URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2023, 16:59

Pasajele din Piața Gojdu din Oradea: Constructorii au forat 1.600 din cei 2.000 de stâlpi de beton care le vor susţine (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au forat 1.600 din cei 2.000 de stâlpi foraţi care vor constitui structura de rezistenţă a pasajelor din Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea.

Realizat: 35%!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, pe şantierul celor cinci pasaje subterane se lucrează simultan cu patru foreze, iar stadiul lucrărilor a ajuns la 35%.

În cazul în care vremea va permite, toţi piloţii vor fi foraţi până la sfârşitul lunii februarie.

"1.600 de piloţi au fost deja foraţi dintr-un total de 2.000 necesari pentru realizarea celor cinci pasaje subterane din Piaţa Gojdu, cel mai mare şantier din Oradea", a transmis municipalitatea printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, "dacă constructorul îşi va menţine ritmul şi condiţiile meteorologice vor permite în continuare derularea lucrărilor, procesul de forare a tuturor piloţilor ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestei luni".

Vineri, constructorii pregăteau lucrările pentru cei 400 de piloţi foraţi şi turnau radierele (n.r. planşee de beton armat care se întind sub construcţii) la pasajul care va asigura accesul dinspre Nufărul spre podul Dacia, respectiv cel care va trece prin faţa podului Dacia dinspre Calea Mareşal Averescu spre Primărie.

"Pentru aceleaşi obiective au fost executate canalizările pluviale, care au rolul de a evacua apele meteorice din incintele pasajelor", se menţionează în comunicat.

În paralel, în şantier, constructorii continuă lucrările de deviere a reţelelor de utilităţi, de la curent şi fibră optică, la apă şi canalizare.

Investiţie de 85 de milioane lei

Cele 5 pasaje se realizează pentru fluidizarea circulaţiei în zona Centrului Civic, una dintre cele mai aglomerate din oraş, unde se întâlnesc artere dinspre diferite părţi ale oraşului.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020. Finanţarea nerambursabilă este 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Valoarea lucrărilor este de peste 85 de milioane de lei fără TVA, iar durata de execuţie, potrivit contractului, este de 24 de luni.

În luna octombrie a acestui an, cu ocazia unei vizite în teren a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi a primarului Florin Birta, inginerii de pe şantier au afirmat că lucrările ar putea fi gata mai repede, la finalul anului 2023.

Lucrările la cele 5 pasaje au fost atribuite prin licitaţie asocierii de firme formate din Freyrom - lider, Leko Construct SRL, Construcţii Erbaşu SA, Metabet CF SA şi Procons Group.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Așa cum ...
Așa cum Pasajul Unirii din București se inundă la fiecare ploaie, de ce am crede că Pasajul din Centru Civic orădean ar avea alt regim? Plusăm mulți bani care în fond cu acei bani se putea face poate un telescaun peste Oraș în diferite zone pentru turism, așa cum mai sunt în multe Orașe din state, ori șosele suspendate acolo unde permite acostamentul, dar așa posibil să facem și baie în timpul șofatului la fiecare ploaie. Nici cum nu e mișto.
Postat 05 Februarie 2023, 16:49 de Morometul
Cam inguste
Cam inguste. Iar ieftineala ? Astea sunt dupa normele din parcarile din centru?
Postat 05 Februarie 2023, 05:49 de Petre93
Pasaje pentru trotinete
Cam inguste, mai ales ca e curba. Pasajul Unirii va fi pistol cu apa, pe langa ce va fi aici. Dar cel de la piata Mare care trebuia finalizat in octombrie, ala cu cat va laudati? Si nici prin astea nu vor putea trece autocare, dubite, pompierii si salvarea ca la Magheru? Si asta va fi doar pentru trotinetele Bolt?
Postat 04 Februarie 2023, 17:02 de Mihaita
Acest an...
"În luna octombrie a acestui an"... eu cred ca dati copy-paste la articole. Cum sa fie in octombrie acest an vizita lui Bolos? Poate ati vrut sa spuneti ca in octombrie anul trecut (2022). Cred ca voi ati ramas in 2022, dar lumea e in 2023 de vreo, nici mai mult nici mai putin, de 34 de zile...
Postat 03 Februarie 2023, 18:20 de SorinIoan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON