URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2021, 19:50

Pod de peturi către Ungaria

Pod de peturi către Ungaria foto: Reuters
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Buna vecinătate cam lăcrimează la orice revărsări de ape. Iată că Gospodărirea Apelor - varianta maghiară iarăşi se plânge că trebuie să pescuiască de pe Tisa şi Someş adevărate "covoare de flacoane". Noroc că pe Crişuri sunt salbe de baraje şi câteva primării în aval care mai spală ruşinea venită de obicei din amonte.

La faza asta Ungaria e în aceeaşi poziţie ca şi localităţile noastre la care ajung deşeurile aruncate pe văi, din satele de mai sus. Practic, pe Defileurile Crişurilor nici nu mai e nevoie de scală cu cote hidrologice, că-ţi poţi da seama după straturile de plasticuri până unde au urcat apele umflate. Iar Peştera Câmpeneasca din comuna Cărpinet a ajuns de pomină graţie etajelor de flacoane adunate de pârâul care se varsă în ea.

Dar problema e prezentă aproape peste tot, câtă vreme parola zilei în bufetele rusticane şi sub-urbane e "bere la pet, pe caiet".

Sigur că va ajuta o mână de fier la Consiliul Judeţean şi reguli mai stricte faţă de cei obişnuiţi să meargă până hăt la vale, cu sacul de gunoaie-n cârcă, decât să-l pună la doi paşi în tomberon. Însă şi să stai cu bota la fiecare casă ori să pui cameră video din zece-n zece metri e un efort administrativ cam mare, spre uriaş.

Deci trebuie lucrat organizat şi la educaţie, iar aici, pe lângă cele câteva ONG-uri active, ar prinde bine un protocol cu Inspectoratul Şcolar, căci dascălii de la ţară chiar au nevoie să fie împinşi de la spate.

Când ai, mai ales pe la sate, 10-15 elevi într-o clasă, îţi poţi rupe un minut-două să le explici importanţa unui mediu curat. Apoi, nu se va supăra IŞJ-ul, în vremuri normale, dacă o dată pe lună ora de sport, de biologie, geografie sau dirigenţie s-ar ţine în aer liber, ecologizând din mers câte-o pajişte ori o vale. Poate că apoi pruncii i-ar trage de mânecă pe tati sau pe mami când ar mai arunca deşeuri pe unde le tună.

Desigur, şi alţi profesori s-ar putea implica, fiecare după talentul şi specialitatea lui. Bunăoară, la matematică s-ar putea calcula câţi bani pot face copiii, strângând de pe-acuma flacoane în şură sau în pod, până când se va primi garanţia pe ele, în magazine, probabil de anul viitor.

La limba română s-ar putea discuta într-o dimensiune modernă Doina eminesciană: "De la Nistru pân la Tisa / Tot plăvanu' gunoi-s-a (...)" sau Scrisoarea a III-a "Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, doza, petul / Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este (...)".

La istorie s-ar putea cerceta după izvoare arheologice care să ateste că încă dinainte de voievozii Gelu şi Menumorut se lansau pe râuri, spre Panonia, sumedenie de ploşti şi butoiaşe goale ca semn indubitabil că zona-i locuită de oameni vrednici şi veseli.

Şi, că tot am revenit în raza de acţiune "bere la pet, pe caiet", cel mai important rol ecologist l-ar putea avea profesorul de chimie. Cum? Simplu: învăţându-i pe sătenii noştri cum face în casă mai tot ţăranul olandez sau german bere artizanală. Nu-i aşa mare scofală să pui la fermentat nişte grăunţe, tărâţe şi apă în damigionul de sticlă, după ce s-a golit de vin sau pălincă.

Aşa sigur s-ar împuţina drastic, pe cale naturală, fluviul de pet-uri de bere. Iar sătenii prieteni mai mult cu euforia decât cu educaţia n-ar mai trăi cu teama că aberaţie egal bere la raţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Doar educatie e un pic cam utopie
Treaba e mai complexa: companii de colectare deseuri - in primul rand, cate sate fara companii de salubritate intre 1989 si 2021 existau in tara?! Apoi centre de colectare selectiva precum in Oradea langa BBSO ar trebui sa existe in minim 12 mici poli regionali in judet (orase si comune). Trebuiesc amendati cei ce arunca ilegal gunoaie (asta e o educatie mai pragmatica decat utopii scolare) si totusi, cele mai stringente depozitari ilegale sunt pe langa oboare si colonii de tigani (pe care oricum nu ii foarte vezi in scoala)..
Postat 13 Februarie 2021, 17:27 de unu
Cristi_h
Adevarat graiesti, inainte de '90 raurile erau foarte curate, dupa '90 sa schimbat radical cultura, au inceput sa creasca in rauri masini de spalat, frigidere, sobe, cauciucuri etc. O generatie mai tanara pe care o durea in P, o generatie mai batrana care era educata in curatenie dar sa adaptat noilor cerinte . In vremea aia nu erau flacoane dar acum vorbim de toate generatiile.
Postat 13 Februarie 2021, 14:20 de Sandu2100
Flaconu' Leonida față cu reacțiunea
In limbaj non-empatic, rece: Scandinavii, niponii, nemții și alții prețuiesc curățenia. Primul simptom al unui sistem de educație găunos e lipsa ei. Destul de probabil că inspectorii școlari nordici ne-ar recomanda ca în comunele certate cu curățenia să se desființeze gimnaziile (și liceele). Iar din banii economisiți să asfaltăm drumuri și să plătim microbuze care să ducă elevii în localități unde nu se mimează școala, mai ales că oricum clasele sunt rarefiate în mediul rural. Nu în ultimul rând, și dascălii de religie ar mai putea predica ceva gen că lipsa curățeniei nu are niciun Dumnezeu.
Postat 13 Februarie 2021, 09:12 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON