URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2023, 12:42

Patru salontani, judecaţi pentru că au rulat sute de mii de ţigări de contrabandă. Vezi cine sunt! (FOTO/VIDEO)

Patru salontani, judecaţi pentru că au rulat sute de mii de ţigări de contrabandă. Vezi cine sunt! (FOTO/VIDEO) În luna august a anului trecut, trei dintre membrii rețelei cu țigări de contrabandă au fost ridicați și apoi reținuți de polițiștii BCCO (captură video, sursa: cititor eBihoreanul)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru salontani vor fi judecaţi, la propunerea poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, după ce au fost prinşi că au deţinut şi transportat ilegal peste 729.000 de ţigarete nemarcate. Un bărbat - tatăl unuia dintre cei patru - este judecat şi pentru mărturie mincinoasă.

Cum acționa rețeaua

Conform unui comunicat transmis miercuri de Poliţia Bihor, ancheta, finalizată zilele trecute, a fost realizată de BCCO sub supravegherea Parchetului Salonta, pentru deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, respectiv mărturie mincinoasă.

"Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019 - 2021, patru persoane, cu vârste cuprinse între 29 şi 37 de ani, ar fi organizat şi efectuat cinci transporturi, care conţineau în total 729.140 de ţigarete nemarcate sau marcate necorespunzător, provenite dintr-o ţară din afara spaţiului Uniunii Europene. Totodată, cea de-a cincea persoană este bănuită că, în cursul anului 2022, pe parcursul cercetărilor, ar fi făcut declaraţii mincinoase cu ocazia audierilor", se arată în comunicatul Poliţiei.

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este de 610.459 de lei.

Informarea mai arată că pe parcursul cercetărilor au fost puse în executare 10 mandate de aducere, iar cele cinci persoane au fost reţinute de poliţişti, în prezent aflându-se sub măsura preventivă a controlului judiciar.

Sechestru de 3,4 milioane de lei

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, anchetatorii au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale celor cinci, în valoare de aproximativ 3,4 milioane de lei.

"Totodată, a fost indisponibilizată, în vederea confiscării, o autoutilitară, folosită pentru transportarea ţigaretelor nemarcate, bărbatul de 37 de ani fiind surprins în flagrant delict, în timp ce transporta cu aceasta 279.200 de ţigarete marcate necorespunzător", mai arată comunicatul.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul B.C.C.O. Oradea au finalizat cercetările în cauză şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, cu propunere de trimitere în judecată, încheie informarea.

Cine sunt făptaşii

BIHOREANUL a mai prezentat acest caz în luna august a anului trecut.

Imagini trimise de un cititor al BIHOREANULUI (foto / video) au surprins momentul în care trei dintre membrii reţelei cu ţigări de contrabandă au fost ridicaţi şi apoi reţinuţi de poliţiştii BCCO.

Aşa cum ziarul nostru relata la vremea respectivă, imediat după întâmplare, procurorul de caz a cerut în instanţă arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a patru suspecţi, numele lor fiind făcute publice pe portalul instanţei: Crina-Florina Borz (în prezent 36 ani), Tiberiu-Emeric Moldovan (29 ani), Laviniu-Ioan Borz (38 ani) şi Nicolae Uivaroşan (37de ani). 

Judecătoria Salonta a respins, însă, solicitarea de arestare, punându-i pe cei patru sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicţia de a vorbi între ei sau cu martorii, precum şi cu interdicţia de a părăsi Salonta, fără o încuviinţare din partea organelor judiciare. 

De asemenea, Parchetul Salonta a dispus "luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile" faţă de cel de-al cincilea inculpat în dosar, o persoană în vârstă de 53 de ani, acuzată de mărturie mincinoasă.

Sursele BIHOREANULUI spun că cel din urmă este tatăl unuia dintre contrabandişti.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Statul e cel mai mare hot!
Si ca orice hot, nu accepta concurenta. Se protejeaza cu armate de hoti pe care-i plateste cu salarii/pensii nesimtite din banii luati cu japca de la fraieri! Q.E.D.
Postat 11 Ianuarie 2023, 16:19 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON