URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
30 Mai 2023, 11:49

Paradox: tot mai multe locuințe la tot mai puțini bihoreni: „O înrăutățire continuă a evenimentelor demografice”, spune șeful Direcției Județene de Statistică Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în toată țara, „procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat” și în Bihor, a arătat directorul executiv al Direcției Județene de Statistică, Gabriel Borbandi, în reuniunea Colegiului Prefectural, subliniind că ponderea persoanelor tinere în totalul populației județului scade continuu în timp ce ponderea vârstnicilor crește.

Paradoxal, în timp ce populația Bihorului scade, sunt tot mai multe locuințe, crescând și indicele producției industriale, și cel al cifrelor de afaceri realizate de firmele din județ.

112 vârstnici la 100 tineri

Populația județului Bihor, după domiciliu, a fost de 610.141 persoane la 1 iulie anul trecut, cu 3.172 mai puține decât la aceeași dată a anului precedent, 2021, a declarat Borbandi, prezentând, marți, în fața celorlalți șefi de instituții guvernamentale deconcentrate din județ, un raport despre „Starea economico-socială a județului Bihor” pe anul 2022.

Directorul a insistat că „procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, remarcându-se scăderea ponderii populației tinere, între 0 și 14 ani (de la 94.086 la 93.014 persoane în 2021), și creșterea ponderii persoanelor vârstnice, peste 65 de ani (de la 103.451 la 104.252 persoane în urmă cu doi ani), astfel încât indicele de îmbătrânire demografică a fost la 1 iulie 2022 de 112 persoane vârstnice la 100 persoane tinere”.

Potrivit prezentării, din 1 ianuarie 2021 până la 1 ianuarie 2022 s-au născut în Bihor doar 5.273 copii (față de 5.981 în anul precedent), în timp ce numărul deceselor a scăzut la 7.715 (de la 9.721 între 1 ianuarie 2020 și 1 ianuarie 2021).

„Concluzia ce se desprinde este de înrăutățire continuă a evenimentelor demografice și, deci, o scădere continuă a populației”, a spus Gabriel Borbandi (foto).

Gabriel Borbandi

Economia, peste societate

Cu toate acestea, potrivit prezentării șefului DJS Bihor, în ultima lună a anului trecut, efectivul de salariați din județ era mai mare, totalizând 181.875 persoane, decât în aceeași lună a anului 2021, când totaliza 179.179 persoane, cea mai mare creștere a numărului de angajați fiind înregistrată în sectorul serviciilor.

De altfel, acest sector ocupă cea mai mare parte a forței de muncă din Bihor (57,4% din total), urmând apoi industria și construcțiile (40,4%) și agricultura, silvicultura și pescuitul (2,2%).

Tot în ce privește economia, DJS Bihor a raportat creșterea indicelui producției industriale realizate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, cu 4,1% peste cel din anul 2021, a indicelui valoric al cifrelor de afaceri (cu 20,5% peste anul 2021), precum și al numărului de locuințe construite (cu 1.100 mai multe decât în anul precedent).

Degradarea demografică va afecta, însă, pe viitor creșterea economică. În condițiile în care șomajul în Bihor a fost anul trecut de numai 1,2%, în scădere de la 1,5% cât fusese în 2021, directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, a considerat că acest nivel este unul „rezidual” (în sensul că nu-și găsesc locuri de muncă decât persoanele care nu au absolut niciun fel de pregătire), în Oradea și în jurul reședinței de județ fiind și mai mic, de 0,7% - 0,8%. „Firmelor le este tot mai greu să găsească angajați”, a spus directorul AJOFM.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON