URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Mai 2022, 21:35

Orădenii au depus primele 10 proiecte de bugetare participativă pe platforma municipalității. Vezi ce doresc! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii au depus primele 10 proiecte de bugetare participativă pe platforma municipalității.

Termen: 19 iunie!

Potrivit unui comunicat al Primăriei, populația municipiului mai are la dispoziție o lună pentru depunerea proiectelor înainte ca acestea să fie supuse votului public.

10 proiecte au fost depuse în cele două săptămâni de când s-a dat startul înscrierilor în programul de bugetarea participativă. Orădenii sunt așteptați până în 19 iunie să se implice activ în propunerea și selectarea viitoarelor proiecte ce au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai din cartierul lor”, a transmis marți Primăria.

Bugetul total al campaniei de bugetare participativă din anul 2022 se ridică la 1,5 milioane lei cu limitarea fiecărui proiect la o finanțare de maxim 100.000 lei pentru a putea fi implementat mai repede.

Primele zece

În ceea ce privește proiectele deja depuse, acestea vizează reabilitarea spațiului de joacă din zona străzii Lăpușului, amenajarea unei zone de recreere cu terenuri de fotbal, baschet și altele în zona Prima Universității din cartierul Ceyrat și înființarea unei expoziții cu machete reprezentând Oradea în miniatură în Parcul 1 Decembrie.

Orădenii au mai cerut: reabilitarea termică a blocurilor, înființarea de stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Sovata, achiziția unei centrale puțin poluante pentru încălzirea viitorului sediu al CJ Bihor de la fosta Policlinică Mare din strada Republiciiși amenajarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor cu containere subterane pentru locuitorii din zona străzii Corneliu Coposu.


În ceea ce privește traficul auto tot mai aglomerat din municipiu, populația a propus reabilitarea străzii Gheorghe Doja pentru reducerea ambuteiajelor și separarea fizică a benzilor de circulație de pe străzile aglomerate din municipiu pentru reducerea numărului de accidente.

Cu pluta pe Criș

Cea mai originală idee a venit din partea unui orădean care a propus „surfing în centrul orașului la cascada la Podul Ferdinand și / sau la cascada de la podul Dacia, ca și în München pe Isar sau în Salzburg pe Almwelle / Almkanal”.

Acesta a afirmat că implementarea unui astfel de proiect ar putea încuraja turismul, iar organizarea de competiții ar putea duce la apariția de locuri de muncă pentru salvamari.

„Ar reprezenta un loc autentic și reprezentativ pentru oraș, ar putea avea impact de imagine și un mod cool de recreere în sezonul de vară, fiind poziționat central și cu o vizibilitate maximă”, a susținut orădeanul în descrierea proiectului.

Întâi se va vota online

Cetățenii mai au la dispoziție fix o lună pentru depunerea de proiecte pe platforma municipalității activ.oradea.ro.

Pentru a putea intra în procedura de selecţie, proiectele vor trebui să fie de interes local, să poată fi asimilate unei investiţii publice care vizează domeniul public şi să se refere la dotări, modernizări ori reparaţii ale bunurilor aflate în proprietatea publică.

În plus, acestea vor trebui să fie delimitate zonal, să nu fie incompatibile cu planurile municipalităţii pentru amplasamentul vizat şi să se încadreze în buget.

Potrivit calendarului stabilit de municipalitate, orădenii vor putea depune proiecte până pe 19 iunie.

Ulterior, propunerile orădenilor vor fi analizate până pe 3 iulie, după care în intervalul 4 iulie - 4 septembrie vor fi supuse votului online, iar perioada 5 - 25 septembrie va avea loc etapa votului cu urnă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu pluta....
Daaa, pe ISAR se poate cu pluta, pentru ca are o anumita viteza, si elementul de reducere a energiei cinetice. La noi nu se cam poate. Rampele existente au dus la reducerea vitezei cursului, cu consecintele care se vad in aval....se dragheaza. O crestere a vitezei ar avea ca efect identic...podul metalic de pe bd.Decebal. (Hidrotehnica)
Postat 18 Mai 2022, 23:17 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON