URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2023, 19:00

Patru expoziţii noi la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Una este dedicată cuplului regal Ferdinand şi Maria

Patru expoziţii noi la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Una este dedicată cuplului regal Ferdinand şi Maria Regele Ferdinand și Regina Maria în trenul regal, la Cluj, în anul 1919 (Sursa foto: Facebook - Familia Regala a Romaniei)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următoarele zile, Muzeul Ţării Crişurilor va fi gazda mai multor evenimente, inclusiv a patru vernisaje ale unor expoziţii interesante, între care una cu păpuşi cu cap de porţelan şi una dedicată Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, cu detalii din arborele lor genealogic.

Peste 400 de păpuși

Cea dintâi, intitulată "Lumea păpuşilor cu cap de porţelan", va fi vernisată vineri, la ora 12, în sala de expoziţii temporare a secţiei de Etnografie de la etajul III al MŢC.

Expoziţia va prezenta o parte din colecţia privată de păpuşi cu cap de porţelan a Elisabetei Ardelean, restauratoare de textile la MŢC până în 2020. Colecţia cuprinde mai mult de 400 de piese şi va putea fi vizitată de public până în 15 iunie.

„Păpuşile prezente în expoziţie sunt de diferite tipuri şi dimensiuni, fiecare cu trăsături specifice, toate fiind caracterizate printr-o expresivitate a feţei deosebită. Ele înfăţişează bebeluşi, fetiţe şi băieţi de vârste diferite sau persoane în etate, personaje reale (de ex. Charlie Chaplin) sau din film (Mary Poppins) şi, de asemenea, mirese, călugăriţe, arlechini, clovni, elfi etc. Costumaţia păpuşilor este una foarte variată, ele fiind îmbrăcate cu veşminte de epocă din diferite areale geografice (Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, Belgia, Olanda, România), dar şi cu haine specifice lumii circului", se arată într-un comunicat al MȚC.

Următoarele vernisaje vor avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor (9-23 mai), eveniment care cuprinde o serie de conferinţe, vernisaje, expoziţii, lansări de carte și o seară de tango. 

Primul vernisaj în cadrul acestui eveniment este programat în 9 mai, de la ora 17, în sala de expoziţii temporare a secţiei de Artă. Este vorba despre o expoziție compusă din decoraţiuni create din sticlă, denumită "Reflexii în timp".

Toate lucrările expuse au fost create de sticlarul Ioan Tămâian, care îşi desfăşoară activitatea în propriul atelier de creaţie, deschis în anul 1992 în Avrig, judeţul Sibiu.

Expoziția "Reflexii în timp" va fi prezentată de curatorul acesteia, Adina Renţea, preşedinta Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase din București. Expoziția va rămâne în muzeu până în 12 iulie.

Curtea regilor 

O altă expoziţie inedită, care îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în timp, poartă numele "Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare". Vernisajul va avea loc în 10 mai, de la ora 12, în curtea Muzeului Țării Crișurilor, de pe strada Armatei Române. 

Expoziţia va prezenta poveşti din viaţa regelui şi reginei mai puţin cunoscute publicului, dar şi poveştile celor mai reprezentative personaje din arborii lor genealogici, "evidenţiind destine regale ce se împletesc cu istoria României", au anunţat organizatorii.

"Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare" va putea fi vizitată până în 11 iunie.

Sculpturi din metal 

În următoarea zi, în 11 mai, de la ora 12, este programat un nou vernisaj, al expoziţiei inedite "Tréfilage III", formată din mai multe sculpturi metalice realizate de Darius Hulea.

Lucrările sale au fost create cu ajutorul unui aparat de sudură, unui ciocan, unui cleşte şi unor tije metalice de diferite mărimi şi forme. Cu aceste unelte simple, el îndoaie, bate şi poziţionează mii de bucăţi de sârmă una lângă alta, până acestea iau forma dorită.

„Pentru mine, Michelangelo devine reperul artistic atunci când vorbim de concepţia formelor nelfinito şi puterea de a încorpora în banalitatea materialului, grandoarea sublimă a ideii. Fierul ia rolul pietrei, iar amprenta noilor tehnologii povesteşte aglutinarea materiei şi expansiunea creaturilor fictive în spaţiu”, a spus sculptorul Darius Hulea.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 2 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON