URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2013, 08:56

Poftim cultură! Institutul Cultural Român are şef nou un ungur care se simte "sub ocupaţie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Institutul Cultural Român, înfiinţat în scopul promovării culturii şi civilizaţiei române, are un vicepreşedinte nou. Originar din Sălaj şi văr cu deputatul UDMR Szabo Odon, istoricul Nagy Mihaly Zoltan (foto) e de săptămâna trecută vioara a doua în ICR, funcţie pentru care îl recomandă buna înţelegere a realităţilor româneşti.

Absolvent al Colegiului Catolic Pazmany Peter din Budapesta şi al Universităţii din Pecs, Nagy nici nu şi-a trecut limba română în CV şi s-a remarcat prin promovarea intensă a culturii "române" în ţară şi străinătate.

La ce manieră vă spune în detaliu Bihorel, pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Citiţi cu atenţie... horthystii reloaded !!!
In timp ce in România statuile Maresalului Antonescu au fost izgonite din spatiul public, in Ungaria, “regentul” antisemit Miklos Horthy, vinovat de primele genociduri ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, epurarile etnice criminale executate in Ardealul ocupat impotriva romanilor si evreilor, este praznuit la nivel national, iar busturile lui apar ca ciupercile dupa ploaie. Teroarea horthystă. Dupa Diktatul de la Viena, au început actele de terorism împotriva românilor şi evreilor. Era rezultatul unui program premeditat de intimidare şi exterminare a poporului român. Într-o broşură publicată la Budapesta şi răspândită din ordinul lui Horthy, intitulată „Fără milă”, se pot citi rânduri demenţiale ca acestea: „Voi omorî pe orice român pe care-l voi întâlni în drumul meu… noaptea voi pune foc satelor româneşti. Voi trece prin ascuţişul săbiei toată populaţia. Voi otrăvi fântânile. Voi ucide copii la sânul mamei lor… Voi aprinde satele. Nu voi avea milă pentru nimeni. Nici pentru copii, nici pentru mamele însărcinate. Răzbunare. Fără milă, răzbunare crudă”.
Postat 12 Noiembrie 2013, 07:52 de O2
rouji cu gasca...
cuib de naparci...
Postat 12 Noiembrie 2013, 07:43 de Loaici
La parnaie cu ei !
la parnaie cu ei ! sa fie dusi la munca silnica ! acolo nu vor mai putea sa traga pt buda !
Postat 12 Noiembrie 2013, 07:03 de book
Gunoaie iredentiste unguresti
Nemernicii astia ar face orice ca sa bage bete-n roata romanilor si sa-si creeze lor si hungariei /tara mama/, avantaje !
Postat 12 Noiembrie 2013, 06:48 de com
hungarian irredentism
World Academy: Hungary claims to parts of the neighbouring countries inhabited by the ethnic Hungarians (including parts of Slovakia, Romania, Serbia, Ukraine, etc. Hungary, which had lost territories as a result of the post-World War I peace treaties, had strong irredentist movements directed at neighboring states In Hungary, the irredentist, or revisionist movement is inspired by the slogan ''nem, nem soha'' (No, no never), that is, a refusal to accept the boundaries outlined in the *Treaty of Trianon". The Hungarian Revisionist League/Magyar revizios liga (est. 1927) supported Hungarian publicists, who called for the “return” of Subcarpathian Rus’. Among the most prolific of these publicists was Laszlo Balogh-Beery who published under his own name as well as under the pseudonym, Albert Bereghy. Bibliography: Albert Bereghy, Ruthen kerdes es az integritas (Budapest, 1933); Laszlo Balogh-Beery, A magyar-lengyel kozos hatar es a ruthen terulet (Budapest, 1936); Lorant Tilkovszky, Revizio es nemzetisegpolitika Magyarorszagon, 1938-1941 (Budapest, 1967); Jorg K. Hoensch, Der ungarische Revisionismus und die Zerschlagung der Tschechoslowakei (Tubingen, 1967); M.M. Vegesh, V.I. Hyria, and I.F. Korol’, Uhors’ka iredenta na Zakarpatti mizh dvoma svitovymy viinamy, 1918-1939 rr. (Uzhhorod, 1998).
Postat 12 Noiembrie 2013, 02:14 de @buda sipestaporcina
Realitatea
udemeristii si tokesistii, /aceiasi marie cu alta palarie/, (separatisti, izolationisti, segregationisti cu fata catre /tara mama/ au peste 94% din voturile ungurilor din Romania. Alte comentarii, sunt de prisos.
Postat 11 Noiembrie 2013, 19:31 de Votul ungurimii
Iredentismul unguresc in sec. XXI
Iredentismul si revizionismul unguresc a prins aripi dupa Dec. 1989. E o boala ungureasca, veche de aprox. 1000 de ani (o data cu sosirea ungurilor in Europa).. Se transmite din generatie in generatie si uneori buboiul devine atat de purulent incat se sparge (terminandu-se cu razboaie interentnice, Asta nu se intampla doar in Transilvania. Iredentismul unguresc este prezent si in tarile din jur). Acum pare ca suntem iar intro faza terminala a buboiului unguresc iredentist, revizionist.
Postat 11 Noiembrie 2013, 19:26 de Valhalla-Asgard
hunii
Hunii ăştia se orientează tot timpul către posturi călduţe de unde să mai sifoneze cîte ceva, şi asta nu de ieri de azi. Şi pe vremea stalinistă a comunismului, (pînă i-a epurat Ceauşescu), erau ultra bine reprezentaţi în structurile de conducere şi de represiune ale partidului. Politrucu ăsta despre care vorbeşte abrudan, ar trebui să-şi echivaleze studiile, în primul rând, după care ar fi timpul să le facem vînt pîna dincolo de Volga.... E clar că pontalăul i-a cooptat /cumpărat pe bozgori în noua majoritate parlamentară. Ne vor inunda iară cu plăcuţe bilingve şi cu străzi botezate în cinstea unor cvasianonimi hortişti....Halal
Postat 11 Noiembrie 2013, 12:26 de Gyuri
IREDENTISTI SI SOVINI ORDINARI
UDMR - isti astia sunt niste ordinari cu foarte putine exceptii, comunismul sa instaurat in Romania cu mana forte a ungurilor si evreilor deci despre ce vb erau tortionari sefi si hoti de prima mana, ma intreb statul roman cu PontAur ce drac pazesc , dar el e mare iubitor de UDMR -sti drac sal ia de vanzator de tara si neam, dar se invarte roata parnaia ramane pe loc si va asteapta si pe voi Ponta, Base, ca si Nastase ...
Postat 11 Noiembrie 2013, 12:26 de gelu
Culturist si fotbalist
stangaci bihorel precar am inscris c-un sut ungar un gol intr-un lampadar.
Postat 11 Noiembrie 2013, 12:17 de bihoprel
putina documentare va rugam
daca autorul si-a facut treaba de mantuiala ii dam o mana de ajutor. Nagy Zoltan nu a fost directorul adjunct al Arhivelor din Bihor, si nici "surghiunul" nu a durat 3 ani. in conditiile astea imi pastrez o rezerva fata de celelalte informatii. Celor care vor sari cu injuraturi si denigrari, tin sa mentionez ca nu sunt unguuur sau avocatul dlui Nagy, dar daca tot atacam s-o facem pe baza unor date corecte.
Postat 11 Noiembrie 2013, 10:39 de Deontologu
Inca un maghiar care va da raportul la SIE inseamna romanizare fortata
Nu e nici o bucurie pentru maghiari ca unul de-al lor s-a orientat sa lucreze cu serviciile romanesti in cadrul programelor de re-culturalizare a etnicilor, prin distribuirea in profunzimea mintii lor a prevederilor art. 1 din Constitutia Romaniei. Doar nu v-ati inchipuit ca unul care nu are legatura cu serviciile secrete poate ajunge la acest institut doar pentru ca e recomandat de un var de la Bihor si un unchi de la Salaj.
Postat 11 Noiembrie 2013, 09:39 de Sand
De ce ne miram ?
De ce ne miram ? Suntem o tara de scalvi .. Am avut ungur ministru si la mediu. In Harghita , Covasna si Bihor au disparut padurile in proportie de 50 % pe timpu mandatului lu Borebly. Si nu l-a interesat deloc.
Postat 11 Noiembrie 2013, 09:37 de OradeaN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON