URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a terminat epoca construirii stadioanelor, în condițiile în care visteria e goală, iar autostrăzi și spitale nu prea avem. Partea proastă este că Oradea avea spre avizare proiectul noului stadion și abia acum vedem ce daune ne-au provocat procesele cu proprietarii de terenuri din zonă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă imaginați o campanie - încă una după cea din 2012 - în care Bolojan să ne roage să luăm un vomitiv, dar să votăm totuși lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare? Sau că prin mai-iunie, el, de mână cu Mohan și Birta laolaltă cu Madar, vor încerca, dimineața, să convingă oamenii să voteze USL2 la europarlamentare, iar apoi, după-amiaza, să se bată pe Consiliul Județean și pe Primărie?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 februarie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în septembrie 2023 prin care s-a stabilit că motivele plângerii împotriva proceselor-verbale de contravenție pot fi completate până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2024, 07:57

Primăria SRL: Cum a angajat Primăria Oradea firma purtătoarei de cuvânt și pe cea a fraților viceprimăriței, pe la spatele lui Birta

Primăria SRL: Cum a angajat Primăria Oradea firma purtătoarei de cuvânt și pe cea a fraților viceprimăriței, pe la spatele lui Birta IMAGINEA PRIMĂRIEI. Viceprimărița Antonia Nica (dreapta) și purtătoarea de cuvânt Anca Deac (stânga) erau fețele plăcute ale Primăriei, ambele având atribuții de reprezentare a primarului Florin Birta. Tot ele îi aduc, însă, acum daune de imagine acestuia, dar și administrației liberale din Oradea, Nica băgându-și familia într-un contract cu instituția, iar Deac încasând bani atât din salariu, cât și pe factură tăiată de propria-i firmă, pentru aceeași activitate. Pe cea din urmă, Birta a și pus-o, urgent, la „plată”... (foto: Facebook)
Primăria SRL: Cum a angajat Primăria Oradea firma purtătoarei de cuvânt și pe cea a fraților viceprimăriței, pe la spatele lui Birta SECRETOASE. Viceprimărița Antonia Nica (medalion) și de-acum fosta purtătoare de cuvânt a Primăriei Anca Deac (stânga) l-au pus în ofsaid pe primarul Florin Birta (dreapta), lăsându-l să afle de la BIHOREANUL ce afaceri „învârt” cu Primăria, direct sau prin familiile lor
Primăria SRL: Cum a angajat Primăria Oradea firma purtătoarei de cuvânt și pe cea a fraților viceprimăriței, pe la spatele lui Birta ​​​​​sursa foto: Antonia Nica / Facebook
Primăria SRL: Cum a angajat Primăria Oradea firma purtătoarei de cuvânt și pe cea a fraților viceprimăriței, pe la spatele lui Birta ​​​​​​​sursa foto: Anca Deac / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetul bogat al Primăriei Oradea este atrăgător şi pentru angajaţii instituţiei. BIHOREANUL a descoperit că, în câteva zile şi fără vreo selecţie de oferte, municipalitatea a angajat două agenţii de publicitate, ambele contracte ridicând serioase probleme de integritate. Una dintre firme aparţine fratelui şi surorii viceprimăriţei Antonia Nica, iar cealaltă - purtătoarei de cuvânt a Primăriei, Anca Deac, plătită "pe factură" să facă ceea ce avea în fişa postului.

Confruntat de ziar cu această situaţie, primarul Florin Birta a fost nevoit să admită că niciuna dintre subalterne nu s-a sinchisit să-i spună că s-a racordat la banii publici. Purtătoarea de cuvânt a şi plătit deja, cu funcţia...

Afacere de familie 

Pe 3 octombrie 2023, Primăria a contractat firma Bizepic SRL cu sarcina de a promova colectarea separată a deşeurilor, într-o campanie intitulată "Oradea reciclează". Timp de 4 luni, ea trebuia să realizeze spoturi şi afişe care să explice regulile reciclării şi să le promoveze pe internet, valoarea contractului fiind de 56.200 lei, fără TVA.

Înfiinţată în 2016, firma este specializată în publicitate online. Patroni sunt orădenii Gabriel Nica şi Maria Nica, fiecare cu 50% din acţiuni, administrator fiind bărbatul, care susţine pe site-ul propriu că până acum a derulat campanii de peste 4 milioane euro. 

Chiar dacă nu a mai avut contracte cu Primăria, Bizepic are, totuşi, o legătură directă cu instituţia: cei doi patroni sunt fratele şi sora viceprimăriţei PNL Antonia Nica (foto), în funcţie din octombrie 2022. 

familia Antonia Nica primăria Oradea
(sursa foto: Antonia Nica / Facebook)

Ca să selecteze cel mai bun prestator şi ca să demonstreze că îşi alege corect partenerii, oferind şanse egale firmelor, municipalitatea, pretins model de transparenţă, ar fi trebuit să anunţe public că are nevoie de asemenea servicii sau să ceară oferte de la mai multe agenţii de profil. Ceea ce nu s-a întâmplat, însă, firma familiei Nica fiind aleasă fără niciun fel de concurenţă. Mai mult, contractul nu figurează nici în platforma electronică SICAP, unde Primăria îşi publică, de regulă, toate achiziţiile, chiar şi pe cele mărunte.

Cei mai buni 

Adina PopaBizepic a intrat "pe direct" în Primărie la iniţiativa directoarei tehnice adjuncte, Adina Popa (foto), care, motivând că municipalitatea trebuie să promoveze regulile reciclării pe internet, a ţinut ca Bizepic să primească misiunea. 

De ce această firmă şi nu alta? Pentru că, în Bihor, este considerată cea mai bună în domeniul publicităţii digitale, zice Popa, care ar fi făcut propriile cercetări în acest sens, descoperind astfel şi că e vorba de familia viceprimăriţei. Mai departe, curios e că directoarea n-a contactat firma, ci a apelat la Antonia Nica pentru ca aceasta să-şi aducă fraţii să semneze contractul.

Chestionată de BIHOREANUL, Nica a pretins că iniţial a respins ideea colaborării între Primărie şi firmă. "I-am şi spus: «Adina, nu poţi să angajezi această firmă, pentru că este a familiei mele, iar fraţii mei nu vor fi de acord»". Şi totuşi, ulterior şi-a convins rudele să accepte oferta Primăriei, motivând că îi consideră specialiştii potriviţi pentru o campanie eficientă. 

"O duc foarte bine"

Antonia Nica nu vede nicio problemă în această afacere, argumentând că familia sa nu s-a îmbogăţit, mare parte din buget - 40.000 lei - fiind cheltuită pentru achiziţia de reclame digitale de la Google, Facebook şi Instagram, în timp ce realizarea materialelor şi administrarea campaniilor publicitare a costat doar 16.200 lei: "Credeţi-mă, au făcut mult voluntariat. Şi nu aveau nevoie de acest contract, fraţii mei o duc foarte bine". E adevărat, în ultimii ani, Bizepic a avut cifre de afaceri între 1 şi 2 milioane lei anual, semn că fraţii Nica nu duc lipsă de clienţi.

În schimb, rămâne un mister de ce procedurile nu au fost respectate, astfel că o cerere de oferte n-a fost postată nici pe site-ul Primăriei, nici pe platforma de achiziţii SICAP, ba chiar afacerea a fost ţinută departe şi de urechile primarului Florin Birta. Antonia Nica n-a avut o explicaţie.

Plătită de două ori

La câteva zile după ce a contractat firma familiei Nica, Primăria a lansat încă o campanie, pentru promovarea microcipării câinilor din oraş. Tot la iniţiativa Direcţiei Tehnice şi tot fără selecţie de oferte, municipalitatea a angajat, cu 82.950 lei, fără TVA, firma Brave Button SRL, care urma ca, timp de 3 luni, să creeze materiale de promovare şi să le popularizeze pe internet şi în presă.

Necunoscută pe piaţa locală de publicitate, firma are în spate o persoană notorie în Primărie: pe purtătoarea de cuvânt Anca Deac, adică cea care prin însăşi fişa postului avea obligaţia să promoveze mesajele şi campaniile municipalităţii. 

Înfiinţată în 2022, la un an şi jumătate după ce Anca Deac, fostă jurnalistă la Digi 24, a fost angajată în cabinetul primarului Florin Birta, firma Brave Button îi are asociaţi 50%-50% şi administratori pe purtătoarea de cuvânt şi pe soţul ei, Vasile Deac (foto), obiectul de activitate fiind serviciile de publicitate şi de promovare. 

Anca Deac purtător de cuvânt primăria Oradea
(sursa foto: Anca Deac / Facebook)

De dragul soţului...

Chestionată de BIHOREANUL, Anca Deac a pretins că de afacere se ocupă exclusiv soţul, repatriat după 6 ani de muncă în Irlanda. "Când a revenit în ţară, avea nevoie de o activitate şi a decis să deschidă această firmă", spune ea, încercând să-şi mascheze implicarea. În realitate, nu doar că cei doi sunt parteneri egali în firmă, iar femeia s-a şi declarat persoană de contact pe SICAP, dar este clar că ea e cea care se ocupa de business, nu soţul, specializat în... construcţii. 

Conform contractului, Brave Button a avut obligaţia să organizeze o conferinţă de presă, să scrie lunar câte două comunicate de presă şi să realizeze materiale foto şi video care să fie promovate pe conturile Primăriei de pe reţelele de socializare. Adică exact ceea ce biroul de presă al Primăriei face în mod obişnuit, pentru orice mesaj are municipalitatea de transmis! 

Evident, nici la conferinţa de presă, nici când a transmis în numele Primăriei comunicatele, Deac nu a precizat că acţiona ca reprezentant al propriei firme, lăsând impresia că doar îşi face treaba de purtător de cuvânt. În realitate, încasa bani de două ori: şi aferent salariului plătit din bani publici, de 5.000 lei net, şi în baza facturilor emise de propria firmă. 

"Nu ne-am îmbogăţit din acest contract. O parte din bani au mers inclusiv la presă, pentru că am contractat reclame", s-a justificat Deac. Din totalul celor 82.950 lei, firma a cumpărat reclame în mass-media locală (ziare, site-uri şi radio) numai în valoare de 35.400 lei. 

Conflict de interese

Deşi s-a pus singură într-un flagrant conflict de interese, Anca Deac pretinde că a urmărit doar succesul campaniei. "Când Direcţia Tehnică a pregătit campania de microcipare, am aflat de la colegii de acolo că sunt în căutarea unei firme de PR şi le-am spus că am eu una de profil. Pentru că sunt şi o iubitoare de animale, am zis că cea mai bună soluţie e să mă ocup eu de campanie. Am verificat la Juridic, la Resurse Umane, acest contract nu încalcă nicio lege", a spus Deac, invocând faptul că nu este funcţionar public, ci angajată ca personal contractual, deci poate avea afaceri. 

În materia conflictului de interese, a explicat un jurist consultat de BIHOREANUL, Codul Penal nu face, însă, asemenea distincţii, asimilând funcţionarilor publici orice angajat al unei instituţii publice.

Întrebată de ce n-a promovat campania din calitatea de purtătoare de cuvânt, fără să mai încaseze bani şi pe firmă, Deac a venit cu o justificare "subţire": biroul de presă nu are programe licenţiate pentru editarea foto-video. Cu banii pe care i-a virat către Brave Button SRL, mai mult ca sigur că Primăria s-ar fi putut dota...

"Nu mi se pare normal"

Deac a fost conştientă că afacerea sa cu instituţia nu este OK, dovadă că a ţinut-o ascunsă de primar, care a aflat despre acest contract de la BIHOREANUL. "Se cuvenea ca purtătoarea de cuvânt să-mi spună. Şi este clar că nu mi se pare normal să aibă o firmă care are contracte cu Primăria", a declarat Florin Birta. Cât despre cel cu familia viceprimăriţei, "ştiam că sunt ceva cunoştinţe ale doamnei Nica, dar nu că sunt rude", a susţinut edilul.

De notat că fiecare dintre cele două contracte are, din partea Primăriei, câte 6 semnături pe lângă cea a primarului, dar nici unul dintre cei 6 subordonaţi nu i-a semnalat edilului aceste afaceri "de familie"!

Chiar dacă a recunoscut că trebuia să ştie despre contracte, Birta nu s-a arătat deranjat de opacitatea cu care s-au făcut achiziţiile: "Doamna Adina Popa a cercetat piaţa şi, în cazul firmei familiei Nica, am înţeles că a fost cea mai bună opţiune. Contractul cu firma doamnei Deac nu trebuia, însă, să existe, cu sau fără cerere de ofertă".

Una concediată, alta scuzată

Pus într-o situaţie cel puţin neplăcută, în care colaboratori apropiaţi nu doar s-au "legat" la robinetul cu bani publici, ci i-au şi subminat autoritatea, Birta a cerut un răgaz de o zi ca să analizeze situaţia. Apoi, vineri, a comunicat BIHOREANULUI că Anca Deac nu mai este purtătoarea de cuvânt a Primăriei! "Am decis de comun acord să încheiem contractul de muncă. Standardele de moralitate şi de normalitate trebuie să primeze", a zis primarul. 

În schimb, faţă de Antonia Nica nu a luat nicio măsură. "Situaţia e diferită, nu este firma doamnei viceprimar", justifică Birta. Cum s-ar zice, norocul colegei de partid e că alţii au comis-o mai rău...

primar Oradea Florin Birta, Anca Deac purtător de cuvânt, Antonia Nica, conflict de interese
SECRETOASE. Viceprimărița Antonia Nica (medalion) și de-acum fosta purtătoare de cuvânt a Primăriei Anca Deac (stânga) l-au pus în ofsaid pe primarul Florin Birta (dreapta), lăsându-l să afle de la BIHOREANUL ce afaceri „învârt” cu Primăria, direct sau prin familiile lor


LIBERALISM
Contracte pe bani publici

În timp ce Bizepic SRL are un portofoliu de clienţi cu care se laudă pe site-ul propriu, iar contractul cu Primăria Oradea este primul pe care l-a încheiat cu o instituţie publică, restul fiind cu alte firme private, SRL-ul familiei Deac a făcut exact pe dos: afaceri doar pe bani publici şi fără să aibă măcar un site propriu care să o recomande. 

Firma Brave Button a mai încheiat anul trecut unul şi cu Primăria Nojorid, în valoare de 7.500 lei, şi altul de 36.000 lei cu Primăria Sântandrei, ambele pentru servicii de comunicare. Deac susţine că a fost doar o coincidenţă că ambele primării sunt conduse de edili liberali. "Nu sunt membru în niciun partid. Am trimis mai multe mail-uri primăriilor care am văzut că nu se promovează suficient pe internet, iar acestea mi-au răspuns ofertei".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
29 Comentarii
Nu despre Birta e vorba, desi…
e vorba de rudele de gradul 1 ale viceprimarului care au primit contracte cu atribuire directa, ori asta e conflict de interese. O persoana cu verticalitate s-ar dezice ferm de aceste persoane. Nu se dezice pentru ca persoana respectiva i-a fost livrata, ori nu are putere asupra celui care i-a livrat-o. E complex jocul politic, un om ajuns intr-o functie importanta are favoruri de facut, cereri de indeplinit. Ca si altii ar fi facut la fel, sunt convins, ca si altundeva se intampla, asa este, dar astea sunt deturnari de la subiect. Si da, putem dezbate latura morala a faptului ca fosta sotie (care i-a pastrat numele) a primit contracte in plina pandemie (cand nimeni nu se gandea la asta).
Postat 24 Ianuarie 2024, 07:19 de User anonimizat
Draga de ea, cum a vrut ea sa ne educe inainte sa vina peste noi cu Politia Locala. O, ce viespar...Nevermind, RER o sa ne dubleze tarifele, veti fi razbunate/razbunati
Viceprimarul a detaliat că „frații mei au familiile lor, ei sunt asociați într-o firmă, fac asta de ani de zile și sunt cunoscuți la nivel național. A fost greșeala mea pentru că, dragii de ei, n-au mai lucrat niciodată în contracte cu statul. Acum am zis eu că ar trebui să facem o schimbare în Oradea în materie de reciclare, după modelul școlii. Cândva, în 2017, am făcut revoluția reciclării, am fost prima școală care am reciclat (n.r. Liceul Greco-Catolic, unde Antonia Nica a fost directoare). Am considerat că e normal ca înainte de a intra cu Poliția Locală să dăm amenzi, să facem ceva pe partea de educarea. Primul pas a fost campania și al doilea, să se imprime ghidurile și să se pună în poșta orădenilor, după aceea să intrăm cu amenzile
Postat 24 Ianuarie 2024, 05:03 de excalibur
Timi
Totuși fufele astea nu se încadrează la capitolul Cherecheș sau BUZATU, nici măcar la aia cu zicea KP aja CrisDumi " au furat dar au mai si făcut "
Postat 24 Ianuarie 2024, 00:23 de Sandu2100
Timi
Pai Deac e nimei de astăzi. Comentariul tau 20:23 te-ai referit la Deac, nu si la Nica
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:35 de Sandu2100
Sandu2100
Esti capabil de orice minciuna. Cu comentariile in fata si tot incerci sa minti. Eu nu m-am referit la o persoana anume, asa cum nu te-ai referit nici tu. Eu am criticat sifonarea banilor publici din Primarie, iar tu ai scris ca nu e nimic ilegal, ca "nu a furat nimeni in cazu asta". Comnetraiul tau de la ora 20:07.
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:22 de Timi
Timi
Ma refeream la Nica, tu la Deac
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:10 de Sandu2100
Sandu2100
Putin mai jos ai scris ca nu s-a intamplat nimic ilegal, ca totul e perfect legal, ca Ciolos, etc. Dupa ce ti-am aratat din articol, o sucesti. Adevarul e ca daca nu intra presa pe fir sifonul de bani publici continua nestingherit. Din cauza asta indivizii fara caracter, asa cum esti tu unul, trebuie atent monitorizati. Felicitari doamnei ziarista!
Postat 23 Ianuarie 2024, 21:02 de Timi
Timi
Eu nu fur, nu fac parte din partid, de niciun fel. Deac și-a dat demisia si e cercetată. Ea poate sa pretindă orice pt ca sigur stia asta. Urlu când altu fura ( exemplu Vaslui BUZATU ) acolo nu e nici pe aproape conflict de interese. Pe Nica a dus-o capul mai mult, pe Deac nu.
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:37 de Sandu2100
Sandu2100
Minti tu cat minti, insa nu uita ca minciuna are piciore scurte. Uite aici: Conflict de interese "Deşi s-a pus singură într-un flagrant conflict de interese, Anca Deac pretinde că a urmărit doar succesul campaniei. "Când Direcţia Tehnică a pregătit campania de microcipare, am aflat de la colegii de acolo că sunt în căutarea unei firme de PR şi le-am spus că am eu una de profil. Pentru că sunt şi o iubitoare de animale, am zis că cea mai bună soluţie e să mă ocup eu de campanie. Am verificat la Juridic, la Resurse Umane, acest contract nu încalcă nicio lege", a spus Deac, invocând faptul că nu este funcţionar public, ci angajată ca personal contractual, deci poate avea afaceri. În materia conflictului de interese, a explicat un jurist consultat de BIHOREANUL, Codul Penal nu face, însă, asemenea distincţii, asimilând funcţionarilor publici orice angajat al unei instituţii publice." "Deac a fost conştientă că afacerea sa cu instituţia nu este OK, dovadă că a ţinut-o ascunsă"...
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:23 de Timi
Timi
Nu a furat nimeni in cazul ăsta, a dat Cioloș lege cu un oraș de 132.000 lei fara tva ca sa se poata da fără licitație. Iar dacă tu crezi ca fur sau ca fac parte din vreun partid te înșeli. Lucrez pt o companie internațională, și umblu prin lume si vad că Oradea si Bihorul se dezvoltă precum se dezvoltă ca orasele din vest. Pa mine ma interesează sa nu ajungem ca la Vaslui.
Postat 23 Ianuarie 2024, 20:07 de Sandu2100
Sandu2100
Lasa-te amu ca tot esti "full of shit". Urli cand fura altii, ca nu va ramane voua. Cand furati voi e foarte bine.
Postat 23 Ianuarie 2024, 19:41 de Timi
Buieci
Asa e simplu, sa huzuresti, sa nu-ti incapi in piele de figuri abonat fiind la banii publici.
Postat 23 Ianuarie 2024, 18:49 de Timi
Telenovela
... fiecare dintre cele două contracte are, din partea Primăriei, câte 6 semnături pe lângă cea a primarului, dar nici unul dintre cei 6 subordonaţi nu i-a semnalat edilului aceste afaceri "de familie". Pe Piedone l-au bagat la puscarie ca a semnat "ca primarul" autorizatii la Colectiv, dupa aia l-au scos din pirnaie si l-au despagubit "cash". Banu jos, in plm, are balta peste...Ce dracu', nu se imbogateste nimeni din 40.000 lei. Daca nu se sifonau prin publicitate, se deturnau altfel. Dragii de ei, ce meserie grea si-au ales, sa faca poze si sa le puna pe facebook..."Nimeni nu gindeste pentru tine"- they said
Postat 23 Ianuarie 2024, 18:49 de excalibur
Riviera
Nu te alung pe tine, dar e bine ca te simți, alung propaganda la Vaslui, ca e bine acolo e Drojdie a'la BUZATU, și la Teleorman am auzit ca e fain, nu se întâmplă nimic acolo, nu ai deranj
Postat 23 Ianuarie 2024, 18:15 de Sandu2100
Astia au trecut Primaria pe persoana fizica
Si daca noi platitorii de taxe si impozite nu suntem de acord cu hotia asta, intra dobitocul ala, Sandu2100 extremistul, putinistul "purtator de rahat al galbejitilor", sa ne alunge de la casele noastre, de pe proprietatile noastre in Teleorman si in Vaslui, ca sa ne fure si bunurile, banii.
Postat 23 Ianuarie 2024, 18:01 de Riviera
Oricum ar da-o, birtasul tot (de) pr*st iese!
Daca nu stia, de ce nu stia, ce biraul e el (unul pus acolo de birtinez sa nu stea scaunul gol!) ?! Daca a stiut, si cred ca a stiut, e grav, patroneaza coruptia, sifoneaza bani pt penali.... Se topesc procentele penalilor, ceea ce e bine pt oradeni!
Postat 23 Ianuarie 2024, 17:46 de pinonel
Nimeni nu poate lua dreptul oradenilor de a fi optimisti si a se SIMTE bine
Incepind din 2024 intram masiv pe imprumuturi pentru dezvoltare. 30% din bugetul orasului. O sa dea investitiile pe dinafara. Keep on walking...
Postat 23 Ianuarie 2024, 15:41 de excalibur
kp
Nu vrei sa ne zici pana la ce suma se pot atribui contracte fara licitație, așa direct ??? Eu stiu
Postat 23 Ianuarie 2024, 15:32 de AlexandraCiucle
De-a dreptul gretos
Ce frumoasa e viata cand esti abonat la banii primariei... se vede clar ca sunt persoane care nu au nici o grija, toate curg normal, un flow chill spre buzunarele lor. Mai mult, se incepe a ni se insamanta ideea ca e ceva normal, "Nothing wrong with that" si probabil cei care au de comentat sunt priviti ca niste retrograzi reticienti la schimbare si evolutie. Treburile se imput tot mai rau in Primaria Oradea, lucrari si servicii platite din bani publici catre prieteni si rude. Cine stie ce se va gasi si intre subcontractantii lucrarilor de infrastructura din oras, poate afla Birta cu surprindere ca are vreun frate, var sau altceva intre ei...va veni si se va scuza: "dragul de el, nu stia ca ma poate pune ins in conflict de interese"...
Postat 23 Ianuarie 2024, 14:20 de Vlady72
pnl=pzd
doar forma si culorile difera intre pnl si pzd si udmr. In rest totul e la fel: forma de organizare si functionare = de tip mafiot
Postat 23 Ianuarie 2024, 13:40 de oradea_mea_si_a_ta
Plingere penala?
Unde ati citit voi ca primaria orazii respecta hotaririle instantei? Sau CJB?
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:51 de excalibur
spzl
Nu-i firma lui Birta.
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:41 de Sandu2100
Nu e vorba de suma pana la care pot fi atribuite direct…
…ci de cine e in fata sa le preia, ori asta e conflict de interese (art.72).
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:32 de User anonimizat
KP
Nu vrei sa ne zici pana la ce suma se pot atribui contracte fara licitație, așa direct ???
Postat 23 Ianuarie 2024, 12:03 de Sandu2100
Cred că acum a înţeles toată lumea
de ce declara sus şi tare dom' primar că Primăria Oradea este asemenea unei societăţi comerciale... În altă ordine de idei, în spiritul corectitudinii mult clamate, cum de nu s-a făcut o plângere penală? Sau dacă s-a făcut, nu rezultă din text.
Postat 23 Ianuarie 2024, 11:29 de TomaAlimos
"Nu mi se pare normal"... este modus operandi
S-au dus vremurile de "normalitate" : [https://www.bihorel.ro/reclama-in-familie-sotia-viceprimarului-florin-birta-vedeta-in-filmul-de-promovare-a-bihorului/] [ https://oradeaindirect.ro/usr-bihor-face-apel-catre-primarii-opriti-achizitiile-clientelare-si-inutile/ ] [ https://www.bunoiu.ro/pentru-unii-muma-pentru-altii-ciuma/ ]
Postat 23 Ianuarie 2024, 11:26 de excalibur
Pe cea din urmă (n.n. Anva Sas pe vremea primăriei lui Bolojan și Deac de destulă vreme deja) ...
... Birta a pus-o la plată, să dea suma ilegal însușită înapoi. Cu alte cuvinte, fiind vorba de o faptă penală, primarul devine astfel complice. Trebuia imediat dată afară din primărie, sesizat rapid Parchetul și pusă pe direcția înfundării pușcăriei, nu lăsată să recidiveze altă dată, în viitor ... mai bine orientată la băgatul botului în bugetul orădenilor plătitori de taxe și impozite. Concluzia însă e că liberalii orădeni sunt cei mai mari hoți, prăduitori și în esență tâlhari la drumul mare.
Postat 23 Ianuarie 2024, 11:25 de KP
Felicitari jurnalistilor...
Nu stiu de ce am impresia, ca asta este doar, cum s-ar zice, "the tip of the iceberg"...
Postat 23 Ianuarie 2024, 11:18 de cristianteofil
Bizepic
Da, asa de buni is Bizepic ca nu-s in stare sa-si faca un site de prezentare.
Postat 23 Ianuarie 2024, 10:56 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5984 RON
  • 1 EUR = 4.9699 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON