cu care s-a consultat... Despre cei de la DSP nu ar trebui sa discutam, ca deh, una e munca administrativa si alta practica ;-) Care medici? Sper ca nu e vorba iar de vreun oftalmolog, ci de unii a căror specializare are legatura cu nenorocita asta de Pandemie... Dezinfectarea aerului?!? Sa fim seriosi: 2 lampi UV la o sala mare de clasa? As vrea sa cunoastem medicul care a afirmat ca in acest fel se realizeaza intr-adevar dezinfectarea intregului volum de aer (vanzatorii stiu ca ne vor asigura de cate in luna si stele). Si care mai e relevanta dezinfectarii anterioare a aerului dupa ce un copil bolnav sta in sala de clasa 10 minute? Vrem doar sa cheltuim banii? Ok, spuneti-o asa ca sa nu ne mai impiedicam in argumente. Dar, sper ca domnul primar va institui si o procedura draconica de control a acestor dispozitive astfel incat, in cazul unui accident, sa stim pe cine tragem la raspundere, eventual, incepand cu dumnealui!!! Si, ii mai propun domnului primar si specialistilor consultati sa stea ei 50 minute intr-o incapare cu o astfel de lampa ca sa testeze pretinsa lipsa a oricarui pericol pentru profesori si copii.
Postat 15 Ianuarie 2021, 10:17 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON