URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2022, 10:00

Primar vs. consilieri: Aleșii din Marghita nu ajung la un consens privind mutarea unor clase de elevi afectate de șantier (VIDEO)

Primar vs. consilieri: Aleșii din Marghita nu ajung la un consens privind mutarea unor clase de elevi afectate de șantier (VIDEO) (sursa: captură video)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ședință tensionată a Consiliului Local Marghita, marți, când, în unanimitate, aleșii orașului au respins două inițiative ale primarului Marcel Sas-Adăscăliții.

Una dintre ele vizează relocarea a 16 clase de elevi de la Colegiul Național Octavian Goga în clădirea în care, în prezent, funcționează filiala locală a Universității de Vest Vasile Goldiș, care a fost a doua oară pe masa consilierilor.

Chiar dacă în sală au fost prezenți și mai mulți părinți, care susțin mutarea, aleșii PSD, PNL și UDMR nu s-au lăsat înduplecați și au respins ideea. „Voi propune din nou acest proiect, în fiecare ședință, până când vor înțelege că este cea mai bună soluție”, a declarat primarul, pentru BIHOREANUL.

Au refuzat alternativele

Proiectul controversat a fost primul pe ordinea de zi a ședinței. Primarul Marcel Sas-Adăscăliții a propus Consiliului Local rezilierea contractului de concesiune încheiat în 2006, pentru 49 de ani, cu Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad, care folosește o clădire a municipiului de pe strada Eroilor nr. 9.

Potrivit primarului, spațiul este necesar pentru relocarea a 16 clase de la Colegiul Național Octavian Goga, unde una din cele două clădiri școlare va intra în reabilitare. Așa cum edilul a explicat și la ședința de la finalul lunii aprilie, când a mai supus votului același proiect, relocarea este necesară pentru ca elevii să nu învețe, în următorii doi ani, în două schimburi, iar Primăria nu are alte clădiri pe care să le pună la dispoziția școlii.

În imobilul unde funcționează Universitatea, mai are sediul și o sală de sport, Magic Gym, pe care de asemenea conducerea executivă a Marghitei ar dori-o mutată.

În ședința de marți, Sas-Adăscăliții le-a reamintit consilierilor locali că Universitatea de Vest a fost inițial de acord cu punerea la dispoziție a unui spațiu din clădire pentru elevi, dar ulterior s-a răzgândit și s-a rezumat să transmită că va da în judecată autoritățile locale, dacă îi va rezilia contractul. La fel, Magic Gym a refuzat să se mute în alt spațiu oferit de Primărie.

Ce propune UDMR

Pentru a doua oară, inițiativa edilului a fost respinsă, chiar dacă în sală au fost prezenți zeci de părinți ai elevilor de la Goga, în semn de susținere față de propunerea lui Sas-Adăscăliții.

De altfel, primarul a precizat că luni a avut mai multe întâlniri cu părinții și, din circa 600 de persoane, 95% s-au pronunțat în favoarea mutării elevilor pe strada Eroilor nr. 9, fluturând în fața consilierilor și semnături pe care oamenii le-ar fi dat în acest sens.

În numele consilierilor UDMR, Árkosi Anton (foto) i-a spus primarului că aceste presiuni nu au efect. „Să nu fiți instrumentele păpușarului”, le-a spus el cetățenilor din sală. El a precizat că UDMR are două soluții salvatoare: fie ca lucrările din școală să se desfășoare cu elevii și profesorii acolo, fie ca aceștia să se mute în cealaltă clădire a școlii, laolaltă cu elevii care deja funcționează acolo.

Anton Arkosi

Primarul a replicat că aceste soluții nu sunt fezabile, la fel cum nu este nici alta, menționată de consilieri la ședința precedentă, și anume mutarea elevilor în containere. Achiziția acestora ar costa circa 200.000 euro, iar asigurarea utilităților, mai ales a încălzirii, va fi problematică.

„E important ca elevii să funcționeze într-un singur schimb. Propunerea mea este ca Universitatea Vasile Goldiș să se mute la Colegiul Tehnic Horea, Magic Gym pe jumătate de sală și copiii noștri să frecventeze cursurile în cele două spații (n.r. de pe strada Eroilor) care sunt ale noastre”, a spus primarul.

După minute în șir în care aleșii UDMR s-au contrat cu primarul, votul a fost în unanimitate împotriva propunerii. „Voi veni în toate ședințele de acum înainte, să propun același lucru. (...) Pe cine să ascult, pe dvs. sau 600 de părinți? Ne facem că plouă, când avem două spații în care elevii vor putea învăța”, le-a spus Marcel Sas-Adăscăliții consilierilor.

Hotărâre „magică”

În ciuda primarului, consilierii UDMR, PSD și PNL au mai votat, tot în unanimitate, o inițiativă a viceprimarului Demián Zsolt, și el membru al formațiunii maghiare. Acesta nu doar că nu susține relocarea Magic Gym, ci a propus ca Primăria să prelungească firmei contractul de închiriere încheiat în urmă cu un an și care ar fi expirat la finalul lunii iunie, cu nu mai puțin de 10 ani!

Sas-Adăscăliții a subliniat însă că firma care administrează sala, Magic Fitness Center SRL, are un trecut dubios. În trecut, a ocupat vreme de un an și jumătate spațiul Primăriei, fără a plăti vreo taxă, iar o firmă „soră”, Magic Pool, a fost „abonată” la bani publici, încasând între anii 2015 și 2020 (când orașul a fost condus de UDMR-istul Pocsály Zoltán) nu mai puțin de 500.000 lei de la Primăria Marghita, după ce a vândut o gamă largă de produse, de la alimente pentru creșă, la tâmplărie PVC! Practic, orice avea nevoie Primăria, părea că găsește doar la firma „magică”...

„De ce toți consilierii vă identificați cu această firmă? Toată lumea știe care e situația și cine sunt persoanele implicate aici”, a spus primarul, referindu-se la faptul că Magic Fitness Center SRL este deținută de apropiați ai UDMR, una dintre asociate fiind soția unui membru al formațiunii, care chiar a candidat pentru Consiliul Local, Zsolt Koppányi (foto jos).

Chiar și așa, toți aleșii, în unanimitate, indiferent de culoarea politică, au votat propunerea viceprimarului. Așa că Magic Gym are acum spațiul orașului la dispoziție pentru următorul deceniu...

Zsolt Koppanyi
(sursa foto: Facebook / Zsolti Koppanyi)

A treia lovitură

Ca „recitalul” anti-primar să fie complet, aleșii din Marghita au mai respins și al treilea proiect de pe ordinea de zi, inițiat tot de primar, și care prevedea o rectificare bugetară, pentru alocarea unor bani pentru diferite investiții, inclusiv amenajarea unor locuri de joacă și iluminarea cu LED a trecerilor de pietoni.

Acuzându-l că aceste cheltuieli nu sunt suficient de transparente, consilierii locali le-au respins în bloc. N-au explicat, însă, de ce la ședințele comisiilor din Consiliul Local, unde primarul poate fi invitat tocmai pentru a da explicații, edilul n-a fost chemat.

„Avem un grup cu primarul și consilierii, dar n-au anunțat ședința acolo, și nici nu m-au chemat. Probabil că au un grup separat unde discută și mă acuză de lipsă de transparență”, a declarat Sas-Adăscăliții, ulterior ședinței, pentru BIHOREANUL.

Vezi mai jos înregistrarea ședinței:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON