URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2023, 12:55

Parcarea supraetajată din strada Iosif Vulcan din Oradea se deschide de Ziua Orașului. Șoferii vor putea parca gratis până anul viitor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu două zile înainte de punerea la dispoziția orădenilor a noii parcări din strada Iosif Vulcan, primarul Florin Birta a afirmat că anul acesta orașul va avea aproape 2.500 de locuri în parcările subterane și supraterane, iar municipalitatea va păstra nemodificate tarifele și anul viitor.

Noua parcare are locuri dedicate nu doar pentru mașinile persoanelor cu handicap ori electrice, ci și pentru motociclete și biciclete, iar numărul locurilor libere este afișat separat pentru fiecare nivel.

Finalizată în devans

Parcarea din strada Iosif Vulcan, cu doar 121 locuri, este cea mai mică, dar și cea mai dotată, au putut constata jurnaliștii în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în teren, cu primarul Florin Birta prezentând facilitățile, dar și furnizând câteva explicații în urma unor critici.

Edilul a ținut să sublinieze că darea în folosință a parcării va avea loc de Ziua orașului, adică joi, pe 12 octombrie, lucrările fiind executate de firma constructoare, Drum Asfalt, în devans față de termenul contractual, care era stabilit pentru data de 15 noiembrie.

„Până la 1 ianuarie 2024, orădenii o vor putea folosi fără să achite tarifele de parcare, ca să se obișnuiască cu această parcare, urmând ca de anul viitor să intre în vigoare tariful obișnuit, același pentru toate celelalte parcări din oraș, 3 lei pe oră, și care va rămâne nemodificat și pentru anul viitor”, a spus Birta.

Acesta a arătat, de asemenea, că municipalitatea își continuă planul început în 2020, de a da în folosință cel puțin câte o parcare în fiecare an, iar „cu această parcare ajungem la aproape 2.000 de locuri de parcare construite în parcări subterane și supraterane. Odată cu finalizarea la sfârșitul anului a parcării de la Catedrala Ortodoxă din Centrul Civic, ne vom apropia de 2.500 locuri”.

Răspuns la critici

Reprezentantul constructorului, inginerul Alex Ienciu, a afirmat că la parcarea din Iosif Vulcan „mai trebuie făcute doar mici reglaje pe partea de curenți slabi”, adică reglarea iluminatului cu becuri tip LED și senzori care identifică și semnalizează dacă fiecare loc este liber sau ocupat, urmând, de asemenea, ca ISU să emită autorizația de siguranță la incendiu.

O formalitate, a sugerat primarul, care a precizat că „cererea de emitere a autorizației a fost depusă la ISU, iar reprezentanții ISU au asistat la fiecare fază a lucrărilor și ne-au spus că este în regulă, că autorizația va fi emisă și că parcarea poate fi folosită”.

Pe de altă parte, Birta a răspuns, indirect, și criticilor conform cărora parcarea nu seamănă total cu randarea prezentată la lansarea proiectului, dar și că Primăria nu a mai construit, așa cum s-a angajat, o fațadă în locul clădirii demolate pentru asigurarea accesului în și din parcare.

„În zona centrală nu se poate construi nimic fără avizul Direcției pentru Cultură, inclusiv proiectul clădirii și inscripția (n.r. – comparată de unii cu o invitație la nuntă) au fost modificate după cerințele Direcției pentru Cultură. Pe partea dinspre stradă a fost un corp de clădire care a fost demolat parțial, noi (n.r. – Primăria) am propus cinci variante pentru refacere, dar încă nu am primit niciun aviz. Când vom primi acordul, acel corp de clădire va fi reconstruit, dar am zis că era anormal ca până atunci să nu dăm în folosință parcarea”, a lămurit primarul.

Dotări complete

Noua parcare din strada Iosif Vulcan, care a costat 14 milioane lei, are 121 de locuri dispuse pe patru niveluri, dintre care un demisol, la fiecare fiind amenajate câte 4 locuri pentru mașinile persoanelor cu handicap, pentru care parcarea este gratuită, dar și câte 4 locuri la fiecare nivel pentru motociclete.

De asemenea, parcarea are și o stație de încărcare pentru vehicule electrice, dintre care două de 220 kW și două de 22 kW, acestea urmând să fie montate însă doar pe 25 octombrie. „Furnizorul stațiilor de încărcare, știind că termenul pentru finalizarea parcării era 15 noiembrie, nu s-a grăbit să le aducă, dar vor fi aduse și montate pe 25 octombrie”, a spus primarul.

Totodată, fiecare loc de parcare pentru autoturisme are limitatoare pentru ca mașinile să aibă reper de oprire înainte cu 30 cm de a lovi zidul, chiar dacă șoferii sunt mai puțin îndemânatici sau utilizează vehicule fără senzori.

Atât în interior, cât și în exterior, parcarea are și rasteluri pentru biciclete, 8 și respectiv 14 la număr.

Fiecare loc de parcare are senzori pentru a se afișa la intrare numărul locurilor libere pentru fiecare nivel, distinct, iar persoanele care își lasă mașinile aici vor avea acces pietonal atât spre strada Iosif Vulcan, cât și spre Republicii și Aurel Lazăr.

În fine, primarul a spus că una dintre clădirile cu care parcarea se învecinează pe strada Iosif Vulcan va intra anul viitor în lucrări pentru reabilitarea fațadei, pentru ca întreaga zonă să arate la fel de bine întreținută.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
KP aka mama Omida
Nu-s a lui Micula, doar in capul tău e asta, in rest e bine la Oradea, bineînțeles si in Bihor
Postat 11 Octombrie 2023, 20:04 de Sandu2100
Anul și parcarea zice primarul ...
... după modelul anterior cu "ziua și proiectul". Un sfert din locurile de parcare sunt ale "germenilor" Micula, așa că nu mai comentați pe lângă subiect. Ca proprietar, nu ca un fidel client al primăriei.
Postat 11 Octombrie 2023, 08:35 de KP
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Daca erai un zugrav bun înțelegeai ca acele culori nu reprezintă un drapel si e mai multe culori acolo de putem face un curcubeu.
Postat 10 Octombrie 2023, 22:21 de Sandu2100
curios cum in..
curios cum in varianta fizica finala apare steagul hUngariei in centru orasului pe aceasta cladire, rosu-alb-verde, izbitor la intrarea in curtea ce adaposteste parcarea!
Postat 10 Octombrie 2023, 21:49 de scortosul
Maikeltroll
Pai dacă asa conduci, nu e vina lui Birta.
Postat 10 Octombrie 2023, 19:40 de Sandu2100
Tot gratis
Isi vor putea zgâria jentile sau caroseria, fiecare după caz.
Postat 10 Octombrie 2023, 18:52 de Maikeltroll
Traian
Se face si aia, ai rabdare
Postat 10 Octombrie 2023, 18:44 de Sandu2100
Parcarea din centrul civic?
La ce batjocura am fost supusi oradenii din centrul civic inseamna ca parcarea va fi gratuita cativa ani? Drumul de legatura dintre str.grivitei catre calea clujului cand trebuia facut d-le pinocchio ( marcel dragos), in acelasi timp cu pasajele sau cineva e incompetent, mincinos si isi bate joc de oradeni? Daca ai replica spune-ne sa stim si noi de ce iti bati joc de oradeni din incompetenta sau din prostie?
Postat 10 Octombrie 2023, 17:46 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON