URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 09 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Pentru cei mai tinerei, puțină istorie. Pe vremea inenarabilului primar Petru Filip, în ciuda tuturor criticilor, totuși s-a mai făcut câte ceva. Bunăoară, s-a dat un tun de toată frumusețea cu bazinul olimpic, hidoșenia aia care seamănă cu o cutie de conservă. Pentru constructorul de atunci, MBS Group, duhnind prin toți porii a Partidul Democrat, a fost floare la ureche să câștige licitația...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Majoritatea alimentelor conțin sare în mod natural sunt legumele, fructele, carnea, peștele, ouăle, laptele și produsele lactate, cerealele, legumele uscate și grăsimile. Consumul crescut de sare joacă un rol important în creșterea tensiunii arteriale (mai ales la persoanele supraponderale și la cele obeze) și în favorizarea apariției osteoporozei (prin creșterea eliminări de calciu la nivel renal).
19 August 2016, 12:38

Palat pentru toţi: Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze Palatul Baroc pe bani europeni

Palat pentru toţi: Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze Palatul Baroc pe bani europeni CASA EPISCOPILOR. În 1762, la nici trei ani după înscăunarea ca episcop de Oradea, Ádám Patachich (stânga) a dat startul construcţiei unei clădiri baroce impunătoare, care să servească drept palat episcopal, cu trei niveluri, capelă şi sală festivă. Două secole mai târziu, episcopul László Böcskei (dreapta) vrea să-i redea vechea strălucire şi s-o transforme într-un muzeu al catolicismului din Oradea
Palat pentru toţi: Episcopia Romano-Catolică vrea să reabiliteze Palatul Baroc pe bani europeni COMORI LA LUMINĂ. După reabilitare, Capela Episcopală a Palatului Baroc, acoperită cu fresce, va fi, în premieră, vizitabilă. Piesa de altar îl reprezintă pe Sfântul Carlo Borromeo, protectorul eparhiei şi rudă îndepărtată a episcopului Patachich, cel care a comandat decorarea sălii. Cu mult noroc, picturile nu au fost distruse în comunism, din anii ’60 încăperea fiind folosită pentru depozitarea cărţilor din biblioteca episcopală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construit în urmă cu 240 de ani, în vremea Împărătesei Maria Tereza, ca o bijuterie a arhitecturii baroce din sud-estul Europei, Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea îşi va recăpăta strălucirea.

Eparhia condusă de episcopul László Böcskei va depune luna aceasta spre finanţare europeană un proiect de 4,5 milioane euro care să asigure restaurarea Palatului şi, ulterior, deschiderea lui sub forma unui centru cultural destinat comunităţii orădene şi turiştilor care îl vizitează, în edificiu fiind prezentată istoria de 900 de ani a catolicismului în Oradea.

Construcţie imperială

Palatul Baroc a fost construit între anii 1762 şi 1776 ca sediu episcopal romano-catolic, la iniţiativa episcopului Ádám Patachich. Pentru a realiza o reşedinţă impunătoare, acesta a cerut ajutorul arhitectului curţii imperiale a Mariei Tereza, Franz Anton Hillebrandt, care a realizat planurile, construcţia propriu-zisă fiind supravegheată de antreprenorul austriac Johann Michael Neumann.

Palatul Baroc se distinge prin monumentalitate exterioară şi somptuozitate interioară, fiind cea mai importantă şi amplă construcţie civilă barocă din România. Clădirea are forma literei "U", cu trei laturi drepte, şi se înalţă pe trei niveluri, stilul de construcţie fiind cel palatin francez cunoscut sub denumirea "Cour d’Honneur". Suprafaţa desfăşurată a construcţiei este de circa 8.500 mp, iar lungimea faţadei principale e de 102 metri.

La Muzeu

Înconjurat de o grădină imensă, Palatul Baroc a servit drept reşedinţă episcopală până în 1945, când, după instaurarea regimului comunist, reprezentanţilor Eparhiei li s-au dat câteva ore să părăsească edificiul, putând lua cu ei doar obiecte personale. Din 1956, în clădire au fost cazaţi 1.000 de refugiaţi greci, ceea ce, cu timpul, a deteriorat substanţial clădirea. Opera grandioasă a lui Hillebrandt a fost consolidată între anii 1965-1971, devenind apoi sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.

Episcopia Romano-Catolică a obţinut retrocedarea în 2004, iar din 2007 Consiliul Judeţean îi plăteşte chirie pentru a găzdui Muzeul. De doi ani, catolicii au lucrat la realizarea unui proiect pentru reabilitarea Palatului astfel încât să fie puse în valoare elementele originale ale clădirii, dar şi pentru refuncţionalizarea acestuia, adică schimbarea destinaţiei.

"O casă deschisă"

Dacă mulţi se temeau că odată cu mutarea Muzeului în fostul sediu al Garnizoanei Palatul Baroc va fi închis publicului, episcopul Böcskei a decis ca, din contră, clădirea să rămână "un loc al comunităţii", care să evidenţieze tezaurul catolicismului orădean. "Mă gândesc la Palat ca la o casă deschisă. Nu dorim să ne ţinem valorile ferecate", spune Excelenţa Sa.

Proiectul prevede reabilitarea completă a faţadelor, precum şi restaurarea interiorului, serios afectat de lucrările executate în anii ’60-’70. "În interior se va lucra pe circa două treimi din suprafaţă, căci o treime este deja ocupată de Episcopie şi a fost reabilitată de-a lungul ultimilor ani", spune episcopul.

Potrivit arhitectului Emődi Tamás, reabilitarea din era comunistă a avut totuşi şi un efect benefic, deoarece Palatul Baroc nu mai are nevoie de lucrări serioase de consolidare. În schimb, trebuie intervenit rapid la şarpanta aflată "în stare de pre-colaps". De asemenea, vor fi schimbate toate reţelele de utilităţi şi va fi instalat un lift pentru a uşura accesul persoanelor cu dizabilităţi la nivelurile superioare.

Colecţii la vedere

După reabilitare, Palatul Baroc va servi în cea mai mare parte drept centru cultural multifuncţional, cu un muzeu menit să pună în valoare bogatele colecţii ale catolicilor orădeni, formate în 900 de ani.

Concret, la parter vor fi amenajate o cafenea, un magazin cu suveniruri şi mai multe spaţii pentru expoziţii temporare şi speciale, în această a doua categorie urmând să fie inclusă o expoziţie dedicată vieţii celor trei episcopi martiri daţi de Oradea, Bogdánffy Szilárd, Vilmos Apor şi Scheffler János.

Tot la parter, în săli cu condiţii speciale de păstrare, vor fi prezentate colecţii de gravură şi grafică, precum şi o foarte bogată colecţie de carte veche ce cuprinde şi incunabule (cărţi publicate în primii ani după apariţia tiparului). O altă expoziţie va fi dedicată patrimoniului muzical al Episcopiei, punctând şi activitatea orchestrei eparhiale, condusă de-a lungul timpului chiar şi de personalităţi precum Michael Haydn.

Operele din pereţi

La etajul I, cel mai important, vizitatorii vor fi invitaţi să descopere picturi murale acum ascunse sub zugrăveli, precum şi colecţiile monumentale ale Episcopiei, cu pictură şi sculptură barocă, o galerie de portrete şi alte obiecte de artă ecleziastică, parţial expuse în prezent în muzeul Bazilicii din apropiere. Totodată, în circuit va fi inclusă şi Sala de Onoare, al cărei tavan este pictat cu scene din viaţa Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei.

Vizitatorilor le va rămâne deschisă şi sala ce adăposteşte pictura "Matei Corvin în faţa Vienei", lucrare care acoperă un perete întreg, realizată în 1895 de Otto Koroknyai, considerat la acea vreme unul dintre cei mai promiţători artişti ai Imperiului.

Muzeograful Lakatos AttilaDe asemenea, curioşii vor putea vizita, în premieră după retrocedarea clădirii, şi capela privată a episcopului, situată la acelaşi etaj, realizată la comanda lui Ádám Patachich şi acoperită în totalitate de fresce. "Excelenţa Sa o numeşte deseori Capela noastră Sixtină. A supravieţuit prin minune epocii comuniste şi pentru că din 1968 aici a fost depozitată şi închisă biblioteca episcopală", precizează muzeograful Lakatos Attila (foto).

Pentru artişti

La etajul al doilea, Episcopia a gândit un spaţiu destinat atelierelor de artă, dotate cu materiale specifice, destinate tinerilor talentaţi. Conform proiectului, o atenţie deosebită e acordată şi persoanelor cu dizabilităţi, aşa că, pe lângă liftul destinat acestora, vor fi realizate şi materiale video de prezentare a obiectelor de tezaur, cu limbaj mimico-gestual, precum şi materiale de informare tactile, în relief, pentru nevăzători. Iniţiatorii iau în considerare, în premieră, amenajarea unei săli cu obiecte de artă de mici dimensiuni pe care nevăzătorii să le poată "vedea" prin pipăire.

Deocamdată, fiind vorba de finanţare europeană, iniţiatorii proiectului nu s-au lămurit dacă vor putea sau nu să vândă bilete în primii 5 ani, dar episcopul Böcskei spune că oricum nu-şi doreşte să limiteze accesul prin preţuri mari. "Vrem ca Palatul să fie un loc al comunităţii", declară el, având în vedere, pe viitor, şi reamenajarea parcului dendrologic ce înconjoară clădirea, cu arbori valoroşi precum magnolii, tise, stejari şi frasini.

Proiectul, a cărui valoare depăşeşte 4,5 milioane euro, va fi depus luna aceasta spre evaluare în cadrul Programului Operaţional Regional (2014-2020) pe axa pentru conservarea şi protecţia patrimoniului cultural. Dacă finanţarea va fi aprobată, lucrările ar începe anul viitor şi ar dura doi ani, aşa încât prin 2020 Oradea să aibă, "reşlefuită", cea mai importantă bijuterie barocă din ţară...


SE LUCREAZĂ!
Mutarea, la anul

În prezent, Palatul Baroc serveşte ca sediu temporar pentru Muzeul Ţării Crişurilor, dar şi al birourilor Episcopiei Romano-Catolice, a cărei conducere acceptă să prelungească chiria cel puţin până la finalul lunii august.

Lunar, autorităţile judeţene plătesc o chirie de aproape 15.000 euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a declarat că va încerca să obţină acceptul episcopului pentru prelungirea chiriei până la finalizarea noului sediu al Muzeului din str. Armatei Române nr. 1, unde după 6 ani de blocaj lucrările au fost reîncepute săptămâna trecută de firma Euras, cea care a reabilitat şi clădirea Teatrului.

Pásztor a declarat că execuţia va fi gata în "decembrie-ianuarie", astfel încât în primăvară Muzeul să se mute în noua casă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Depinde cu ce compari
O comparaţie cu banii încasaţi de Selina pentru "muzeu" ar putea da fiori unora!
Postat 19 August 2016, 18:56 de eutanasiu
SCENARIU
@unu: Dar daca cifra este corecta iar cifrele celelalte sunt umflate de SLEAHTA PENALISTA dirijata de BIG?
Postat 19 August 2016, 17:13 de TDS
Suna bine in planuri, dar ma sperie cifrele...
Mi se pare un pic cam mica suma de 4,5m eur pt ditamai palatul, chiar si doar pt 60% din el, comparativ cu celelalte reabilitari de cladiri istorice din oras (zona Republicii-Pietonal, casa Darvas, etc). Sper doar sa fie o reabilitare calitativa, frumoasa, si sa nu transfrome palatul intr-un kitsch.
Postat 19 August 2016, 16:50 de unu
Hai sictir...
Dupa ce parca ii mana Satan din urma sa evacueze cat mai repede Muzeul Tarii Crisurilor si sa inalte steagul Ungariei peste cladire, acum vor bani europeni sa transforme cladirea in... muzeu. Cladirea si parcul au ajuns o ruina. In Romania in primul rand ar trebui o lege ca proprietarii cladirilor istorice care se degradeaza sa raspunda penal si aceste cladiri sa le fie confiscate daca nu sunt in stare sa le intretina si sa le renoveze.
Postat 19 August 2016, 13:35 de vasyion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.833 RON
  • 1 EUR = 4.921 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON