URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Ianuarie 2021, 09:36

Pregătiți pentru deranj?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenajarea culoarului Nufărul-Cantemir, în paralel cu săpăturile din Centrul civic, va genera un şantier amplu ca întindere, atât în spaţiu cât şi în timp, ceea ce va testa din nou nervii şi răbdarea orădenilor. Există destule variante ocolitoare, e drept, dar chiar şi aşa, deranjul prin zonă va fi major. La fel ca în alte situaţii, publicul se va împărţi în două: cei care vor blestema şantierele cu betonul lor cu tot şi cu cine le-a făcut, respectiv cei care vor lăuda hărnicia edililor. Nu exclud apariţia unei a treia categorii - categoria celor cărora nu le pasă.

Din păcate, aşa funcţionează lucrurile - înainte de a fi frumos, trebuie să fie urât. Înainte de dungi albe şi iarbă verde, trebuie să existe gropi, noroaie şi praf. Aşa e şi acasă când zugrăveşti. Încă nu s-a inventat şantierul, oricât de mic ar fi, care să nu producă mizerie şi frustrare. Indiferent că vom fi în tabăra nemulţumiţilor sau a celor care se bucură de schimbarea oraşului, trebuie să înţelegem un lucru care nu prea se spune în gura mare - oraşele care vor să ţină pasul cu vremurile au şantiere în permanenţă. Azi o asfaltare, mâine o demolare, poimâine o clădire nouă, răspoimâine un parc, un trotuar sau un pod...

Deocamdată, Oradea nu se află în categoria oraşelor care vor să ţină pasul cu vremurile, ci, mai degrabă, în a celor care trag tare să recupereze handicapurile din trecut. Stagnarea de mulţi, prea mulţi ani, a fost confortabilă pentru localnici, dar a dus pe nesimţite oraşul în zona "aşa nu se mai poate".

Managerii unui oraş nu trebuie să se gândească doar la ziua de azi sau la cea de mâine, ci la cum va arăta urbea peste 20-30 de ani. Exemplul cel mai bun este şoseaua de centură - s-a construit iniţial cu o singură bandă pe sens, ulterior s-a lărgit la două, apoi s-au eliminat sensurile giratorii şi, în final, s-au construit pasajele supraterane. Dacă proiectul ar fi fost gândit de la început aşa cum arată acum, deranjul ar fi fost mai mic, iar sumele cheltuite muuuult mai mici.

Obişnuiţi cu tradiţionala lentoare românească, ni se pare uneori exagerată graba cu care frezele şi excavatoarele sfredelesc pământul. Vă propun o schimbare de optică - cei mai mulţi români se nasc, trăiesc şi îmbătrânesc în localităţi care nu se schimbă aproape deloc pe tot parcursul vieţii lor. Oricât ai fi de conservator şi de devotat ideii "mai demult era mai bine", trebuie să recunoşti că o astfel de perspectivă este înspăimântătoare.

Sper ca proiectele Primăriei să fie gândite pe mulţi ani înainte şi să aducă într-adevăr o îmbunătăţire pentru circulaţia în oraş, astfel încât să merite deranjul. Orădenilor le doresc răbdare şi înţelegere, iar celor care se vor apuca în curând de muncă le urez să lucreze cât mai repede şi cât mai bine. A, şi să nu uite să pună multe-multe guri de canal pe şoseaua cea nouă, coborâte măcar 5 cm şi, pe cât posibil, amplasate pe direcţia roţilor, pentru a respecta tradiţia locală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON