URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Decembrie 2023, 16:16

Ploile fac pagube în Bihor. Curți și subsoluri inundate în mai multe localități (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ploile din ultima zi fac pagube în Bihor. În prima parte a zilei de vineri, pompierii bihoreni au intervenit în mai multe localități, inclusiv în Băile Felix, pentru a scoate apa din curți și subsoluri.

Potrivit lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor, în cursul dimineții, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru evacuarea apei din subsolul unei pensiuni situate în Băile Felix și al unui hotel din Aleșd.

În jurul prânzului, pompierii Stației Aleșd au acționat și pentru evacuarea apei din curtea unei gospodării din localitate.

Misiuni similare au avut loc și în alte zone din județ. Pompierii Stației Săcueni au avut de lucru în Diosig (video jos), unde, în jurul orei 14 activau pentru evacuarea apei din curțile a 3 gospodării.

Cel mai probabil asemenea intervenții vor mai avea loc în următoarele ore în județ dată fiind prognoza meteo.

După cum BIHOREANUL a mai scris, județul Bihor este vizat de un cod roșu hidrologic, valabil până vineri seară la ora 24. De asemenea, județul se află și sub incidența unui cod portocaliu hidrologic, valabil până duminică, 3 decembrie, ora 12, dar și al unui cod galben meteorologic, până vineri seară.

„În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu hidrologic a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” a fost activată grupa operativă și au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase”, a precizat lt. col. Camelia Roșca.

Reprezentanta ISU a mai afirmat că evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, iar echipajele de pompieri acționează în  teren pentru monitorizarea situației în zonele cu pericol de inundație și pentru  gestionarea evenimentelor generate de ploile abundente.

Potrivit meteorologilor, până vineri seară la ora 21, îCrișana, Maramureș și în nordul Transilvaniei va ploua, iar în grupele nordice și centrale ale Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, la început vor fi precipitații mixte, apoi predominant ploi, care vor determina topirea stratului de zăpadă. Se vor acumula cantități de apă în general de 25...40 l/mp.

Local și temporar, în regiunile vestice vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55...60 km/h, iar în toată zona montană înaltă rafalele vor depăși 80...100 km/h”, arată ANM.

Intensificări ale vântului vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.


Pentru prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” recomandă bihorenilor respectarea următoarelor măsuri:

În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:

Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

- aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur - mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;

- asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;

- evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

- încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:

- mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON