URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2018, 17:41

Planuri pentru 2019: OTL va înfiinţa o nouă linie de autobuz pentru zona centrală a Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Pe lista de priorităţi a societăţii de transport în comun pentru anul 2019, se numără înfiinţarea unei linii noi de autobuz care să deservească exclusiv zona centrală.

Cu autobuzul pe Mihai Eminescu

Măsura, anunţată vineri, într-o conferinţă de presă, de directorul OTL, Viorel Pop, vizează îmbunătăţirea sistemului de transport în comun prin acoperirea unor zone centrale încă nedeservite, cum ar fi zona străzii Mihai Eminescu.

"Noua linie va deservi strada Sovata, pornind de la Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, pentru a înainta pe lângă podul Decebal şi podul Centenar, ca să intre pe strada Mihai Eminescu. Aceasta va trece pe lângă Prefectură, cu retur pe lângă Primărie pe podul Centenar, strada Sfântul Apostol Andrei şi înapoi la Liceul Ortodox", a spus Viorel Pop.

Potrivit directorului, noua linie va deservi zona centrală a oraşului în care sunt situate instituţii şcolare importante precum Colegiul Naţional Mihai Eminescu sau Şcoala Gimnazială Oltea Doamna.

"Linia va deservi zona care în prezent nu este acoperită, iar călătorii au de mers cam 5 minute pe jos", a spus Pop.

Tramvaiul de Episcopia

Pe lista de priorităţi a societăţii pentru anul viitor se mai numără extinderea liniilor de tramvai din oraş.

Pe lângă noua linie care va lega de-a lungul pârâului Peţa zona Calea Aradului de campusul universitar şi strada Nufărului, cu termen de predare pentru anul 2020, conducerea OTL îşi doreşte o nouă linie care să deservească o zonă deocamdată neacoperită.

"Pregătim o nouă linie de tramvai pe care să o ducem în Episcopia. Aceasta va avea 12 kilometri de cale dublă, ceea ce înseamnă un total de 24 kilometri de linie", a spus Pop.

Potrivit directorului, la finalizarea noii căi de comunicaţie amplasată de-a lungul Peţei, OTL va avea în total 38 kilometri de cale dublă de linie de tramvai, iar până în 2030 lungimea acesteia va crește la 60 de kilometri de cale dublă.

"Tramvaiul este un mijloc de transport ecologic şi vrem să îl dezvoltăm în continuare", a declarat directorul. De altfel, în prezent 65% din clienţii OTL folosesc tramvaiul şi doar 35% circulă cu autobuze.

Principalele puncte de încărcare cu călători ale tramvaielor sunt situate la piaţa din Rogerius, Nufărul la Bisericuţă şi capătul de linie din Nufărul.

Fără reclame pe tramvaie!

Pentru anul viitor, OTL se pregăteşte să preia parte din primul lot de 10 tramvaie comandat pe fonduri europene de la Astra Călători Arad. Cel de-al doilea lot va reveni oraşului în anul 2021.

"S-a discutat cu constructorul designul noilor tramvaie. Acestea vor fi albastru cu roşu, după culorile oraşului. Nu vom mai permite afişarea de reclame pe tramvaiele noi, dar nici pe actualele Siemens sau KT4 de culoare galbenă", a spus directorul.

Astfel, vor mai rămâne reclame doar pe tramvaiele vechi, care din anul 2019 se vor şi retrage din circulaţie.

"Vom încerca să le vindem altor societăţi de transport sau, dacă nu reuşim, o să le dăm la fier vechi", a declarat directorul.

Tot pentru anul 2019, OTL îşi propune mărirea peroanelor din staţiile de tramvai la 37 metri, astfel încât să poată cupla două garnituri galbene. În acest fel, capacitatea de transport va fi mărită la 250 - 300 persoane pe tramvai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
cu autobusul prin centru?
Sunt curios cum se va circula pe Mihai Eminescu si pe langa Prefectura cand ies copii de la scoala. Toti parintii hop cu masina dupa ei, sa nu pateasca copilul ceva. Poate isi face si politia rutiera treaba impreuna cu primaria si se pune pe dat de amenzi pentru opriri si stationari neregulamentare nu doar pentru viteza. Sau poate se invata lumea sa foloseasca transportul in comun.
Postat 28 Decembrie 2018, 22:41 de Christa
Prostimea liberală nu se dezminte ...
... și fix niște autobuse prin centrul vechi mai lipseau, pentru a se bloca cum se cuvine circulația prin oraș !?!
Postat 28 Decembrie 2018, 21:42 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON