URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
01 Septembrie 2021, 17:40

Lucrările de la Palatul Baroc, spre final: Pivnița devine centru cultural și de afaceri, etajul 2 va găzdui o expoziție de artă modernă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de restaurare a Palatului Baroc al Episcopiei Romano–Catolice din Oradea se apropie de final. Imensa pivniţă a clădirii va găzdui, începând de luna aceasta, evenimente culturale, iar o aripă a acesteia va deveni un centru de afaceri, unde vor fi organizate cursuri gratuite şi ateliere creative. Din luna noiembrie, doritorii vor putea vizita și etajul 2 al Palatului, unde va fi amenajată o expoziţie de artă modernă.

Filme în pivniţă

Noutăţile au fost prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă, de episcopul romano–catolic Böcskei László (foto mijloc), preşedintele Asociaţiei pentru promovarea afacerilor din România Gönczi József (foto stânga) şi managerul centrului Posa Tibor (foto dreapta).

Böcskei a anunţat că la finalul lunii septembrie pivniţa va fi deschisă şi va găzdui câteva proiecţii de filme din cadrul TIFF (Festivalul internaţional de film Transilvania), care va avea loc în perioada 17 - 19 septembrie.

"Pivniţa a fost împărţită în trei zone. Aripa de nord, unde va fi amenajată o vinotecă dar şi alte surprize, aripa de sub clădirea principală, unde va fi centrul asociaţiei, şi cea în care ne aflăm (n.r. spaţiul dinspre poarta de acces în subsol), unde vor fi săli de conferinţe şi evenimente. Chiar în sala de la intrare vor avea loc proiecţii TIFF", a explicat episcopul.

Acesta a precizat şi că angajaţii Palatului lucrează la amenajarea unei expoziţii de artă modernă care va putea fi văzută la etajul 2 al clădirii începând din luna noiembrie.

După cum se ştie, în vara acestui an, etajul 1 al palatului a fost dat în folosinţă, acolo putând fi admirată expoziţia de artă şi obiecte bisericeşti.

Reabilitarea palatului atât în interior, cât şi în exterior este făcută cu bani de la Guvernul Ungariei, care, prin Fundaţia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a decis să aloce proiectului aproape 2 miliarde de forinţi, adică circa 28 milioane lei.

Centru de afaceri

Preşedintele Asociaţiei pentru promovarea afacerilor din România, Gönczi József, a explicat la rândul său cum o parte din subsolul clădirii va deveni un "centru de afaceri creative". 

Centrul Fix Makerspace va fi amenajat printr-un proiect de colaborare Ro-Hu al Asociaţiei în colaborare cu un ONG al Universităţii din Debreţin, care a fost finanţat cu 960.000 de euro, din care 510.000 i-a revenit asociaţiei orădene.

"Programul se întinde pe o perioadă de trei ani, din 2019 până în vara lui 2022. Este dedicat doar domeniilor de lucru creative. Va fi primul spaţiu de coworking (n.r. spaţii comune de muncă) din Oradea. Aici vor putea veni atât persoane cât şi firme. Spre exemplu o familie are o afacere mică de croitorie şi închiriază pentru o lună atelierul pentru că are nevoie de echipamente performante pentru o perioadă. Pot fi organizate şi cursuri de câteva săptămâni, dar şi întâlniri de afaceri", a povestit preşedintele.

Centrul se va întinde pe 1.200 de mp, iar în cadrul acestuia vor fi amenajate ateliere de croitorie, vopsitorie, de prelucrarea a lemnului şi a metalului, de imprimare 3D, dar şi un studio de foto şi video şi săli de conferinţă.

Trei dintre butoaiele care erau depozitate în pivniță vor fi transporate într-un spaţiu de relaxare inedit (foto jos).

O parte din activităţi vor gratuite, iar pentru altele se vor percepe taxe. „Workshop-urile, de exemplu, vor fi gratuite, în timp ce atelierele vor fi închiriate contra cost", a mai spus Gönczi.

Lucrările sunt abia la început, însă Gönczi a precizat că primele ateliere vor putea fi organizate în octombrie, iar centrul integral va fi gata la începutul anului următor.

Asociaţia pentru promovarea afacerilor în România a fost înfiinţată în Oradea în anul 2005 şi este o organizaţie care îi ajută pe antreprenori să obţină diverse finanţări nerambursabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Mesajul de la conferința de presă a Bisericii catolice e clar.
Avem bani destui și de acum înainte suntem dispuși să facem politică. Administrația publică din Oradea va avea de acum înainte un "partener" religios care va coordona cultura locală, pe care ortodoxia a uitat-o complet.
Postat 02 Septembrie 2021, 10:28 de KP
o restaurare de exceptie
se vede ca s-a adus meseriasi de afara, o restaurare in adevaratul sens al cuvantului. imi place ca s-a pastrat tamplaria originala, iar unelor portiuni de zidarie li s-a pastrat aspectul original. singura obiectie ar fi literele banale deasupra portii in cinstea episcopului Patachic.
Postat 02 Septembrie 2021, 08:47 de User anonimizat
Felicitari!
Multumim lui Dumnezeu ca a ajuns inapoi in posesia ungurilor si l-au restaurat cu bun gust si bun simt. Mi-e rusine ca sunt de aceiasi nationalitate cu toti acesti ticalosi, vagabonzi, hoti, nesimtiti si derbedei care ne conduc orasul. Criminalii din UDMR nu reprezinta cinstea si onoarea unei natiuni minoritare.
Postat 02 Septembrie 2021, 08:11 de Tool
Da
Iata un lucru bine făcut! Felicitari!
Postat 01 Septembrie 2021, 20:38 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON