URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2021, 16:55

Peste 30 de bihorence bolnave de cancer la sân au fost ajutate de Caritas Catolica cu peruci, proteze mamare și consultații (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 30 de femei din Bihor, bolnave de cancer la sân, au beneficiat în ultimele luni de ajutorul celor de la Asociaţia Caritas Catolica, care le-a oferit gratuit sau în schimbul unei donaţii simbolice peruci, proteze mamare, sutiene ortopedice şi consultaţii.

Un proiect inedit

Proiectul a fost lansat în toamna anului trecut, atunci când ONG-ul a anunţat colaborarea cu fundaţiile olandeze Stichting Steungroep Nederland Roemenië şi Stichting Oost-Europa Boskoop.

Partenerii asociaţiei Episcopiei Romano-Catolice de Oradea s-au angajat să trimită gratuit peruci de calitate, sutiene ortopedice şi proteze mamare pentru femeile care suferă în urma îmbolnăvirii cu cancer la sân. Pe lângă acestea, bihorencele mai pot beneficia, la sediul instituţiei de consultaţii, masaj limfatic şi medical taping oferite de o asistentă specializată.

Toate acestea pot fi oferite în schimbul unei donaţii simbolice făcute ONG-ului. Femeile care se confruntă cu probleme financiare le pot obţine şi gratuit, în baza unei cereri.

Iniţiativa este una inedită şi de lăudat pentru că statul oferă femeilor bolnave de cancer mamar proteze o dată la trei ani, însă acestea se uzează mult mai repede. De asemenea, şi perucile, şi sutienele ajung într-o perioadă scurtă de timp să nu mai poată fi utilizate, iar unele femei nu îşi pot permite să le cumpere sau să le înlocuiască.

Ajută în continuare

De la lansarea proiectului şi până în prezent au fost ajutate bihorence din Oradea, Salonta, Marghita şi Tinca. "Până la sfârşitul anului am ajutat cu proteze, peruci și sutiene ortopedice 31 de femei, iar alte trei au optat pentru tratamentul medical taping şi masaj. Tratamentul trebuie făcut pe o perioadă mai îndelungată de patru – şase săptămâni, după care pacientele primesc instucţiuni şi exerciţii de prevenire pe care le pot face și acasă", a explicat purtătorul de cuvânt al ONG-ului, Tamás Szombati Gille.

Bihorencele care suferă de această problemă și nu au apelat la ajutorul asociaţiei o pot face de aici înainte, sunând la numărul 0770-618.856 (între orele 8 – 16). Apoi, ele vor merge la sediul ONG-ului pentru o consultaţie gratuită. Alegerea protezei potrivite se va face apoi în funcţie de mărimea sutienului, forma protezei, precum şi tipul de operaţie executată.

Cancerul mamar este cea mai frecventă boală tumorală în rândul femeilor. Intervenţia chirurgicală şi chimioterapia pot avea numeroase efecte secundare care pot influenţa negativ calitatea vieţii pacientei, cum ar fi căderea părului sau umflarea membrelor superioare în urma extirpării sânului şi a glandelor limfatice, acestea afectând atât fizic, cât şi psihic persoana bolnavă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON