URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2021, 18:31

Pe marginile șoselelor naționale din Bihor vor fi plantați copaci și arbuști

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând din această toamnă, pe marginile drumurilor naţionale din întregul judeţ vor fi plantaţi copaci şi arbuşti, în intravilanul localităţilor, în urma unei iniţiative a Consiliului Judeţean Bihor şi în baza unei colaborări cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj.

Aleşii bihorenilor au aprobat marţi parteneriatul ce prevede obligaţii pentru ambele părţi. Astfel, CJ Bihor şi primăriile din judeţ (prin care trec şoselele naţionale) vor asigura transportarea puieţilor care urmează să fie plantaţi, plantarea propriu-zisă a acestora pe ambele margini ale drumurilor naţionale.

De asemenea, CJ şi primăriile vor participa la alegerea speciilor de copaci şi arbuşti şi vor asigura întreţinerea şi toaletarea lor în timp.

Pe de altă parte, DRDP Cluj va asigura puieţii necesari, din pepiniera proprie din Salonta, şi îi va pune gratuit la dispoziţia CJ Bihor, va participa la alegerea speciilor şi va monitoriza acţiunile de plantare.

"Acordul de colaborare va fi în vigoare pentru cel puţin trei ani. Se vor face plantări în fiecare toamnă şi primăvară, începând de săptămâna viitoare", a precizat într-o preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă anterioară reuniunii aleşilor bihorenilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Da' de ce sa plantăm pomi in localitati ? ...
Da' de ce să plantăm pomi in localități ? ... Că vine unul cu masina, loveste pomul si moare dobitocul ! Care n-ar fi trebuit să aibă niciodată permis de conducere ! Să nu mai plantăm deloc ca să nu mai moară dobitocii. Care, dacă nu lovesc pomul, lovesc și omoară pietonul ! Eu sper că oamenii cu scaun la cap vor face ceea ce este în interesul societății (vezi încălzirea globală) și vor avea grijă de cei mulți, nu de dobitocii cei puțini și periculoși.
Postat 28 Octombrie 2021, 19:34 de unchiuvali
În sfârșit
Plantare de copaci și arbuști? Perfect. E bine să se și planteze, nu doar să se taie :-( Spre Sântandrei și în această comună vântul suflă (acum) praful nestingherit de pe câmpul unde se înmulțesc casele . Poți căuta pe Google map cu lupa un copac!
Postat 28 Octombrie 2021, 14:54 de Verde
Oare?
Daca am inteles bine, se vor planta in localitati, iar in afara lor nu. Daca este, asa este in regula. Daca se vor planta si in afara localitatilor va fi foarte rău, intrucat in cazurile, inevitabile de altfel, cand se paraseste accidental partea carosabile, se va intra in copacii de pe marginea soselei, accidentul putand capata astfel proportii catastrofale. Nu am vazut in alte tari copaci pe marginea soselei in afara localitatilor.
Postat 27 Octombrie 2021, 20:54 de marginan
Plusuri si minusuri
La capitolul plusuri, ai umbra vara. Este evident ca drumurile o sa arate mult mai bine cu copaci sau/si arbusti. La capitolul minusuri: daca se planteaza copaci, orice tamponare cu iesire in decor poate sa se transforme in accident cu victime. Daca se planteaza arbusti, o sa fie un fel de desis din care nu o sa vezi ca iti sare o caprioara sau alt animal in fata masinii decat cand e prea tarziu. Stie naiba, poate ar trebui sa lasati drumurile asa cum sunt, salubrizati santurile si taiati spinii.
Postat 27 Octombrie 2021, 19:47 de Kid
Unu
CrisDumi aka KP spune ca sa tot, iar interpreteaza dupa cum stie, sau poate nu a iesit de mult din sat, si doar a auzit ca sa taiat tot.
Postat 27 Octombrie 2021, 19:32 de Sandu2100
aici lumea dezbate, unii zic ca mor daca intra in decor si lovesc ditamai copacul
poate ar fi interesant sa vedem si o portiune pilot, unde sa se planteze arbusti, in loc de copaci. Ar ajuta mai mult si la viscol de zapada. Oricum, dupa cum zice KP mai jos, s-a taiat mult din ce era plantat in ultimii 50 de ani, asa ca e bine ca se reface si reconstruieste in sfarsit, ce s-a tot stricat in ultimii ani.
Postat 27 Octombrie 2021, 19:26 de unu
Fix ca în ultimul deceniu al secolului XX.
S-au tăiat toți copacii plantați și de 50 de ani, de pe marginea drumurilor. Nimeni nu i-a mai văzut, nici ca materie primă măcar, dar au început să apară instituțiile silvice și forestiere precum ciupercile. Bogate pe seama aportului căzut din cer. Unele s-au și privatizat, praful și pulberea rămânând din arhive. Acum se va repeta ciclul.
Postat 27 Octombrie 2021, 18:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON