URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2023, 16:58

Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO)

Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Szilagyi Lorand
Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Primăria Oradea
Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Primăria Oradea
Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Primăria Oradea
Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Primăria Oradea
Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Primăria Oradea
Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Primăria Oradea
Plantări în buricul târgului: A început plantarea mestecenilor în Piața Unirii din Oradea (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muncitorii angajați de Primăria Oradea pentru plantarea de arbori mari în Piața Unirii, o zonă pietonală amplă văduvită, vara, de umbră, și-au început misiunea.

Arborii sunt plantați în scuarurile verzi din Piața Unirii, inclusiv în jurul Bisericii Catolice Sf. Ladislau.

Potrivit unui comunicat al municipalității, în primă etapă, firma Adidem Gardener SRL sădește 11 mesteceni, de câte 4 metri înălțime fiecare, iar când solul nu va mai fi atât de umed, vor fi plantați și patru stejari. Aceștia vor fi și mai înalți, urmând să aibă, când vor ajunge în Piața Unirii, minimum 8 metri înălțime.

Toți arborii care sunt plantați acum au tuburi de irigare și tutori care să-i ajute să crească drepți.

Pentru această acțiune de plantare, municipalitatea a colaborat cu arhitecta Diana Codrean, care s-a specializat în peisagistică în străinătate. Aceasta a ales speciile care sunt sădite, ținând cont și de asigurarea vizibilității clădirilor istorice din zonă.

Așa s-a optat pentru mesteacănul alb de Himalaya (Betula utilis var. Jacquemontii), un arbore cu coroană piramidală care atrage fauna naturală, adică albine, fluturi și păsări, și care crește rapid, ajungând până la 15 metri. Spectaculoasă este scoarța lui, de culoare alb-lucioasă, care se exfoliază în fiecare an și iese în evidență în special toamna și iarna, după căderea frunzelor.

De asemenea, în Piața Unirii se plantează patru exemplare de stejar roșu (Quercus rubra), un arbore de talie medie spre mare, cu tulpina dreaptă, scoarța mult timp netedă și subțire și coroana rotundă, cu frunziș bogat. Frunzele mari se colorează toamna în nuanțe de arămiu, roșu și brun-roșcat.

Primăria Oradea a luat decizia să planteze arbori înalți în Piața Unirii, după ce, odată cu modernizarea și transformarea ei într-o zonă pietonală, aici au fost sădiți doar copaci de talie mică. Asta a atras nemulțumirea orădenilor, deoarece, pe timpul verii, sunt nevoiți să suporte temperaturi foarte ridicate în piața centrală din oraș, fără a avea locuri umbrite la dispoziție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Quodrum(lat)
Este originea cuvintului codru, nu-i asa, dna. Codrean? Ma uitai oleacă în dex.
Postat 18 Ianuarie 2023, 21:26 de Simonette
Copacii
Cadreaza. Un peisaj cosmopolit.
Postat 18 Ianuarie 2023, 21:15 de Simonette
E bine că se reface ceva-ceva din zona verde ce a fost cândva.
O recomandare totuși ... să faceți bine și să aduceți și tunurile înapoi. Dar să la întoarceți cu țevile spre primărie, ca mesaj măcar.
Postat 18 Ianuarie 2023, 20:22 de KP
O idee teoretic buna dar prost aplicata.
La cum au fost amplasati arborii nu vor aduce multa umbra. Ar fi varianta reamplasarii bancilor, insa ma indoiesc ca proiectul va fi regandit. Deci, partea cu umbra cade. Arborii ajunsi la maturitate vor aduce un plus de oxigen, totusi un aport scazut fiind vorba de 8 arbori. Dovada ca s-a facut compromisuri este alegerea coroanei piramidale, speciei (mesteacan si stejar rosu cu scoarta aparte estetic), deci tot partea vizuala a primat. In opinia mea (dupa 4 ani de silvicultura cu un oarecare Ion Florescu si licenta luata la Brasov) este doar un exercitiu de imagine.
Postat 18 Ianuarie 2023, 18:00 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON