URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2023, 19:01

Primăria Ștei vrea să-și reabiliteze cu bani europeni clădirile din vremea ocupației sovietice (FOTO)

Primăria Ștei vrea să-și reabiliteze cu bani europeni clădirile din vremea ocupației sovietice (FOTO) sursa foto Primăria Ștei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orașul bihorean Ștei, care împreună cu alte șapte comunități europene a beneficiat de un proiect cu fonduri UE dedicat orașelor cu patrimoniu arhitectonic totalitar, intenționează să pună în valoare clădirile construite în perioada comunistă pentru a-și dezvolta turismul.

Proiectul îi facilitează, de altfel, reabilitarea unor asemenea edificii ridicate pe vremea ocupației sovietice.

În căutare de fonduri

Proiectul în valoare totală de 148.680 euro, din care orașului Ștei i-au revenit 16.640 euro, a cuprins și orașele Carbonia (Italia), Dimitrovgrad (Bulgaria), Nova Gorica (Slovenia), Shkoder (Albania), Piotrkow Trybunalski (Polonia), Lousada (Portugalia), precum și Asociația Atrium, care are sediul la Forli, în Italia.

Reprezentanții autorităților locale, alături de specialiști, au participat la seminarii, vizite în teren și schimburi de experiență privind bunele practici utilizate pentru prezervarea, integrarea și promovarea patrimoniului cultural de tip totalitarist, iar în cadrul proiectului au fost analizate și posibile surse de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor din patrimoniul arhitectonic totalitar.

Potrivit unui comunicat dat publicității de Primăria Ștei, oraș construit de ruși în timpul ocupației sovietice asupra României (1945-1958), administrația locală are în vedere reabilitarea și punerea în valoare a unor clădiri cum sunt Palatul Administrativ (fostul sediu al Întreprinderii Miniere Bihor), Casa de Cultură, Spitalul Orășenesc și bazei sportive.

„Toate aceste clădiri au o decorație elegantă ce etalează coloane, frontoane și baluștri de inspirație neoclasică. O piesă importantă este Fântâna cu Lei, ce deschide axa magistralei pietonale numite în perioada socialistă  V.I. Lenin”, se arată în informarea Primăriei Ștei.

În lucru

Conform primarului orașului, Iulian Balaj, o parte dintre clădirile și străzile vechiului oraș, construite în perioada dominației rusești sunt reabilitate prin proiecte finanțate din bani europeni din cadrul Programului Operațional Regional și se vor finaliza în acest an.

Este vorba, între altele, despre Școala Gimnazială Miron Pompiliu (reabilitare cu 2,611 milioane lei), Ștrandul Orășenesc (7,222 milioane lei), o locuință socială care a fost sediu al poliției transformată în 12 apartamente sociale (2,653 milioane lei), realizarea unei piste pentru bicicliști pe fosta stradă Lenin, acum Unirii (11,804 milioane lei), reabilitarea energetică a sălii de sport a Școlii Gimnaziale Miron Pompiliu, care făcea parte din baza sportivă a vechiului oraș și în care în urmă cu 60-70 de ani jucau marile echipe de volei ale României (2,692 milioane lei), dispensarul medical, care va fi reabilitat energetic (0,991 milioane lei), Spitalul Orășenesc (3,196 milioane lei) și altele.

Rușii, atrași de uraniu

Orașul Ștei a fost construit de ruși între anii 1952-1956, cu scopul de a deservi administrativ, politic și militar activitățile de exploatare a uraniului de la Băița și transportarea lui în URSS.

După retragerea sovietică, orașul a rămas funcțional, în condițiile în care a păstrat un valoros patrimoniu cultural urbanistic si arhitectural, conceput unitar în stil neoclasic.

Tocmai acest patrimoniu a constituit miza intrării în ruta culturala Atrium patronată de Consiliul Europei, ce are ca scop punerea în circuit turistic internațional a orașelor cu arhitectură de tip totalitarist.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON