URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2020, 19:35

Prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, e îngrijorat: Ar putea să apară noi focare Covid-19 în judeţ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia Prefectului Bihor a transmis, luni seara, printr-un comunicat, că "prefectul Dumitru Ţiplea face un apel public către bihoreni privind respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, pentru a reduce riscul răspândirii noului coronavirus". Totodată, prefectul transmite că urmăreşte "cu îngrijorare posibilitatea ca, la nivelul judeţului Bihor, să apară noi focare Covid-19", după relaxarea restricţiilor. 

Apel la responsabilitate

Prefectul de Bihor afirmă că fiecare locuitor al judeţului trebuie să arate că este responsabil în această perioadă, conştient şi de faptul că "regulile nu sunt opţionale".

"În aceste luni, printr-un efort comun considerabil, am reuşit să limităm efectele epidemiei. De aceea, vom respecta cu stricteţe măsurile ce se impun şi nu vom tolera nicio abatere de la acestea. Reamintesc faptul că autorităţile locale trebuie să îşi facă datoria, prin aplicarea legii şi prin aplicarea de sancţiuni, unde va fi cazul. Insist asupra faptului că fiecare locuitor al Bihorului este responsabil pentru modul în care înţelege să respecte măsurile în vigoare şi asupra faptului că toţi cetăţenii trebuie să înţeleagă că legile şi regulile nu sunt opţionale, ci obligatorii pentru toţi, pentru a ne proteja în primul rând pe noi şi familiile noastre", a transmis Dumitru Ţiplea.

Noile reguli

Cancelaria Prefectului aminteşte care sunt regulile pe care şi bihorenii trebuie să le respecte pe perioada stării de alertă:

- se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie astfel încât nasul şi gura să fie acoperite în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă;

- pentru toţi cetăţenii, care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi; 

- persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile şi obligate să suporte contravaloarea cazării şi hranei pe perioada carantinei instituţionalizate;

- persoanele aflate în carantină instituţionalizată la data de 15 mai 2020 rămân în carantină în spaţiile respective, până la încheierea perioadei de 14 zile; 

- circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în interiorul localităţilor, este permisă cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei şi evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii;

- locurile de joacă pentru copii rămân închise, iar accesul parcurile pentru public se redeschid, cu excepţia locurilor de joacă pentru copii şi cu respectarea măsurilor generale de prevenire şi protecţie; 

- se menţine obligativitatea completării declaraţiei pe proprie răspundere pentru ieşiri în alte localităţi;

- rămâne interzisă organizarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, ori întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Cei care nu le respectă riscă amenzi între 500 şi 15.000 de lei, potrivit Legii nr. 55/2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Ceata lui Pițigoi" nu bate câmpii doar pe salarii, indemnizații și pensii speciale !?!
E tare supărat, Johannis ... ar mânca jar cu PSD pe post de ingredient !?? S-au prins "opozanții" de afacerea "plasma" ... de 30 milioane Euro anual, pe 35 de ani, hotărâtă de "guvernul meu" ca program de cercetare în "lupta anti-Covid" !?! SIE vrea să fie partea activă, prin firma dl-ui. Hozoc, unul dintre "adevărații băieți deștepți" de care puțini au auzit până a forțat "poarta de la Cotroceni" ... iar "marioneta" s-a executat rapid, dând și un HG discret în sensul dorit, dar și ieșind isteric "la rampă" împotriva "obedientului" încă neconvins, Ciolacu !?! Faptul că oricine se gândește la "asigurarea" financiară, când devine parte pasivă, e firesc !?! Dar când faci asta, riscând viața a milioane de oameni, prin așa-zise cercetări care s-au dovedit deja "criminale" când trec de la faza experimentală la aplicarea pe pacienți ... nu mai ești om cu "țiglele pe casă", ci doar un așa-zis liberal !?!
Postat 19 Mai 2020, 18:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON