URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 09:36

Pregătiți pentru deranj?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amenajarea culoarului Nufărul-Cantemir, în paralel cu săpăturile din Centrul civic, va genera un şantier amplu ca întindere, atât în spaţiu cât şi în timp, ceea ce va testa din nou nervii şi răbdarea orădenilor. Există destule variante ocolitoare, e drept, dar chiar şi aşa, deranjul prin zonă va fi major. La fel ca în alte situaţii, publicul se va împărţi în două: cei care vor blestema şantierele cu betonul lor cu tot şi cu cine le-a făcut, respectiv cei care vor lăuda hărnicia edililor. Nu exclud apariţia unei a treia categorii - categoria celor cărora nu le pasă.

Din păcate, aşa funcţionează lucrurile - înainte de a fi frumos, trebuie să fie urât. Înainte de dungi albe şi iarbă verde, trebuie să existe gropi, noroaie şi praf. Aşa e şi acasă când zugrăveşti. Încă nu s-a inventat şantierul, oricât de mic ar fi, care să nu producă mizerie şi frustrare. Indiferent că vom fi în tabăra nemulţumiţilor sau a celor care se bucură de schimbarea oraşului, trebuie să înţelegem un lucru care nu prea se spune în gura mare - oraşele care vor să ţină pasul cu vremurile au şantiere în permanenţă. Azi o asfaltare, mâine o demolare, poimâine o clădire nouă, răspoimâine un parc, un trotuar sau un pod...

Deocamdată, Oradea nu se află în categoria oraşelor care vor să ţină pasul cu vremurile, ci, mai degrabă, în a celor care trag tare să recupereze handicapurile din trecut. Stagnarea de mulţi, prea mulţi ani, a fost confortabilă pentru localnici, dar a dus pe nesimţite oraşul în zona "aşa nu se mai poate".

Managerii unui oraş nu trebuie să se gândească doar la ziua de azi sau la cea de mâine, ci la cum va arăta urbea peste 20-30 de ani. Exemplul cel mai bun este şoseaua de centură - s-a construit iniţial cu o singură bandă pe sens, ulterior s-a lărgit la două, apoi s-au eliminat sensurile giratorii şi, în final, s-au construit pasajele supraterane. Dacă proiectul ar fi fost gândit de la început aşa cum arată acum, deranjul ar fi fost mai mic, iar sumele cheltuite muuuult mai mici.

Obişnuiţi cu tradiţionala lentoare românească, ni se pare uneori exagerată graba cu care frezele şi excavatoarele sfredelesc pământul. Vă propun o schimbare de optică - cei mai mulţi români se nasc, trăiesc şi îmbătrânesc în localităţi care nu se schimbă aproape deloc pe tot parcursul vieţii lor. Oricât ai fi de conservator şi de devotat ideii "mai demult era mai bine", trebuie să recunoşti că o astfel de perspectivă este înspăimântătoare.

Sper ca proiectele Primăriei să fie gândite pe mulţi ani înainte şi să aducă într-adevăr o îmbunătăţire pentru circulaţia în oraş, astfel încât să merite deranjul. Orădenilor le doresc răbdare şi înţelegere, iar celor care se vor apuca în curând de muncă le urez să lucreze cât mai repede şi cât mai bine. A, şi să nu uite să pună multe-multe guri de canal pe şoseaua cea nouă, coborâte măcar 5 cm şi, pe cât posibil, amplasate pe direcţia roţilor, pentru a respecta tradiţia locală...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON