URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2016, 07:50

Pionii lui Bolojan: Liberalii din consiliile de administraţie întorc partidului o parte din banii primiţi ca îndemnizaţii

Pionii lui Bolojan: Liberalii din consiliile de administraţie întorc partidului o parte din banii primiţi ca îndemnizaţii MODA LIBERALĂ. Aspru când e vorba de a critica adversarii politici, primarul Ilie Bolojan (dreapta) e îngăduitor cu sine şi cu apropiaţii săi. Rugat să explice motivele pentru care i-a delegat în conducerea Distrigaz pe conducătorii Clubului Sportiv Municipal, edilul spune că aceştia au nevoie de venituri suplimentare, pentru că participă la multe deplasări şi protocoale, deci au nevoie de bani şi ţinute adecvate. Adevărul e că, din indemnizaţia de 10.000 lei lunar, Florin Birta (dreapta) putea îmbrăca, în ultimii ani, întreg partidul...
Pionii lui Bolojan: Liberalii din consiliile de administraţie întorc partidului o parte din banii primiţi ca îndemnizaţii ÎN "FAMILIE". După ce a cumulat ani de zile funcţiile de consilier judeţean, preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea şi membru al Consiliului de Administraţie de la Distrigaz Vest, firmă sponsor a clubului, odată instalat viceprimar, liberalul Florin Birta (stânga) şi-a "pasat" sinecurile colaboratorului şi prietenului său, Şerban Sere (dreapta). Fost baschetbalist şi patron de local, noul preşedinte CSM va încasa 10.000 lei pe lună numai de pe urma Distrigaz...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puterea perverteşte! Pofta de a pune politruci în funcţii administrative şi manageriale este caracteristică tuturor partidelor. Odată înscăunaţi, aceştia încep să acumuleze bani, influenţă şi experienţă, după care, conştienţi că sunt "domniţi" pe nemeritate, întorc o parte din "caşcaval" partidului.

PNL nu putea face excepţie. BIHOREANUL a descoperit că, instalat de primarul Ilie Bolojan în Consiliul de Supraveghere al societăţii Distrigaz, cu o indemnizaţie de 120.000 lei pe an, viceprimarul Florin Birta a donat anul trecut partidului 15% din sumă, lună de lună!

Politruci cu pretenţii

Firmele oraşului au fost, ani de zile, vaci de muls pentru clientela politică. La schimbarea puterii, fiecare lipitor de afişe sau activist mai răsărit aciuat în Consiliul Local primea un job, indiferent că era vorba de un post de director sau de membru în Consiliile de Administraţie. Astfel, directorul îşi trăgea un salariu baban, iar membrii din CA-uri încasau 20% din cât primea acesta, doar pentru că şi-a băut cafeaua la sediul societăţii în ziua şedinţei.

Lucrurile s-au mai stricat în 2003, când noile legi anticorupţie au obligat aleşii să lase job-urile, din motive de incompatibilitate. "Prăjiturica" a fost plasată politrucilor de eşalon secund, care s-au dedulcit la rândul lor. Ani de zile, principala preocupare a membrilor CA a fost să aprobe majorarea salariului directorului, ca să poată încasa la rândul lor mai mult. OUG 109 privind guvernanţa corporatistă, aplicată din 2012, a stricat doar un pic ploile, fiindcă a dat imediat naştere "specialiştilor de partid"...

Specialiştii de partid

Municipalitatea orădeană a fost printre primele din ţară care a adoptat principiile din Ordonanţă. Reprezentanţii Consiliului Local în CA-urile oraşului au fost selectaţi în 2012 de firma de recrutare Romarketing. Candidaţii trebuiau să aibă cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul juridic, economic sau financiar, să fi condus o firmă cel puţin 3 ani, să fi făcut profit măcar un an ş.a.m.d. Ca să elimine bătaia pe posturi, primarul Ilie Bolojan a plafonat indemnizaţia lunară la doar 300 lei pe lună, cât să nu o depăşească pe cea de consilier local.

În ciuda acestui fapt, partidele s-au înghesuit să îşi specializeze eşalonul secund pe banii oraşului. Aşa au ajuns în conducerea CAO liberalii Claudiu Oros şi Miron Pop, dar şi pesediştii Liviu Popa Sabău şi Pavel Mercea, la OTL pesedista Emilia Gogoneaţă şi liberalul Romeo Nica, la ADP udemeristul Tibor Fenesi, liberalul Sorin Negruţiu şi pesedistul Gheorghe Sabău, iar la ADLO (pe atunci Eurobusiness Parc) pesedistul Florian Pantea. "Specialiştii de partid" au ţinut aproape de putere fiindcă, pe lege, la o eventuală schimbare de conducere, succesorul poate fi desemnat din rândul lor...

Oamenii primarului

Există, însă, şi o categorie de administratori care nici n-au dat examen, nici nu au indemnizaţiile limitate şi, întâmplător sau nu, sunt tocmai oamenii primarului Bolojan. Spre exemplu, în CA-ul RER Ecologic, firmă privată în care municipalitatea are o implicare simbolică, oraşul este reprezentat încă din 2010 de liberala Arina Moş, directoarea ASCO. În 2012, la reconfirmarea pe funcţie, acesteia i s-a alăturat şi Oana Mocan, director economic al ADP şi trezorier al PNL Bihor.

Pentru a menţine pacea în USL-ul de atunci, în CA-ul de  la RER s-a pripăşit o vreme şi şefa pesedistelor orădene, Silvia Ardelean, înlocuită în 2015, când UDMR a revenit la putere în Primărie, de Sauer Andras Kalman. Funcţia îi aduce de atunci udemeristului pensionar şi colegilor săi din CA o indemnizaţie lunară de 1.500 lei. De 5 ori peste plafonul "bolojanian"!

Mâna dreaptă

Viceprimarul Florin Birta, mâna dreaptă a lui Ilie Bolojan, sparge însă toate recordurile! Deşi consilier judeţean, Birta a fost instalat de primar, în 2008, în Consiliul de Supraveghere al Distrigaz, societate privată în care Consiliul Local era acţionar cu nici 1%, iar un an mai târziu a preluat şi preşedinţia Clubului Sportiv Municipal.

Liderul tineretului liberal bihorean şi-a început munca de administrator cu o indemnizaţie de 100 lei pe lună, care a explodat la 4.000 lei pe lună în 2012, când Distrigaz a fost preluat de Luxten, a urcat la 6.000 lei pe lună în 2013 şi s-a stabilizat la... 10.000 lei pe lună în 2014.

Deşi conform declaraţiei de avere Birta a câştigat numai în 2015 - din salariul de la CSM (3.900 lei), din indemnizaţia de la CJ (450 lei) şi cea de la Distrigaz - peste 30.000 euro, tânărul liberal nu are pe numele său nici maşină, nici casă, nici terenuri sau depozite bancare. Dimpotrivă, Birta târâie din 2008 un credit de 16.500 euro, care anul trecut a crescut la 20.000 euro. Bănuiala firească e că banii încasaţi nu au fost tocmai ai lui...

Sponsorul partidului

BIHOREANUL a descoperit, în raportările PNL, că Birta a fost anul trecut cel mai mare contributor bihorean la bugetul partidului, unde a vărsat 13.500 lei, în 8 tranşe lunare. Conştiincios, de îndată ce îşi ridica indemnizaţia, el vira între 13 şi 27 ale lunii câte 1.500 lei în vistieria liberală.

Suma este, totuşi, în uşoară scădere faţă de 2014, când a donat PNL-ului 24.000 lei în 6 tranşe lunare. În acel an, Florin Birta a dat practic partidului de două ori mai mult decât cel care avea să devină preşedintele României, Klaus Iohannis (9.500 lei) sau directorul SRI, Eduard Hellvig (9.600 lei).

Chestionat de BIHOREANUL, tânărul liberal nici nu se ascunde după deget. "Normal că am donat. Am ajuns acolo pentru că m-a pus partidul, nu pentru că sunt Florin Birta", recunoaşte el, care consideră gestul normal de vreme ce "orice partid trăieşte din donaţii şi sponsorizări".

De aceeaşi părere trebuie să fie şi Oana Mocan, căci şi ea a virat în 2014 în vistieria PNL, în 7 tranşe, nu mai puţin de 11.200 lei din indemnizaţia de la RER. Semn că, până la urmă, posturile bănoase sunt nişte "puşculiţe de partid" puse în mâna unor oameni a căror principală calitate este să fie de încredere...

"Tradiţie" cu gaze

O altă dovadă concludentă în acest sens este faptul că funcţiile de preşedinte CSM şi membru în CS al Distrigaz au fost predate în urmă cu două săptămâni, "la pachet", managerului secţiei de baschet, Şerban Sere. Fost baschetbalist, liberal şi om de afaceri, fără nicio legătură însă cu domeniul gazelor, Sere este un apropiat al fostului preşedinte Birta şi om de încredere al primarului. Săptămâna trecută, patronul se dădea peste cap să iasă din firma Sernov SRL, pe care deţine restaurantul "Crinul Alb", unde mănâncă baschetbaliştii clubului, ca să nu fie, măcar formal, în incompatibilitate.

Întrebat de BIHOREANUL cu privire la motivele pentru care a delegat un baschetbalist în conducerea Distrigaz, unde încasează o căciulă de bani, Ilie Bolojan a încercat să bagatelizeze situaţia. "Calitatea de reprezentant în CA-ul Distrigaz revine în mod tradiţional preşedintelui CSM, ca să poată să îşi completeze veniturile. La CSM sunt multe deplasări şi protocoale, iar venitul preşedintelui e mult mai mic decât cel al jucătorilor", spune primarul.

Rămâne de văzut dacă, în anii următori, odată "tras la patru ace" din banii Distrigazului, Sere va fi la fel de recunoscător cum a fost Birta. Deocamdată, un lucru e clar ca lumina zilei: în societăţile locale Primăria s-a străduit să pună tot timpul omul potrivit la locul potrivit. Omul primarului...


POLITRUCII
Bani pentru ai noştri

Valentina ButişcăLa fel ca la Primărie, şi şefii Consiliului Judeţean îşi pun oamenii de partid în posturi. Dacă la societăţile Drumuri Bihor şi Transilvania Tour funcţiile în CA-uri sunt neretribuite, de la Parcuri Industriale Bihor liberalul Horea Carţiş şi pesedistul Bekesi Csaba mai duc acasă 200 lei pe lună, iar de la Pază şi Protecţie pesedistul Horia Mugurel Miara şi udemeristul Kiss Sandor Elek - 400 lei lunar. Cele mai babane indemnizaţii le au însă membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), înfiinţată, chipurile, pentru sporirea eficienţei serviciului poliţienesc.

De aici îşi trag circa 1.300 lei pe şedinţă liberalii Ionel Avrigeanu, Viorel Mircea Pop, Ovidiu Bezi şi Mihai Sturza, pesediştii Ioan Mang şi Ovidiu Copil, precum şi udemeriştii Grim Andras şi Derer Ferenc. O sumă consistentă, de circa 1.700 lei pe lună, a încasat în perioada iulie 2015 - aprilie 2016 şi pesedista Valentina Butişcă (foto) pentru postul din CA-ul societăţii Băiţa SA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
LAMURIT?
@anticomunist: Nu, nici vorba! Asa cum nu sunt de acord cu "sinecura" penelista, nu sunt de acord nici cu "sinecura" pesedista! Cum poti numi pe cineva in mod corect chiar nu stiu! Pe oricine ai numi ala tot are o culoare politica! Hai sa accept ca este vorba despre CLO care numeste! Deci in 2016 numeste PNL-ul! Dar de ce atat de mare indemnizatia? Si de ce daca numeste PNL-ul e acceptabil, daca numeste PSD-ul e naspa? Pai ori asa, ori asa! Eu merg pe ideea ca e naspa in ambele variante!
Postat 05 August 2016, 00:16 de TDS
@TDS
Si ca sa fie mai "curat si mai uscat" ar trebui sa numeasca un PSD-ist in consiliu, sau cum, ca n-am inteles?
Postat 01 August 2016, 09:42 de User anonimizat
PROBABIL...
@anticomunist: Da, un C.L. cu P.S.D. majoritar si-ar fi pus omul propriu! Ceea ce ar fi fost tot "aiuritor"! Dar aceasta este o varianta ipotetica! In concret avem PNL-ul care se declara " mai curat, mai uscat " DAR NU E!
Postat 30 Iulie 2016, 12:30 de TDS
@TDS
Nu cunosc atatea amanunte, dar presupun ca organizarea e data de o lege a insolventei, ceva, si PMO are conform legii un reprezentant legal acolo. Restul e .. poveste. Daca CL era condus de PSD, ei ar fi avut un reprezentant in acel consiliu la Distrigaz. Nu stiu, zic si eu!
Postat 29 Iulie 2016, 19:37 de User anonimizat
EBa
@anticomunist: Da, cam asta am spus și eu până la urmă! Doar că CLO are un cuvânt greu de spus chit că e cu capital privat! În plus compania este condusă în sistem dualist ( directorat + consiliu de supraveghere ), deci nu pricep ce merite au cei care incaseaza acele sume! Dar, cum spuneam! Este o modalitate cât se poate de "curată" pentru finanțarea PNL! PS : Să nu uităm cine este ( PD ) Luxten ( vezi EBa )......
Postat 29 Iulie 2016, 09:02 de TDS
@TDS
Cu toata dragostea, dar nu inteleg care e problema. Firma e privata, iar daca actionariatul accepta... Problema, in opinia mea este in istoria DISTRIGAZ. Infiintata de filip, cu actionariat amestecat, privat + consilii locale, adusa in faliment (tipic pentru Romania, sa falimentezi Hidroelectrica si firma de distributie de gaz!), asta desi a obligat CET-ul sa modifice trei cazane pe gaz, pentru a spori valoarea actiunilor sale, pe care le-a si vandut, la preluarea firmei de catre noul actionar principal, probabil ca una dintre conditiile juridice ale preluarii a fost existenta unui reprezentant al PMO in CA.
Postat 28 Iulie 2016, 09:51 de User anonimizat
curatati parcul linistii/olosig de viespile din jurul fantanilor
in parcul olosig in zona fantanilor cu apa sunt multe viespi! am cerut si sapt trecuta sa se faca o deinsectie acolo, e pericol mare pt parinti, copii, bebelusi. aude cineva?
Postat 27 Iulie 2016, 22:08 de roger
@eutanasie
Imi placi, esti informat! Ce mai stii de sotul d-nei ministru luciana varga, pe unde-si mai duce el traiul?
Postat 27 Iulie 2016, 16:22 de pinonel
!
Mai există o categorie, a celor ANGAJAŢI pe aceleaşi principii. Soţul duoamnei tehnice Ţenţ angajat la Luxten primeşte un salariu similar. Nu ştiu pe cine sponsorizează. Nici ce orientare (politică) are madam. Soţul are pedigree de PSD.
Postat 27 Iulie 2016, 14:41 de eutanasiu
Da
Bravo Dane, da-le-n gura.
Postat 27 Iulie 2016, 12:31 de nightwalker
m-am saturat
Bolojane, esti de o nerusinare maxima!Etalon de nesimtire, de dispret si de nepoasare! Un ***! M-am saturat!
Postat 27 Iulie 2016, 10:09 de andreimagheru
sange proaspat in politica oradeana
Personal, pe tanarul viceprimar de Oradea il creditez cu mai multa incredere decat pe oricare politician oradean. Il felicit pe primar pentru "sangele proaspat" introdus in politica oradeana! Era nevoie! Ilie Bolojan a fost intotdeauna un om orientat.
Postat 27 Iulie 2016, 08:50 de continental
SA ARDEM GAZUL
Așadar din luna august ( sau mă rog, septembrie 2016 ) se prefigurează următorul acționariat DISTRIGAZ VEST: AMARAD SA-0,1393%, C.L.Nojorid – 0,0018%, C.L. Cetariu-0,0016%, C.L. Oșorhei-0,0016%, C.L. Sânmartin- 0,0186%, C.L. Oradea-0,3065%, E.ON Distribuție-0,1574%, LUXTEN LIGHTING COMPANY – 75,0101%, Răadulescu Nicolae Claudiu-24,3631%. Deci C.L.O. deține MAI NIMIC dar își impune omul ( în virtutea unui drept de veto, nici o modificare a Actului constitutiv nu se poate face fără acordul C.L.O. )într-o sinecură care asigură o substanțială susținere a PNL ! Și totul este LEGAL ( sau la limită ). Până la urmă și Birta, și Sere pot face ce doresc cu banii lor ( inclusiv să-i dea la partid ! ). Problema însă este cuantumul indeminizației lunare! Cum s-a putut stabili o astfel de sumă ? ( nu mă refer din punct de vedere tehnic ). Iar indemnizația de 10.000 lei / lună este NETĂ! Ori indemnizațiile ( C.A. , Consiliu de supraveghere )se supun acelorași reguli ca salariile ( se plătește CAS / totuși limitat, CASS , impozit. Nu se plătește șomaj ). Gândiți-vă cât e brutul! JAF JAF JAF! Iar subsemnatul se cheamă CĂ SPONSORIZEZ P.N.L.-ul. Încă o chestie interesantă! Cine credeți că e (cred că e și acum ! )! O CELEBRA FIRMA DE AUDIT! Cin’ să fie, cin’ să fie? Exact firma care auditează și Primăria !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Și care a fost fondată printre alții și de...de...de...? Marcel Ioan BOLOȘ! Dar a obtinut contractul prin....CONCURS! ( sau LICI, ce-o fi fost! ).....Pe sistemul: CONCURSUL SE TINE JOI, POSTUL E OCUPAT DE MARTI!
Postat 27 Iulie 2016, 08:34 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON